Yeni bir yazı ile karşınızdayız. Merak edilen ve çokça sorulan sorulardan biri de diplomasi ile ilgili ve diplomat ile ilgilidir. Diplomat maaşı 2020 özellikle en çok merak edilen konudur. Bu yazımızda diplomasi ile ilgili, diplomatlar ile ilgili bilgiler vereceğiz.
Diplomat nedir? Kimdir? Nasıl olunur?
Diplomat nedir? Diplomat ülkemizin Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışan ve diplomasi görevlerini yapan kişilere denir. Yurt dışında ülkemizi temsil eder. Diplomatlık sadece bir meslek olmamakla birlikte aslında bir yaşam biçimidir. Oturuşunuzla, kalkışınızla, bir duruşunuzla, hayat görüşünüzle, entelektüel birikiminizle, genel kültürünüzle, hayata bakışınızla, insanlara yaklaşımınızla, giyim kuşamınızla, özel günlerdeki duruşunuzla, eğitiminizle diplomatlık bir yaşam şeklidir. Diplomatlar genellikle sadece bir diploma ile yetinmez. Hem yüksel lisans ve doktora yaparlar hem de başka bölüm diplomaları da alırlar. Eğitim ile sürekli ilgilidirler. Dünya tarihinde bir çok önemli diplomatlar olmuştur. Örnek verecek olursak Prens Metternich bunlardan biridir. Çok iyi bir diplomattır. Aynı zamanda yerli olarak tarihimizde Mustafa Reşit Paşa çoğumuzun bildiği tanzimat fermanını hazırlayan Abdulmecit döneminde aynı zamanda Londra büyükelçisidir kendisi. 20. Yüzyılda o dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Richard Nixon’ın ulusal güvenlik danışmanı sonrasında da Dış İşleri Bakanı olan Henry Kissinger da dünyaya damgasını vuran diplomatlardan biridir.
Diplomat nasıl olunur? Diplomat olabilmek için uzun yıllar zamanla, diplomasi ile, dış politika ile ve kendi kendiniz ile yoğrulmanız gerekiyor. Diplomatlar Dışişleri Bakanlığı bünyesinde çalışırlar. Diplomat olmak için mezun olunması gereken bölümler Uluslararası İlişkiler bölümü, İktisat bölümü, Siyasal Bilgiler bölümü, İşletme bölümü, Kamu Yönetimi bölümü, Siyaset Bilimi bölümü, Maliye bölümü, ekonomi bölümü ve hukuk bölümleridir. Dışişleri Bakanlığı’na aday meslek memuru olarak girmeniz gerekiyor. Dışişleri Bakanlığının yapacağı bu sınava girip geçtiğiniz takdirde aday meslek memuru olarak göreve başlarsınız. Bakanlık merkezinde eğitime tabi tutulursunuz. Daha sonra ise çeşitli ülkelere atamanız yapılır. Diplomat olabilmek için ayrıca İngilizcenizin üst düzey olması gerekir. En az iki yabancı diliniz olmalı ve hatta bunun haricinde de farklı diller öğrenmeniz size avantaj sağlayacak hatta mecburi gibi bir şeydir. Ayrıca bu sınava katılabilmek için yaş sınırı vardır. 31 yaşına girmemiş olmanız gerekir. Aday meslek memurluğu sınavına girme koşullarından biri de KPSS den yeterli puan almaktır.
Diplomat seviyeleri ise şu şekildedir;
Büyükelçi
Daimi Temsilci
Elçi Müsteşar
Birinci sınıf Başkonsolos ve Konsolos
Dışişleri Uzmanlığı
Birinci Müsteşar
Müsteşar
Başkatip
İkinci Katip
Üçüncü Katip ve Ateşe
Büyükelçi Maaşı 2020 Ne Kadar?
Büyükelçiler ülkemizi yurt dışında temsil eden en üst seviye diplomattır. Devletimizi ve Cumhurbaşkanımızı temsil etmektedir. Büyükelçilerin bulunduğu alan devletimizin toprakları sayılır. Ülkemizde bulunan büyükelçilerin de bulunduğu alanlar da o ülkenin toprağı sayılmaktadır. Büyükelçiler bulundukları ülkenin başkentinde ikamet ederler. Büyükelçi mesleğinin en çok merak edilen taraflarında biri de 2020 büyükelçi maaşı nın ne kadar olduğudur. Çoğumuz büyükelçi denilince çok fazla 2020 maaş aldığını düşünürüz. Bir nebze doğrudur. Büyükelçi 2020 maaşı ne kadar? sorusunun cevabı çalıştığı ülkeden ülkeye göre farklılık gösterir. Bazı ülkelerde ekonomik ortam daha kolay bazı ülkelerde ekonomik ortam daha zordur. Bu yüzden çalışılan ülkelere göre 2020 büyükelçi maaşları değişmektedir.
2020 Büyükelçi maaşı tl olarak 20.000 tl ile 35.000 tl arası değişiklik gösterir. Bu maaşta Büyükelçinin evli olup olmaması, eşinin çalışıp çalışmaması, çocuğu olup olmaması, çocuk sayısı, bireysel emeklilik sistem ( BES ) kesintisi olup olmaması, kıdem, tecrübe gibi durumlara bağlı olarak ufak miktarlarda değişkenlik gösterebilir.
Başkonsolos Maaşı 2020
Başkonsolos bulunduğu ülkede temsil ettiği ülkenin devlet dairesi gibi düşünebiliriz. Başkentte bulunma zorunluluğu yoktur. Kendi ülkesinin yurttaşlarına hizmet verir. Konsoloslukta çalışanlar memurdur. Bir ülkede birden çok konsolosluk açılabilmektedir. Birden fazla konsolos bulunan ülkedeki konsoloslukların en yetkilisine başkonsolos denir. Vatandaşların pasaport, vize gibi işlemlerini yapar.
Başkonsolos 2020 maaşı yaklaşık 10.000 tl – 20.000 tl dir. Ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Çünkü her ülkede farklı ekonomik şartlar bulunur yukarıda da bahsettiğimiz gibi.
Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2020, 18:44
Maaş genellikle dolar üzerinden alınır. Ama şunu diyebilirim ki ister avrupada ister afrikada görevli olun, her türlü orada göz kamaştıracak meblalar kazanırsınız :)
Bu yazan rakamlar tamamen yanlış Başkonsolosun maaşı yurt dışında en az 9000 euro dur ve rezidansta yaşar sıfır masrafı vardır 4 yıl yurt dışında kalır sonra 3 yıl bakanlığa döner sonra tekrar başka bir ülkeye gider paraya para demez koyacak yer bulamaz.Doğru haber yapın lütfen bu yazdığınız miktarlar türkiye maaşı
Diplomatlar aylık ortalama kaç dolar maaş alır bilginiz var mı?