Dış ticaret kapital ekonominin olmazsa olmazı can damarı olup ihracat ise ülkemiz ekonomisi ve kalkınma için son derece önemlidir. Bu nedenle ihracat yapabilen sektörlerde ihracat miktarının artması, ihracatçı sayısının artması, daha fazla döviz girdisi sağlanabilmesi gibi amaçlarla 1976 yılında ihracatçı birlikleri kurulmuştur. Niteliği itibariyle Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olup ihracatçı birlikleri de TİM altında aynı statüde faaliyet göstermektedir.
İhracatçı Birlikleri Ne İş Yapar? Çalışma Şartları Nasıl?
Uluslararası fuar ve toplantılara birliği temsil için personel gönderdiği gibi ihracat yapmak isteyen ve ilgili sektörde faaliyet gösteren tüm firmaları haberdar etmektedir. Katılım göstermek isteyen firmaların temsilcilerin vize işlemlerini kolaylaştırmak, yabancı dil vb. prosedürleri ve engelleri ortadan kaldırmak başlıca görevleri arasındadır.
İhracatçı birlikleri hafta 5 gün tam cumartesi günü yarım gün çalışmakta olup personelleri sık sık yurtdışı gezilerine katılmaktadır. Birlikler bölgesel ve sektörel örgütlenme yapısına göre kurulmuştur. Bu nedenle çok bölünmüş personel alımı ilanları görebilirsiniz. Ancak Yoğunlaştığı yerler ihracat yapan illerin bulunduğu yerlerdir. İstanbul ihracatçılar birlikleri, Uludağ İhracatçı Birlikleri, Ege İhracatçı Birlikleri, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri en aktif birlikler olup fazla personel alımı yapanlardır.
İhracatçı Birlikleri Uzman Maaşları 2020
Kurumun asıl işini yani ihracatla ilgili görevleri yapan personel ihracatçı birlikleri uzmanı olarak adlandırılmakta olup uzman yardımcısı pozisyonu da mevcuttur. Bu nedenle tez, yeterlilik sınavı ve benzeri prosedürleri aşmanız gerekecektir. Uzman yardımcısı olarak başlayıp uzman olarak kariyerinize devam edip ilerleyen yıllarda daire başkanı, genel sekreter yardımcısı veya genel sekreter olabilirsiniz. Diğer kurumlardan farklı olarak uzman yardımcısı maaşları ve uzman maaşları daha parçalı biçimde ödenmektedir.
İhracatçı birlikleri personel maaşları yılda 12 değil 16 maaş olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra İstanbul için performans primi öngörülmüş olup bu ücret 500 TL civarındadır. Toplam 16 maaşı toplanıp 12 aya böldüğümüzde elinize geçen net maaş 2020 yılı için 5.400 TL civarındadır. İstanbul ihracatçı birlikleri uzman maaşları ise 5.900 TL civarındadır.
İhracatçı Birlikleri İdari Memur Maaşları 2020
Uzman kadrosundan farklı olarak dil şartı aranmamakta olup yapılan iş diğer kurumlardaki standart evrak ve arşiv işleriyle benzerdir. Yükselme olanağı uzman kadrolara göre daha düşük olup idari memur maaşları 2020 yılı ilk altı ayı için 4.500 TL seviyesindedir. Yurtdışı fuar, etkinlik, toplantı ve benzeri seyahatlere katılmanız gerekmemektedir.
İhracatçı Birlikleri Personel Alımı Şartları 2020
İş sözleşmesiyle personel çalıştırılmakta olup ister uzman kadrosu ister idari memur kadrosu olsun KPSS p3 puan türü ile yalnızca lisans mezunları arasından başvuru kabul edilip adaylar arasından kontenjanın 4 katı mülakata çağrılmaktadır. Uzman kadrosu için Yabancı dil Sınavı (YDS) 70 yani C seviye İngilizce bilme şartı aranmakta olup TOEFL veya IELTS puanları da kabul edilmektedir.
Genel itibariyle maaş politikası bu şekilde olup merak ettiğiniz diğer konuları yorum bölümünden sorabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 17 Mart 2020, 00:51
Merhaba. GAİB için, 2021 yılı uzman yardımcısı maaşı ne kadar bir bilginiz var mı ? Ek olarak, Güneydoğu Anadolu da çalışmanın bir ek ücreti oluyor mudur?