YÖKDİL Nedir? YÖKDİL Ne İşe Yarar?

YÖKDİL nedir? YÖKDİL'e kimler girebilir? YÖKDİL soru sayısı ne kadar? YÖKDİL nerelerde geçerli? YÖKDİL puan hesaplama.

YÖKDİL Nedir? YÖKDİL Ne İşe Yarar?

YÖKDİL Sınavı Nedir?

YÖKDİL, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından yapılan ve her adayın kendi alanına göre girdiği bir yabancı dil seviye belirleme sınavıdır. 2016 yılı itibari ile geçerli olmaya başlamış bir sınavdır. 2016'dan 2019 yılına kadar Anadolu Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi bu sınavı hazırlarken Kasım 2019 yılından sonra Ösym tarafından hazırlanmaya başlamıştır. 80 soru için verilen 180 dakikadan oluşan bir sınavdır. Bu sınavın Yds'den farkı herkesin kendi alanına göre sınava tabii tutmasıdır. YÖKDİL, Sosyal Bilimleri, Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri ayrımına giderken Yds'de böyle bir ayrım yoktur. Her aday için geçerli olan bir sınav vardır. Ayrıca Yds dil tazminatı için geçerli iken Yökdil'de böyle bir şey söz konusu değildir. Bunlara ek olarak; Yds yılda üç kez gerçekleşirken Yökdil'de ise bu sayı ikidir. Son olarak Yds'de e-Yds alternatifi bulunmaktadır ancak Yökdil'de bu seçenek bulunmamaktadır. YÖKDİL sınavında online seçenek bulunmamaktadır.

Sınava girmeden önce mutlaka bütün soru türleri için verilen ipuçları öğrenilmelidir. Sınavda başarıyı doğrudan etkileyecek olan kelime bilgisi ve ipuçlarıdır. İpuçlarının kullanımı soruların daha kısa sürede çözülmesi adına önemlidir. Ayrıca YÖKDİL gibi bir dil sınavında başarı elde edilmek isteniyorsa mutlaka kelime ezberlenmesi gerekmektedir. Her gün belirli sayıda kelime ezberleyerek ve paragraf soruları çözerek sınavda başarı elde edilecektir. Yökdil'de her aday kendi alanına göre sınava girdiği için kendi alanları ile ilgili kelimeleri ezberleme avantajları bulunmaktadır.

YÖKDİL Ne İşe Yarar ve YÖKDİL Sınavına Kimler Girebilir?

YÖKDİL, üniversitede dil puanı isteyen bölümler, yüksek lisans ve doktora eğitimine başvuru yapacak olanlar ve doçentlik sınavına girecek olanlar için uygulanan bir sınavdır.  YÖKDİL nerelerde geçerlidir çoğu üniversite mezunu bu konuda yeterli bilgiye sahip değildir. Kısacası akademik kariyer düşünen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca bu sınavdan elde edilen puan KPSS A grubu ve öğretmenlikler için dil puanı olarak kabul edilmektedir. Tıp fakültesi ve diş hekimliği uzmanlık sınavı ve farklı ülkeler için denklik sınavı olarak kabul edilmektedir. Ancak dil tazminatı almak isteyen memurların Yökdil yerine Yds puanlarının olması gerekmektedir. Yökdil'de Almanca, Arapça, Fransızca ve İngilizce dilleri mevcuttur.

YÖKDİL sınavına girmek için bir şart bulunmamaktadır. Bu sınava bir yabancı dil puanına ihtiyaç duyan herkes girebilir. Üniversite öğrencileri ve mezun olan kişiler bu sınava girebilirler. Ayrıca okuyacakları bölüm için hazırlık sınıfı bulunanlar, hazırlıktan muaf olmak için Yökdil'e girebilirler. Yurtdışında okuyup Türkiye'de denklik almak isteyen öğrenciler, herhangi bir kamu kurumunda çalışıp yabancı dil seviyesinin belirlenmesini isteyen adaylar, öğretim üyesi olarak atanmak isteyen ve kadro bekleyen adaylar ile akademik kadro beklerken yabancı dil puanını yükseltmek isteyen adaylar başvuru yapabilirler. Yökdil'in geçersiz olduğu durumlar da mevcuttur. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Yurtdışında bir üniversite için eğitim başvurusunda bulunan adaylar
  • Kamu kuruluşlarına başvuru yapacak olan adaylar için kurumun talebi doğrultusunda yabancı dil seviyesini belirlemek isteyen adaylar
  • KPSS A grubu kadrolarına girmek isteyen adaylar
  • Uzman yardımcılığı kadrosundan uzmanlığa atanan adaylar için YÖKDİL yeterliliği olan bir sınav değildir.

YÖKDİL nerelerde geçerli ve nerelerde geçmemektedir adayların daha sonra mağduriyet yaşamaması için mutlaka dikkat edilmesi gereken önemli bir detaydır.

