KPSS tarih nasıl çalışılır
KPSS tarih nasıl çalışılır, en detaylı müfredata sahip olan tarih dersi için programlı bir çalışma takvimi yapılmalıdır. KPSS tarih çalışma yöntemleri hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız. KPSS tarih konularının tamamına hâkim olmak ve sınavda çıkan soruların tamamını cevaplayabilmek için yapılması gerekenler bu yazıda yer almaktadır. Belirlenmiş standartlara göre oluşturulan bir çalışma programı herkeste aynı etkiyi göstermeyecektir. Bu nedenle kişiye özel bir çalışma programı yapılması en uygun yöntemlerdendir. Sınava hazırlık programlarında kullanılan birçok yayın bulunmaktadır. Önemli olan bu yayınlar içerisinde doğru içeriğe sahip kaliteli yayınlar kullanmaktır. Bazı kitaplarda taktikleri barındıran ve ezbere yardımcı bilgiler bulunmaktadır. Ezber gerektiren konularda bu tarz yayınlardan faydalanmak en doğrusu olacaktır.
Hangi KPSS Kitapları Tercih Edilmelidir?
KPSS tarih terimlerine hâkim olmak oldukça önemlidir. Baskıları kaliteli olan ve güncel içeriğe sahip yayınlar tercih edilmelidir. Tarih konularında her konuya aynı zamanı ayırmak doğru bir strateji olmayacaktır. Konulara göre sınavda çıkan soru sayıları farklıdır. Çıkmış sorular ve soru dağılımları incelenerek çalışılacak konularda öncelik sıralaması yapılır. Örneğin İslamiyet Öncesi Türk Devleti konusunda bir veya iki soru çıkıyorken, Osmanlı Devleti'nde Kültür ve Uygarlık konusunda 5 veya 6 soru çıkabilmektedir. Bu nedenle çıkmış sorular ve konulara göre dağılımları yüksek önem arz etmektedir.
KPSS tarih nasıl çalışılır, konusu sınav dönemi yaklaşırken en çok merak edilen konulardandır. Sınav gününe kadar düzenli çalışmak, doğru kitapları tercih etmek, yazarak çalışmak, video izleyerek çalışmak, tarih öğretmeni ile çalışmak gibi yöntemlerle sınava hazırlık yapılmaktadır. Öğrenilen konuların özetlerini çıkarmak, konu çalışması tamamlansa bile deneme sınavları ile konuyu pekiştirmek ve dönem dönem tekrarlar ile birlikte konu akılda taze tutulmalıdır. Düzenli aralıklarla deneme sınavı çözülmesi ve doğru yayınlara ait sınavların çözülmesi oldukça önemlidir. Sınav mantığına en yakın ve süre ayarlamasını en rahat yapabileceğiniz KPSS tarih deneme sorularını çözebilirsiniz. Sınavda süreyi en verimli şekilde değerlendirebilmek için sınava hazırlık süresinin de en verimli şekilde değerlendirilmesi gerekir.
En Verimli KPSS Tarih Çalışma Yöntemleri Nelerdir?
KPSS tarih nasıl çalışılır, çalışmak için öncelikle KPSS b grubu veya a grubu çalışması mı yapılacağına karar verilmelidir. KPSS b grubuna çalışanların düzenli not tutması ve periyodik zamanlar belirleyerek tekrarlı çalışma yapması faydalı olacaktır. Arkadaşlarınızla ortak soru çözümüne katılmak, deneme sınavları yapmak, okumak, tekrarlı çalışmak, küçük notlar alarak hafızayı canlı tutmak gibi metotlar kullanılabilir. İnternette yer alan tarih eğitim videoları da son dönemlerde sıklıkla kullanılan yöntemlerdendir. Video ile uyumlu yayın kullanılarak tarih çalışma takvimine göre ilerleme kaydedilebilir. Konu anlatımlı eğitim videoları sonrasında çeşitli, popüler, güncel müfredata uygun kitaplar ve soru listeleri ile sınava hazırlanılabilir. Hata yapılan veya eksik olduğunuzu düşündüğünüz konularda parçalı çalışma tekniği kullanarak odaklanmış bir şekilde devam edebilirsiniz.
KPSS tarih nasıl çalışılır, en verimli yöntem nedir, sınava doğru teknikle hazırlanmak için neler yapılmalıdır, gibi konular sıklıkla merak edilmektedir. Anlaşılmayan konular ve sıklıkla hata yapılan konular için parçalı çalışma metodu son dönemde kullanılan metotlardandır. İlk önce anlaşılmayan konular saptanır ve ardından konu parçalara bölünür. Konu çalışması ardından çalışılan kısım kadar soru çözümü ile konu çalışması desteklenir. Soru çözümleri yaparken çözümlü kitapların kullanılması daha doğru olacaktır. Bu sayede soruların çözümü de okunarak daha verimli bir konu tamamlama çalışması yapılmış olacaktır. Parçalara ayrılan konuların hepsi tamamlandığında tam pekiştirme yapmak için konunun tamamı ile ilgili soru çözümleri yapılır.
KPSS Tarih En Çok Çıkan Konular Nelerdir?
