10. Sınıf Konuları ve Müfredatı 2021-2022
MEB tarafından belirlenen 10. sınıf konuları ve müfredatı için 10 tane ders belirlenmiştir. Bu derslerden 4 tanesi sayısal, 6 tanesi sözel derstir. Bu derslere ek olarak seçmeli dersler de bulunmaktadır. Üniversite imtihanlarına hazırlık aşamasına geçmeden önce 10. sınıf derslerinin çok iyi öğrenilmesi avantaj sağlayacaktır. Birinci ve ikinci dönemde farklı müfredatlarla ders konuları belirlenmiştir.
10. Sınıf Ders ve Ders Saatleri
Toplam 10 ders ve ayrıca seçmeli derslerden oluşan müfredat MEB tarafından belirlenir ve kitaplar bu konuları kapsayacak nitelikte basılmaktadır. Ders saati haftada toplamda 40 saat olarak belirtilmiştir. Bunun içinde 1 saat Rehberlik dersi ve 4 saat seçmeli ders yer almaktadır. 10. Sınıf ders ve ders saatleri:
- Türk Dili ve Edebiyatı dersi için toplam 5 saat,
- Matematik dersi için toplam 6 saat,
- Coğrafya dersi için toplam 2 saat,
- Tarih dersi için toplam 2 saat,
- Fizik dersi için toplam 2 saat,
- Kimya dersi için toplam 2 saat,
- Biyoloji dersi için toplam 2 saat,
- Felsefe dersi için toplam 2 saat,
- Birinci Yabancı Dil dersi için toplam 4 saat,
- İkinci Yabancı Dil dersi için toplam 2 saat,
- Görsel Sanatlar/ Müzik dersi için toplam 2 saat,
- Beden Eğitimi ve Spor dersi için toplam 2 saat
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için 2 saattir.
Seçmeli Dersler
10.Sınıf derslerinin içinde toplam 4 saat seçmeli ders seçebilme şansı bulunmaktadır. Bu dersler öğrenci veya gerekli durumlarda okul yetkilileri tarafında belirlenebilmektedir.
- Astronomi ve Uzay Bilimleri
- Matematik Tarihi ve Uygulamaları
- Demokrasi ve İnsan Hakları
- Fen Bilimleri Tarihi ve Uygulamaları
- Seçmeli Birinci Yabancı Dil
- Seçmeli İkinci Yabancı Dil
- Yabancı Diller Edebiyatı
- Seçmeli Görsel Sanatlar
- Seçmeli Müzik
- Sanat Tarihi
- Drama
- Proje Hazırlama
- Bilgisayar Bilimi
- Sosyal Etkinlik
- Seçmeli Beden Eğitimi ve Spor
- Temel Dini Bilgiler
- Peygamberimizin Hayatı
- Kur'an-ı Kerim
- İslam Bilim Tarihi
- İslam Kültür ve Medeniyeti
- Osmanlı Türkçesi
- Diksiyon ve Hitabet
Seçmeli yabancı dil dersleri en fazla 4 saat, diğer dersler için ortalama 1 veya 2 saat olarak belirlenmektedir. Seçmeli dersler okul tarafından belirlenerek bir ya da birkaçı olacak şekilde programda yer alabilir.
10.Sınıf Matematik Konuları
Birinci Dönem konuları: 1.ÜNİTE Sayma ve Olasılık, 2.ÜNİTE Fonksiyonlar, 3.ÜNİTE Polinomlardan oluşur. İkinci Dönem konuları: 4.ÜNİTE İkinci Dereceden Denklemler, 5.ÜNİTE Çokgenler ve Dörtgenler, 6.ÜNİTE Geometrik Cisimlerden oluşur. Onuncu sınıf matematik konuları arasında en zor konu ise trigonometri konusudur. Eğer trigonmetriyi yeterince iyi anlamaz ve uygualamayamazsanız ertesi yıl matematik ve geometri derslerinde zorlanırsınız.
10.Sınıf Fizik Konuları
Birinci Dönem: Elektrik ve Manyetizma ve Basınç ve Kaldırma Kuvveti konularından oluşur. İkinci Dönem: Dalgalar ve Optik başlıkları altında incelenen konulardan oluşmaktadır.
10.Sınıf Kimya Konuları
Birinci Dönem: Kimyanın Temel Konuları ve Kimyasal Hesaplamalar ve Karışımlar konularından oluşur. İkinci Dönem: Karışımlar, Asit-Baz-Tuz, Kimya Her yerde konularından oluşmaktadır.
10.Sınıf Biyoloji Ders Konuları
Birinci Dönem: Hücre Bölünmeleri, Kalıtımın Temel İlkeleri; İkinci Dönem: Kalıtımın Temel İlkeleri, Ekosistem Ekolojisi ve Güncel Çevre Sorunlarından oluşmaktadır.
10.Sınıf Coğrafya Konuları
Birinci Dönem: Doğal Sistemler; İkinci Dönem: Beşerî Sistemler, Doğal Sistemler, Küresel Ortam: Bölgeler ve Ülkeler, Çevre ve Toplumdan oluşur.
10.Sınıf Tarih Konuları
Birinci Dönem: Yerleşme ve Devletleşme Süresinde Selçuklu Türkiye'si, Devletleşme Sürecinde Savaşçılar ve Askerler, Beylikten Devlete Osmanlı Siyaseti, İkinci Dönem: Beylikten Devlete Osmanlı Medeniyeti, Dünya Gücü Osmanlı, Klasik Çağda Osmanlı Toplum Düzeni Sultan ve Osmanlı Merkez Teşkilatından oluşur.
10.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Konuları
Birinci Dönem: Türk Dili Edebiyatına Giriş, Şiir, Hikâye, Destan; İkinci Dönem: Efsane, Roman, Tiyatro, Anı, Haber Metni, Gezi Yazısıdır.
10.Sınıf Felsefe Konuları
Birinci Dönem: Felsefeyi Tanıma İkinci Dönem: Felsefenin Temel Konuları ve Düşüncelerinden oluşur. Dilin işlevi, varlık bilgisi, bilginin kaynağı ve sınırları temel üzeride durulacak konulardır.
10.Sınıf İngilizce ve Almanca Konuları
Her iki yabancı dil için de temel konulara dayalı iletişim becerilerinden oluşur. Okuma parçaları, modals, bağlaçlar, sıfatlar ve tenseler en fazla üzerinde durulacak konulardır.
10.Sınıf Din Konuları
Birinci Dönem: Allah ve İnsan İlişkisi, HZ Muhammed'in Hayatı; İkinci Dönem: Din ve Hayat, Ahlaki tutum ve davranışlardan oluşmaktadır.
Güncel en iyi ünversiteler listesi için tıklayınız.
Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2021, 01:01