KPSS ÖABT Nedir?
KPSS ÖABT açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi öğretmen atamaları için her sene yapılan alan oturumudur. KPSS’den bağımsız bir sınav olmayıp (Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi) tarafından hazırlanan mezun olunan eğitim fakültesi bölümünde verilen eğitim içeriğini ölçmeye yönelik sınavdır.
KPSS ÖABT oturumu yapılan branşlar şunlardır: Biyoloji öğretmenliği, türkçe öğretmenliği, arapça öğretmenliği, ilköğretim matematik öğretmenliği, coğrafya öğretmenliği, fen ve teknoloji öğretmenliği, sınıf öğretmenliği, imam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenliği, beden eğitimi öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği, türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, tarih öğretmenliği, ortaöğretim matematik öğretmenliği, okul öncesi öğretmenliği, fizik öğretmenliği ,kimya öğretmenliği, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, ingilizce öğretmenliği, psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenliği, almanca öğretmenliği, fransızca öğretmenliği, fen bilimleri öğretmenliği.
KPSS ÖABT Süresi Ne Kadar?
KPSS ÖABT testi için verilen süre branş bazlı 120 dakika veya 150 dakika olup adaylar çoğunlukla süre sorunu yaşamaktadır. İlköğretim matematik öğretmenliği, kimya öğretmenliği ve fen bilimleri öğretmenliği ÖABT sınav süresi 150 dakika olup diğer branşlar için ÖABT süresi 120 dakika olarak belirlenmiştir. Her bir soru için kodlama dahil verilen makismum süre 2 dakikadır. Ancak alan bilgisi konu kapsamı detaylı olup çoğunlukla soru başına verilen süre nedeniyle adaylar tüm soruları inceleyememektedir. Dolayısıyla adayların branş derslerin son derece hakim olmaları ve verdikleri cevaplara tekrar dönmeye ihtiyaç duymayacak biçimde cevaplamaları gerekmetkedir.
KPSS ÖABT Soru Sayısı ve Soru Dağılımı
KPSS ÖABT sınavında 75 soru sorulmaktadır. Adaylar lisans eğitimi boyunca verilen derslerin 75 soru ile ölçülemeyeceğini ve soru sayısının orantılı olmadığını her fırsatta ifade etmektedir. Her bir branş bazında soru dağılımı ve konular farklılaşmaktadır. Konu dağılımını ve soru dağılımını aşağıdaki başlıklardan inceleyebilirsiniz.
KPSS ÖABT İngilizce Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
KPSS ÖABT Okulöncesi Öğretmenliği Konuları ve Soru
KPSS ÖABT Beden Eğitimi Öğretmenliği Konuları ve Soruların Dağılımı
KPSS ÖABT Sınıf Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
KPSS ÖABT Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Konuları ve Soru Dağılımı
KPSS ÖABT Kimya Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
KPSS ÖABT Tarih Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
KPSS ÖABT Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
KPSS ÖABT Coğrafya Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
Soru dağılımı standart bir biçimde olmayıp iki konu birleştirilerek sorulabilmekte veya konular arasında soru dağılımı değişebilmektedir. Ancak genel olarak hangi konudan kaç soru sorulduğu bellidir. Diğer taraftan ÖSYM tarafından açıklanan konular sabit olup bu konular harici adaylara soru yöneltilmemektedir.
ÖABT Yüzde kaç etkiliyor?
Tüm branşlarda KPSS ÖABT %50 etkilemekte olup KPSS 121 puan türü hesaplamasında en etkili test KPSS ÖABT’dir. Genel kültür %15, genel yetenek %15, eğtim bilimleri %20 ve ÖABT %50 etkilemektedir. Kendi alanınızda girdiğiniz yılın KPSS ÖABT ortalamasının üzerine çıktığınızda ciddi miktarda standart sapma alacak olmanın etkisiyle KPSS 121 puanınız oldukça iyi gelecektir.
KPSS ÖABT Sınavına Kimler Girebilir?
Yukarıda sayılan branşlardan eğitim fakültesi son sınıf öğrencileri, eğitim fakültesi mezunları veya formasyon almış diğer fakültelerden mezun öğrenciler girebilmektedir. Yukarıda sayılan branşlar haricindeki öğretmenlik alanlarında ise ÖABT testi olmadığından KPSS p121 ile değil KPSS p10 ile atama yapılmaktadır.
Ayrıca hukuk fakültesi ve iktisadi idari bilimleri fakültesi ve fen edebiyat fakültesinin bazı bölümleri için düzenlenen sınav KPSS alan bilgisi veya KPSS A olarak bilinmekte olup farklı bir başvuru süreci ve sınav sistemine tabidir. Dolayısıyla onlar eğitim bilimleri ve ÖABT oturumuna girememektedir.
Adaylar tarafından sıklıkla merak edilen bir diğer husus ise öğretmen olmak için yaş şartı olup olmadığıdır. Öğretmen olarak atanmak veya KPSS’ye girmek için yaş şartı mevcut değildir. Yalnızca memur alımı yaparken bazı kurumlar yaş sınırı koyabilmektedir. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulanan 40 yaş sınırı veya 35 yaş sınırı gibi bir uygulama mevcut değildir.
KPSS ÖABT Hangi Şehirlerde Yapılacak 2021?
Sınava girecek aday sayısına bağlı olarak ÖSYM sınav merkezi sayısını belirlemektedir. Örneğin YDS (Yabancı Dil Sınavı) gibi sınavlar yalnızca büyük şehirlerde yapılırken, hakimlik sınavı gibi sınavlar sadece Ankara’da yapılmaktadır.
Önceki yıllarda olduğu gibi 2021 yılında da KPSS ÖABT tüm il merkezlerinde yapılacaktır. KPSS ÖABT’ye giren aday sayısı nedeniyle adaylardan gelen büyük ilçe merkezlerinin de sınav merkezi yapılması talebi ise ÖSYM tarafından karşılanmamıştır.
KPSS ÖABT sınavı sonucunda hesaplancak olan KPSS p121 puanı direkt olarak öğretmen atama puanı olmayacak mülakata kalıp kalamayacağınızı belirleyen puan olacaktır. Mülakat sonucu alacağınız puanın yüksek olması için ise KPSS ÖABT puanınızın yüksek olması gerekmektedir. Çünkü mülakat puanınız sınav puanınızın 3 puan fazlası ile 3 puan eksiği arasında olacaktır.
Güncelleme Tarihi: 20 Ağustos 2020, 17:32