KPSS tarih nasıl çalışılır, en çok çıkan konular nelerdir, nereden başlamalıyım sorularının cevapları bu yazıda detaylandırılmıştır. KPSS B grubu, lisans grubu için toplamda 12 veya 13 konu genellikle sınav müfredatında yer almaktadır. Her konudan eşit soru çıkmamakta, hatta bazı konulardan hiç soru bile çıkmamaktadır. Bu nedenle çıkmış sınav soruları istatistiksel verileri incelenerek yaklaşık olarak konulara göre soru dağılımlarını saptamak mümkündür. KPSS tarih soruları toplamda yaklaşık olarak 27 adettir. Bu soru sayısının dağılımı çoğunlukla inkılap tarihi ve Osmanlı Devleti'nde kültür ve uygarlık konulardandır. Bu konulardan yaklaşık olarak 5-6 adet soru çıkmaktadır. KPSS tarih nasıl çalışılır, en güncel soru dağılımları aşağıda listelenmiştir;
- Osmanlı Devleti Kültür ve Uygarlık: 5-6 Soru
- İnkılap Tarihi:5-6 Soru
- Kurtuluş Savaşı Hazırlık Dönemi: 3-4 Soru
- Kurtuluş Savaşı Cepheleri: 3-4 Soru
- Osmanlı Devleti Siyasi ve 20.Yüzyılda: 4-5 Soru
- Atatürk İlke ve İnkılapları, İç ve Dış Politikalar: 4 Soru
- Çağdaş Türk Edebiyatı; 2-3 Soru
Belirtilen listeye göre tekrar inceleme yapıldığında; çalışma zamanını doğru planlamanın önemini görebilirsiniz. Yukarıda yer alan listede belirtilmeyen müfredat konuları da bulunmaktadır. Bunlardan biri İlk Türk İslam Devletlerinde Kültür ve Uygarlık konusudur. Tüm müfredata çalışmak öncelikle istenilmektedir; fakat en çok çıkan konulara yönelmek ve sınavda doğru sayısını artırmak ilk öncelik olmalıdır. Verimli çalışma yapılması sonrasında tüm konulara çalışılabilir.
Özellikle kültür ve medeniyet soruları KPSS tarih dersinde en zorlayıcı soru tipi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adaylara tavsiyemiz bu tip konuları diğer konulara daha detay biçimde çalışarak tarih testine hazırlanmalarıdır.
KPSS Tarih Konuları Nasıl Tekrar Edilir?
KPSS tarih için verimli ve tekrarlı çalışma yapılmalıdır. Tarih öğrenilen derslerden biridir, çoğunlukla ezber yapılmaktadır. Ezber yapılan her konuda unutulmaya mahkumdur. Bu nedenle sürdürülmesi zor olan sistemli çalışma veya bir diğer tabirle tekrarlı çalışma tarih gibi öğrenilen derslerde oldukça önemlidir. Tekrarlı çalışmaların yapılması için doğru zamanın belirlenmesi gereklidir. Tüm konulardan sonra tekrar yerine dönem dönem deneme sınavları ile konuya ilişkin soru çözümleri yapılarak konu hatırlanabilir. Bir diğer yöntem ise çözümleri olan yayınlar kullanılarak tekrarlı çalışma yapılmasıdır. Kullanılan yayınların herkese hitap etmediğini unutmamalısınız. En iyi en verimli öğrendiğinizi düşündüğünüz yayın üzerinde çalışmalarınızı devam etmeli ve çaprazlama yaparak yani farklı yayınları da kullanarak bilginizi sınamalısınız.
KPSS tarih, konu çalışmalarından sonra düzenli olarak deneme sınavı yapılarak çalışılmalıdır. Yıl boyunca çalışmalarınızın emeğini belirlenen 27 soruda kanıtlamanız gereklidir. Tüm konulardan sonra tekrar çalışma yapmak yerine düzenli aralıklarla konuyu tekrar etmeli, sistematik çalışmalı ve farklı yayınlardan deneme soruları çözmelisiniz. KPSS 'de genel yetenek ve genel kültür olmak üzere iki temel kategoride soruları bulunmaktadır. KPSS tarih soruları genel kültür bölümünde 27 soruluk alanı oluşturmaktadır. Genel kültür bölümünde toplamda 60 soru bulunmaktadır. Yüksek soru oranına sahip olması ile birlikte tarih dersine KPSS çalışma takviminde öncelik verilmektedir.
KPSS Tarih Konularında Nasıl Başarılı Olunur?
KPSS tarih nasıl çalışılır, yazımızda yöntemlerden, yayınlardan, çıkmış soru dağılımlarından detaylı olarak bahsedilmektedir. KPSS tarih konularında başarılı olmak için sıklıkla çıkan konulara doğru ve en uygun çalışma planını yapmak önemlidir. Çalışma planı boyunca özetler, notlar çıkarmak, takıldığın yerleri geriye dönüp baktığında hatırlamana yardımcı olacaktır. Düzenli çalışmak, sınava odaklanmak, stres yapmamak, diğer derslere ait konular için de doğru planı yapmak, güncel bilgiyi takip etmek, video içeriklerinden veya dershane ortamında çalışmak, konularda iyi olduğunu düşünmeden deneme sınavlarını çözmek ve iyi yaptığından emin olmak başarının anahtarını oluşturmaktadır. Deneme sınavı yapılırken ayrılan sürenin KPSS'de verilen süre kadar olmasına dikkat edilmelidir.
Tarih diğer derslerden farklı olarak daha bütüncül bir yapı arz etmektedir. Günlük hayatınızda tarih ile ilgili belgesel izlemek, kitap okumak, tarih programlarını takip etmek ve tarih dersi ile ilgili olarak ilginizi canlı tutmak size her anlamda katkı sağlayacağı gibi KPSS tarih netlerinizi de yükseltecektir. Son dönemde Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi tarafından KPSS başta olmak üzere tüm sınavlarda sorulan tarih soruları genel kültüre kaymaktadır. Dolayısıyla sorular genellikle tarih ve edebiyatın birleştiği noktalardan sorulmaktadır. Bu anlamda yalnızca tarih ders ve test kitaplardan değil tüm tarih kaynaklarından beslenmek ve çalışma yönteminizi genişletmek fayda üretecektir.
Güncelleme Tarihi: 11 Ağustos 2021, 22:14