Hakem Ücretleri Ne Kadar 2022?

Hakem Ücretleri Ne Kadar 2022? Hakem Ücretleri Nasıl Belirlenir? Hakem Olmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir? Hakem Olmak İçin Başvurulacak Yerler Nerelerdir? Süper Lig Hakemi İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Hakem Ücretleri Ne Kadar 2022?

Hakem Ücretleri Ne Kadar 2022?

Hakem ücretlerinden bahsetmeden önce, Hakem olmak için kaç yaşında olmak gerekir? Veya hakem olmak için gerekli şartlar nelerdir gibi merak edilen soruların cevapları şu şekilde ele alınabilir;

Hakem, herhangi bir karşılaşmayı veya bir oyunu belirlenmiş olan kurallar dahilinde belirli bir bütüne uyarak, gerektiğinde ise kuralları yorumlayarak yönetmekle yetkili kişidir. Peki hakemlerin görevi nelerdir?

  • Sporcuları, branş kurallarına göre yönetmektedir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekir ise; bir futbol hakemi, futbol oyun kuralları dahilince maçları yönetmektedir.
  • Meslek, aynı zamanda profesyonel anlamda yapılabileceği gibi yarı zamanlı iş olarak da düşünülebilmektedir.
  • Profesyonel hakemliği düşünenler, aynı zamanda süper lig maçlarına kadar da yükselebilmektedir. Hobi olarak yapmak isteyenler de amatör küme liglerinde görev alabilmektedir.

Dünyada hemen hemen tüm spor dallarında minimum 1 hakem yer almaktadır. Hakemin esas görevi ise müsabakalardaki eşitliği sağlamaktır. Fazlası ile basit gibi görünen bu iş aslında birden fazla eğitim almanın yanı sıra, sertifikaların alınmasını ve konu ile ilgili pratik yapılmasını gerektiren bir iş kapsamında yer almaktadır. Bununla beraber mutlak suretle fiziksel açıdan uygunluk bu tür işin olmazsa olmazlarındandır.

Futbol, Dünyada milyonlarca insanın beğeni ile takip ettiği spor branşı olmayı sürdürmeye devam etmektedir. Futbolcunun izleyiciye seyir keyfi vermesi, diğer spor dalları nazarında daha da basit kurallar ile oynanıyor olması da cazibesini oldukça arttırmaktadır. Bu sebeple hiç şüphesiz ülkemizde oynanan spor dalları içerisinde en önde gelen spor dalı futboldur. Dünyada milyonlarca insanın takip etmiş olduğu spor dalı, ekonomi endüstrisinin oluşmasını sağlamıştır. Bu endüstrinin en büyük gelirini futbol kulüpleri kazanırken teknik direktörler, futbolcular önemli gelirler elde etmektedir.

Hakem ücretleri ne kadar 2020 buradan ulaşabilirsiniz.

Hakem Ücretleri Nasıl Belirlenir?

Pek çok insan hakemlerin fazla maaş ile çalıştığını düşünmektedir. Bu düşüncelerinde haklı oldukları söylenebilir, Eğer süper lig hakemliği söz konusuysa gerçekten de ortalamanın üzerinde ciddi paralar kazanmaktadır. Alt lig hakemliği yapan bir kişinin, almış olduğu ücret, bulunmuş olduğu konum neticesinde (Aday hakem pozisyonu- yardımcı hakem pozisyonu- bölgesel amatör lig hakemi- amatör maç hakemi- birinci, ikinci, üçüncü lig hakemi-süper lig ) ortalama olarak değişkenlik arz edecektir.

Peki hakem maaşları nasıl hesaplanmaktadır? Ülkemizde oynanmış olan futbol müsabakalarında görev yapmış görev yapmakta olan hakemler, aylık maaş almakla beraber maç başı ücretler almaktadır. Hakemlerin maç başlarına almış oldukları ücretler, 4 büyük takımın müsabakalarını yönettikleri maçlar dahilinde 2 ye katlanarak verilmektedir. Hakemlerin maç başına almış oldukları ücretleri belirtmeden önce hakemlerin TFF ile yapmış oldukları yıllık anlaşmalar üzerinden aylık maaş olarak ne kadar aldıklarını belirtmeye çalıştık.

  • Üst klasman hakem yardımcılarının almış oldukları maaşlar: 2022 Türkcell süper lig Prof Dr.Cemil Taşçıoğlu sezonunda yer alan üst klasman hakem yardımcıları dalında yer alan hakemlerin belirlenmiş miktarlar neticesinde ücret farklılıkları ortaya çıkmıştır. Bu kategoride yer alan hakem sayıları ise Türkiye Futbol Federasyonu tarafınca 86 olarak belirlenmiştir.
  • Klasman hakemlerinin almış oldukları maaşlar : Bu kategoride yer alan hakemlerin almış oldukları maaşlar ise üst klasman hakem yardımcılarına nazaran değişiklik gösterecektir.
  • Klasman yardımcılığı hakemliği maaşları : Klasman yardımcılığı hakemliği maaşları kategorisinde yer alan maaşlar ise değişiklik gösterecektir.

Buna göre hakemler, Türkiye Futbol Federasyonları tarafınca yıllık kontratlar sonucunda almış oldukları maaşların yanı sıra yönetmiş oldukları maçlar için maç başı ücret, konaklama, fiziksel ihtiyaçlar için ve seyahat için ücretler almaktadır. Bu kapsamda maç başı ücretler, büyük takımların ve maçların yönetilmesi zarfında artış göstermektedir. TFF , bu sezon uygulamış olduğu hakem maaşlarındaki yıllık kontratlar üzerinden aylık maaş verme sözleşmelerinin 2022 sezonu zarfında uyguladığı düşünülmektedir. Yine kategori sistemlerinin maaşları belirlemede baş faktör olacağı aynı zamanda hakemlerin maaşlarının bu kategorilere göre almış olacakları hesaba katılmalıdır. Kategorilerde yer almış olan maaş miktarları ayrıca belirli zam oranları dahilindedir.

Yukarıda bahsedilen söz konusu hakem maaşları, 2022 yılı için geçerli olup okumuş olduğunuz dönemler için geçerli olmayabilir. Şimdi gelin birlikte hakem olmak için gerekli şartlar nelerdir? Bu konuya bir göz atalım.

Banka avukatı maaşları ne  kadar buradan ulaşabilirsiniz.

Hakem Olmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Hakem olduğunuz zaman eğer sizler de amatör veya profesyonel anlamda müsabakalarda yer edinmek istiyorsanız bunun için gerekli şartlar ( Minumum 16 yaş- Maksimum yaş oranı ise 30) bulunmaktadır. Bununla beraber boy konusunda da elbette gerekli olan şartlar ( Erkekler-1.70 v üzeri, kadınlardaki boy oranı ise 1.60 ve üzeri) bulunmaktadır. Bahsedilen bu şartlar tek başına yeterli olmamakla birlikte kişinin atletik bir yapıya sahip oluşu ve ortalama belirli bir kilo endeksine sahip oluşu da istenen şartlar arasındadır. Yani kabaca hakem olmak için gerekli şartlar nelerdir? Konu başlığını özetlemek gerekir ise;

  1. En az lise ve dengi mezunu olmak
  2. Boy- Kilo endeksleri
  3. Adli sicil kaydının temiz olması
  4. İstenilmiş olan sağlık kurulu raporları.

Hakem Olmak İçin Başvurulacak Yerler Nerelerdir?

Çoğu insan hakem olmak isterken diğer taraftan da nereye başvurması gerektiği konusunda yanılgıya düşmektedir. Bu işlemin en basit yoldan nasıl gerçekleştirileceğine dair bilgileri sizinle paylaşacağız. Hakem olmak için başvurulacak yerler nerelerdir? Kısaca şu şekilde özetlenebilir;

  • Öncelikle arama motor kısmına tffhgd daha sonrasında da ikamet etmiş olduğunuz ili yazmanız gerekmektedir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse İstanbul’da yaşayan bir kişi için ‘tffhgd İstanbul’ şeklinde yazmanız gerekmektedir. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz an itibari ile hakemler derneğinin web sitesine ulaşmış olacaksınız.
  • Bu sitede iken duyurular kısmına bakmanız gerekmektedir. Bunun nedeni ise Futbol federasyonları tarafınca her ay kurs tarzında hakem başvurularını kabul etmemesidir. İhtiyacın olması durumunda kontenjan açılmaktadır. Bu kısmı özellikle çok sık kontrol etmelisiniz. Çünkü yapılacak alımlar, 3 gün içerisinde kapanmış olmakla beraber evraklarınız ile başvurmanız gerekmektedir.
  • İlerleyen aşamalarda ise sizlere birtakım önemli bilgiler verilmekte ve akabinde yazılı sınav yapılmaktadır. En sonda ise sözlü mülakatlar yapılmaktadır. Mülakat testlerini geçtikten yaklaşık 1ay sonra atletizm testine alınmaktasınız. Atletizm testini de geçmeniz akabinde evraklarınız ‘TFF’ ye gönderilmektedir. Sonucunda ise resmi hakem statüsünde yer almaktasınız. Ayrıca yabancı bir dile sahip olmanız sizi hakemlik pozisyonunda daha avantajlı kılacaktır.

Süper Lig Hakemi İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Yukarıda belirtilen aşamalardan geçmenizin akabinde asıl işiniz bu noktadan sonra başlamaktadır. İlk etapta okul+U16 müsabakalarına çıkmanız sayesinde hakemlik serüveninize başlamış olmaktasınız. Yaklaşık olarak 12 aylık bir zaman dilimi zarfında bu ve buna benzer maçlarda görev yapmaktasınız. Bu süreçte başarılı olmuş iseniz il hakemliğine terfi edebilmeniz olanaklı hale gelmektedir. Daha sonraki süreçte ise il hakemliği ve bölgesel amatör lig hakemliği yapmaktasınız. İlerleyen süreçlerde ise klasman hakemliği, birinci lig, üst klasman yardımcı hakemliği ve son aşamalarda FIFA hakemliğine kadar ilerlenebilmektedir.

Sosyal medya hesaplarımızdan da bizleri takip edebilirsiniz.

Twitter: twitter.com/hepsinibilio

İnstagram: instagram.com/hepsinibilio

Facebook: facebook.com/hepsinibilio

Mert Ardıç

24 yaşında, Psikolog, araştırmacı, okur, yazar.


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER