Türkiye’de lise öğrencileri 9.sınıfı bitirdikten sonra bazı alanları seçmektedirler. Bu alanlar sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil alanlarıdır. Öğrenciler bu alanları seçerken iyi bir araştırma yapmalı ve geleceklerini ona göre şekillendirmelidirler. Ortaöğretim ( lise ) öğrencileri bölüm seçerken seçeceği bölümler hakkında bazı bilgileri merak etmektedirler. Bu yazımızda lise dil bölümü hakkında bilgiler vereceğiz. Lise dil bölümü dersleri 2020 neler olduğu, lise dil bölümü okumanın avantajları ve dezavantajlarının ne olduğu hakkında ayrıntılı bilgiler yazımızda.
Lise dil bölümü dersleri nelerdir 2020?
Öncelikle 2020 yılında lisede dil bölümünü seçmek isteyen öğrencilerin İngilizceyi, yabancı dilleri ve yabancı ülkeleri seven kişiler olması gerekir. İngilizceyi sevmeyen öğrencilere dil bölümünü seçmelerini tavsiye etmeyiz. Her bölümün kendine göre zorluğu vardır. Dil bölümünün de zor yanları var fakat bunlarla severek çalışarak baş edebilirsiniz. Dil bölümünde matematik dersi 1 yıl seçmeli ders olarak bulunmakta fakat matematik dersi dil bölümünde basit ve temel şekilde işlenmektedir. 2019- 2020 Eğitim Öğretim yılında liselerdeki dil bölümü dersleri ise şunlardır;
İngilizce
İngiliz Edebiyatı
İngilizce okuma ve yazma
Almanca
Tarih
Edebiyat
Coğrafya
Dil ve Anlatım
Atatürk ilke ve inkılap Tarihi
Felsefe
Matematik
Psikoloji
Mantık
Sosyoloji
Seçmeli Fransızca
Beden Eğitimi
Müzik
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Trafik Eğitimi
Dil bölümünde öğrenciler 12 saat civarı haftalık İngilizce dersi görürler.
Dil bölümünün avantajları ve dezavantajları nelerdir?
Dil bölümü her lisede bulunmayabiliyor. Hatta dil bölümünde okumak isteyen bazı lise öğrencileri sırf dil sınıfında okumak için okullarını bile değiştirebiliyorlar. Liselerde dil bölümü okumanın bazı avantajları ve dezavantajları vardır.
Avantajları: Dil bölümünün ders yoğunluğu diğer bölümlere göre daha azdır. Derslerinizin haricinde sosyal aktivitelere ayıracak vakit bulabilirsiniz. Lisede sınıflarda öğrenci sayısı 10 12 civarıdır. Öğrenci sayısının az olması özel sınıf havası verir. Sınıf ortamı daha samimidir. Gideceğiniz üniversite bölümleri az olsa bile mezun olduktan sonra boşta kalmazsınız. Atanma ve iş bulma olanağınız yüksektir. Öğretmenlikte en çok atama yapılan branşlardan biridir ve İngilizce öğretmenliği atama taban puanı düşüktür. Okuldaki en dikkat çeken sınıftır. Derslerinizde bolca film izleme şansınız vardır. Üniversite hazırlık sınıfı okurken sorun yaşamazsın.
Dezavantajları: Dil bölümünden üniversiteye gidilecek bölüm seçeneğinizin az olması. Asosyal veya çekingen biri iseniz sınıfta kız öğrenci sayısı genelde fazla olduğu için erkekler için sorun olabilir. ( Erkekler için ) Erkek sayısının azlığından dolayı samimi bir erkek dostunuz olmayabilir. Özel lise ve kolejlerin devlet liselerine göre İngilizce eğitimlerinin daha iyi olması. Yardımcı kaynak kitapların maliyetinin fazla olması.
Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2021, 23:22
Ben hangi bölümü seveceğimı bilmiyorum