Yökdil Sınavının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

YÖKDİL sınavından alınan puanı 5 yıl süre ile kullanmak mümkündür. Ancak bir kere girilip gerekli puanının alınması sonrasında 5 yıl bu sınava girilmezse kişinin İngilizcesi gerilemiş olur. Ayrıca YÖKDİL gibi sınavlara sürekli girerek daha yüksek puan alınması sağlanmalıdır. Sınava devamlı olarak giren adaylar puanlarını kolay bir şekilde arttırmış olurlar. Bu da adayların binlerce kişi önüne geçmesini sağlamaktadır. Bir yıl içerisinde yapılan bütün sınavlara giren adayların dil puanları artarken İngilizce soru türlerini öğrenme konusunda da kendilerini geliştirirler.

Yökdil Sınav Puanı Nasıl Hesaplanır?

Yökdil sınavında 80 soru için 100 puan verilmektedir. Her sorunun katsayısı 1.25'dir. 4 soru 5 puan getirirken 40 soru ise 50 puan getirmektedir. 70 ve üstü almak isteyen bir adayın en az 56 soruyu doğru cevaplandırması gerekmektedir. Yanlış sorular doğru soruları götürmediği için bu sınavda önemli olan doğru sayılarıdır. Ayrıca soru bilinmezse bile herhangi bir cevap vermek daha mantıklıdır. YÖKDİL puanı hesaplanırken yapılan doğru soru sayısı ile sorunun katsayısı olan 1.25 çarpılmaktadır. Sorular arasında katsayı farklılığı yoktur. Kelime soruları ile daha zor olan paragraf soruları birbiriyle aynı katsayıya sahip soru türleridir. Sınavda toplam süre 180 dakika olduğu için her soruya yaklaşık 2.5 dakika ayrılmaktadır. Burada önemli olan her soruya 2.5 dakika ayırmak değildir. Kolay soruları daha kısa sürelerde çözerek daha uzun ve zor olan sorulara daha fazla zaman ayırmak başarı oranını doğrudan etkileyen bir unsurdur. Bu nedenle sınav öncesinde bol bol deneme çözerek hangi konuda eksik varsa saptanmalıdır. Eksik bulunan konulara daha fazla zaman ayırmak puan artışı için önemli bir ipucudur.

Yökdil Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Yabancı dil puanına ihtiyacı olan herkes YÖKDİL ve Yds gibi ülkemizde kabul gören sınavların soru tarzlarını ve bu sınavlara nasıl hazırlanılması gerektiğini araştırmaktadır. Her sınav gibi bu sınavında belli başlı çalışma teknikleri vardır. Sınava çalışmaya başlamadan önce sınavda hangi konudan kaç soru çıktığı araştırılmalı ve buna göre de bir çalışma programı oluşturulmalıdır. Konu çalışması bittikten sonra ise denemeler ve çıkmış sorular çözülerek hem soru tarzları görülmeli hem de sınav süresi kontrolü sağlanmalıdır. Soru sayısına göre sınav süresi fazla olsa da sürenin kontrolünün sağlanması aday için oldukça önemlidir. YÖKDİL, planlı ve programlı bir şekilde çalışıldığı taktirde yapılabilirliği yüksek bir sınavdır.

Yökdil Sınavına Girecek Adayların Yanında Bulundurması Gerekenler Nelerdir?

YÖKDİL sınavına girecek olan adayların yanlarında bulundurması zorunlu malzeme ve belgeler vardır. Bunlar;

  • Sınava girecek olan adayların yanında koyu yazan bir kurşun kalem ve iz bırakmayan silgi bulundurmaları gerekmektedir. Kalem ve silgi adaylara dağıtılmayacaktır.
  • Sınav giriş belgesi, nüfus kağıdı/ fotoğraflı ve onaylı kimlik belgesi bulunması gerekmektedir. Bu belgeler sınav merkezinde bulunan gözetmenler tarafından kontrol edilecektir. Eksik belge olması halinde aday sınava alınmayacaktır. Ayrıca bu belgelerin sınav bitene kadar masada bulundurulması gerekmektedir.
  • Sınav giriş belgesi ÖSYM'nin sitesinden belirtilen tarihte erişime açılacaktır. Bu belge çıkartılırken her tarafının okunabilir olmasına dikkat edilmelidir.

Sınav yeri belli olan adayların sınavdan önce adrese gitmeleri daha sağlıklı olacaktır. Sınav günü tekrar adres bulmak ile uğraşmak strese yol açabilir.

YÖKDİL Sınav Ücreti Ne Kadardır?

YÖKDİL sınav ücretleri her yıl değişiklik göstermektedir. Mart 2020 itibari ile sınav ücreti 130 lira olarak belirlenmiştir.  Bu ücret ÖSYM'nin anlaşmalı olduğu bankalardan ya da kartlı sistem üzerinden yatırılabilir. Her yıl değişiklik gösterdiği için ücret bilgilerinin güncellenmesi ve aday tarafından öğrenilmesi gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2020, 21:19

Ahmet

33 yaşında eğitmen, öğrenci, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER