Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) sorumluluğunda her iki yılda bir yapılmakta olan ve sadece 2 yıllık üniversite mezunları yani ön lisans mezunlarının girmeye hak kazandığı sınavın konu dağılımları şu şekilde. KPSS Önlisans sınavında, genel yetenek ve genel kültür ana başlıkları altında toplamda 120 soruyu 2 saat içinde çözmeleri isteniyor.
- Genel Yetenek Soruları: 30 Türkçe soru, 30 matematik soru ile toplamda 60 soru bulunmaktadır.
- Genel Kültür Soruları: 4 konu başlığı altında soru sorulmaktadır. 27 tane tarih sorusu, 18 coğrafya sorusu, 9 vatandaşlık eğitim soruları ve 6 tane güncel bilgilerden oluşan soru bulunmaktadır.
Sorulan sorularda konu dağılımları da şu şekilde;
Türkçe:
3 soru Sözcük Bilgisi,
6 soru Dil Bilgisi,
3 soru Anlatım Bozuklukları
15 soru paragraf ile ilgili soru
3 soru da Yazım ve noktalama hataları ile ilgili çıkmaktadır.
Matematik:
Sayısal işlem yapma 6 adet soru
Matematiksel bağlantıları çözme 6 soru
Bilinmeyen denklemli problem çözme 12 soru
Temel geometrik soruları 3 tane
Grafik okuma yeteneğinden de 3 tane soru bulunmaktadır.
Tarih:
Anadolu Selçuklu ve önce sinde kurulan Türk devletleri 3 soru
Osmanlı Devleti dönemi ile ilgili 9 soru
Atatürk İlke ve İnkılaplarını içeren sorular 12 tane
Modern Dünya tarihi ile ilgili 3 soru
Coğrafya:
Türkiye Fiziki durumu hakkında sorular 7 tane
Vatandaşlık Eğitimi:
Genel kamu hukuku 3 soru
Anayasa ile ilgili 4 soru
İdare işleri ile de 2 soru bulunmaktadır.
KPSS ‘ye Kimler Girebilir?
Sınava, orta öğretim ve önlisans programlarında eğitim gören ve mezun olanlar girebilir. Sınav, iki farklı öğretim durumunu kapsadığı için ortaöğretim düzeyindeki adaylar sabah, ön lisans düzeyinde öğrenim görmüş mezunlarda öğleden sonra sınava tabi olurlar. Önlisans ve Ortaöğretim sınavları her iki yılda bir yapılır. Her iki yılda bir ama çift sayılı olan yıllarda yapılır. Sınavlardan elde edilen sonuç 2 yıl süreyle geçerlidir. 2 yıl geçtikten sonra o aldığınız puan bir işe yaramaz. O yüzden tekrar sınava girmeniz gerekir.
KPSS Önceki Yıllar Çıkmış Örnek Sorular
İlgili yılda ki sınavlar bittikten yaklaşık 3 ay sonra, sınavda çıkmış olan sorular herkesin kullanımına açılır. Çoğu sınava girecek insan, geçmiş yıllarda sınavlarda çıkmış sorulara bakarak, bu yıl ki sınavda hangi soruların çıkacağını tahmin etmeye çalışır ve bir nebze de olsa sorular hakkında ön bilgi sahibi olur. Daha önceden çıkmış şu matematik sorusunu örnek verelim;
Soruda; Dolmuş şoförünün madeni paraları koymak için oluşturduğu bir kutusu var. Bu 3 bölmeli kutunun ilk bölmesine 1 lira, ikinciye 0,50 lira, üçüncüye 0,25 lira koyuyor. Her bölmeye eşit sayıda madeni para yerleştirdiğinde toplam değeri 28 lira yapıyor. Ve soru olarak da 1 bölmesinde kaç adet madeni para olduğunu soruyor. Cevap 16 adet.
ÖSYM, KPSS çıkmış sorularını son yıllarda adaylara açıklamazken çeşitli sosyal medya gruplarında sorular pdf biçiminde paylaşılmaktadır. Bu mecralarda yayınlanan sorular aday işlemleri sistemi üzerinden yayınlanan soruların kopyalanmasıyla edinilmektedir. Dolayısıyla itibar edilebilir niteliktedir.