Bölgesel kalkınmayı sağlamak ve Avrupa Birliği başta olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelen fonları doğru yerlere kullanmak için faaliyet gösteren kuruluşlara kalkınma ajansı ismi verilmektedir. Ülkemizde toplam 26 adet kalkınma ajansı mevcuttur. Kalkınma ajanslarında toplam 4 organ bulunmakta olup bu organlar kalkınma kurulu, yönetim kurulu, genel sekreterlik, yatırım destek ofisi bulunmaktadır. Kalkınma ajansı personeli için önemli olan doğrudan muhatap olduğu genel sekreterlik makamıdır.
Kalkınma Ajansı Uzman Maaşları 2020
Kalkınma ajansları hukuk fakültesi, iktisat, işletme, mühendislik gibi bölümlerin mezunları arasından personel alımı ilanına çıkarak KPSS puanıyla başvuru almaktadır. İhtiyaç sayısına göre Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) puanı yüksek olanları mülakata çağırıp uzman yardımcısı alımı yapmaktadır. Tüm kalkınma ajanı personeli için dil bilme zorunluluğu mevcuttur. Başvurabilmek için c seviye yabancı dil gerekmektedir. Kalkınma ajansları sözleşmeli personel çalıştırır ve iş sözleşmesinin niteliği belirsiz iş sözleşmesidir. Yani sözleşmenizin bitmesi gibi bir durum mümkün olmayıp fesih edilmediği takdirde çalışmaya devam edilmektedir. Kalkınma ajanslarında mühendis kadrosu olmayıp mühendislik bölümlerinden mezun olanlar uzman olarak istihdam edilmekte olup diğer uzmanlarla aynı maaşı almaktadır. Bu nedenle ayrı mühendis maaşları belirtmeye gerek bulunmamaktadır.
Kalkınma ajansı uzman yardımcısı maaşları ve uzman maaşları merkez kadrolara göre daha fazladır. Eski adıyla 666 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) veya benzeri herhangi bir sınırlama mevcut olmayıp kalkınma ajansı uzman yardımcısı maaşları 2020 yılı ilk yarısı itibariyle 7.500 TL seviyesindedir. Kalkınma ajansı uzman maaşları 2020 yılının ilk yarısında 9.500 TL seviyesindedir. Dil tazminatı ve diğer yardım kalemleri 500 TL seviyesine kadar artırabilmektedir.
Kalkınma Ajansı Memur Maaşları 2020
Her kurum ve şirket gibi kalkınma ajanslarında da evrak işlerini yapacak personele ihtiyaç mevcuttur. Memur kadrosu veya diğer adıyla idari personel kadrosu evrak, arşivleme, standart yazışmaların yapılması gibi işlemlerden sorumludur. Yükselme imkânı yalnızca belirli daire başkanlıklarıyla sınırlı olarak mevcut olan memur kadrosu daha az sorumluluk ve daha az maaşla çalışan bir kadrodur. Yine uzmanlar gibi kalkınma ajansı memurları da iş sözleşmesiyle çalışmakta olup 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi değildir. Memur alımlarında herhangi bir dil vb. şartı mevcut değildir.
Güncel kalkınma ajansı memur maaşları veya diğer adıyla idari personel maaşları 2020 için 4.800 TL seviyesindedir. Bunun haricinde dil bilme veya eşinin çalışmaması durumunda ele geçen net ücret 500 TL kadar artabilmektedir.
Kalkınma Ajansları Kapanabilir Mi?
Kalkınma ajanslarında personellerin aklında sürekli iki soru işareti mevcuttur. Birincisi sözleşmem fesih edilir mi? İkincisi ajanslar kapatılabilir mi? Birinci sorunun cevabı sözleşmenizin fesih edilme ihtimali çok düşüktür böyle bir şey olsa dahi tazminat ödenmesi zorunludur. İkinci sorunun cevabı ise Avrupa Birliği aday ülke statüsü sürdüğü veya tam üyelik gerçekleştiği durumda ihtimal dahilinde değildir. Ancak Avrupa Birliği süreci biterse ajansların ne olacağı konusu belli değildir.
Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2020, 17:15