Daha önce Ziraat Mühendisi, Bilgisayar Mühendisi, Gıda Mühendisi gibi mühendislik dalları hakkında bilgilendirici ve 2020 maaşları hakkında yazdığımız yazılara bu yazımızda yine bir mühendislik meslek dallarından biri olan İnşaat Mühendisliği ile devam ediyoruz. İnşaat Mühendisi olmak isteyen, İnşaat Mühendisliği bölümü okuyan veya inşaat mühendislerinin ne kadar maaş aldıklarını merak edenler bu yazımızı okuyarak bilgi sahibi olabilirler. 2020 yılında hemen hemen bütün mesleklerin maaşlarında bir artış yaşandı. Maaş artışı yaşanan mesleklerden biri de inşaat mühendisliğidir. İnşaat mühendisi 2020 devlette ne kadar maaş alır? Özel sektörde çalışan inşaat mühendisleri 2020 maaşı ne kadar? Bu soruların hepsini yazımızda bulabilirsiniz.
İnşaat Mühendisi nedir? Kimdir? İnşaat mühendisi ne iş yapar? Görevleri nelerdir?
Yol, su, her türlü bina ile ilgili plan, proje, yapım ve denetleme aşamalarını sağlayan kişilere İnşaat Mühendisi denir. Mühendislik Fakültelerine bağlı İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler İnşaat Mühendisi unvanına sahip olurlar. İnşaat Mühendisliği bölümü SAYISAL puan türü ile girilebilen bir lisans programıdır. İnşaat mühendisliği temek mühendisliklerden birisidir. Hatta en eski mühendislik dallarından birisidir. Önceden sadece askeri alanda mühendislik yapılırken insanlar yerleşik hayata geçince sivil alanda da inşaat mühendisliği yapılmaya başlanmıştır. Genelde insanlarımızda inşaat mühendisliğinin erkeklerin yapmasın gerektiği, çünkü inşaat mühendisliği ağır bir sektördür diye bir algı vardır. Bu algı aslında doğru değildir. Bayanlar da bu işi çok rahat ve iyi bir şekilde yapabilirler. İnşaat mühendisleri hem sahada şantiye mühendisi hem de masa başında ofis mühendisi olarak çalışabilirler. Bu yüzden bir bayan masa başında ofis mühendisi olarak çok rahat şekilde bu mesleği yapabilir. İnşaat mühendisliği hakkında çok bilgisi olmayan kişiler inşaat mühendislerinin sadece bina yapımında çalıştığını düşünürler. İnşaat mühendisleri aklınıza gelebilecek her türlü alt ve üst yapıda yer almak zorundadır. Bunlar oturduğumuz evler, her gün üstünde araba sürdüğümüz yollar, büyük köprüler olabilir. Bunların dışında evinize su gelmesi için suyun birikmesi gereken barajlar olabilir. Birbirinden büyük çelik gökdelenler, çelik köprüler olabilir. Yani inşaat mühendisleri aklınıza gelebilecek bir çok alanda görev yapar.
Devlette İnşaat Mühendisi maaşları 2020
Üniversiteden inşaat mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra devlette çalışabilmek için bütün devlet memuru adaylarda olduğu gibi Kamu Personeli Seçme Sınavı olan KPSS’ ye girip atanmaya yeterli puan alıp bir devlet kurumuna inşaat mühendisi olarak atanmanız gerekir. Devlette Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü’nde, Devlet Su İşleri’nde, Belediyelerde çalışabilmektedirler. 2020 Kamuda yani devlette inşaat mühendisi maaşları şu şekildedir;
Yeni mezun olan bir inşaat mühendisi devlette yaklaşık 2020 maaşı: 5.600 tl
5 yıldır görev yapan bir inşaat mühendisi devlette yaklaşık 2020 maaşı: 5.700 tl
10 yıldır görev yapan bir inşaat mühendisi devlette yaklaşık 2020 maaşı: 5.950 tl
15 yıldır görev yapan bir inşaat mühendisi devlette yaklaşık 2020 maaşı: 6.150 tl
20 yıldır görev yapan bir inşaat mühendisi devlette yaklaşık 2020 maaşı: 6.340 tl
25 yıldır görev yapan bir inşaat mühendisi devlette yaklaşık 2020 maaşı: 6.420 tl
Bu maaşlarda kişinin evli olup olmaması, eşinin çalışıp çalışmaması, bireysel emeklilik sistemi ( BES ) kesintisi gibi durumlarda değişiklik yaşanmaktadır.
Özelde İnşaat Mühendisi maaşları 2020
Göreve yeni başlayan üniversiteden yeni mezun olmuş bir inşaat mühendisi özelde işe ilk başladığında 3.000- 3.500 tl civarı bir maaş alır. Bu maaş biraz da mezun olunan üniversite ile de alakalıdır. Örneğin İstanbul Teknik Üniversitesi ( İTÜ ) den mezun olan bir inşaat mühendisi bu sektörde önemli bir ayrıcalığa sahip olur. ODTÜ, BOĞAZİÇİ gibi Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun olanların bir ayrıcalığı muhakkak olmaktadır. Bunun dışında kişisel donanımınız da çok önemlidir. İngilizceye hakimiyetinizin iyi olması, ikinci bir yabancı dil bilmeniz, bilgisayar programlarına hakimiyetiniz gibi özellikler arttıkça başlangıçta kazandığınız maaşınız da artacaktır. Ülkemizde dönem dönem ülke ekonomisine bağlı olarak inşaat sektöründe de inişler ve çıkışlar olabiliyor. Kriz olduğunda ise krizden ilk olarak etkilenen sektör inşaat sektörü oluyor. Bu yüzden işten çıkarmalar gibi sıkıntılar özel sektörde çalışan inşat mühendisleri için sıkıntılı bir durum olmaktadır.
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2020, 00:16