Kamu kurumlarının dava ve işlerini takip eden, hukuki görüş sunan, temsil işlerini yerine getiren kişiye kamu avukatı ve kurum avukatı adı verilmektedir. Genellikle hukuk fakültesi öğrencileri tarafından kamuda avukat maaşları ve vekalet ücretleri 2020 yılı rakamları merak edilmektedir. Tabi ki bir de kamuda avukat ne iş yapar nasıl olunur çoğunlukla sorulmaktadır.
Kamu Kurum Avukatı Ne İş Yapar?
Kurum avukatı çalıştığı kamu kurumuna karşı açılan davalarda kurumunu temsil etmekle yükümlüdür. Mahkemeyle yazışmalar, usul işlemleri, bilirkişi raporlarına itiraz gibi özel avukatın yaptığı her işi kurumu adına yapar. Talep halinde yapılacak işlemlerin hukuka uygun olup olmadığı yönünde görüş bildirir. Amiri kendi gibi hukukçu olan baş hukuk müşaviri olup mesai vb yönlerden diğer memurlara göre rahattır.
Nasıl Kurum Avukatı Olunur?
Öncelikle hukuk fakültesi mezunu olup 1 yıllık avukatlık stajı sürecini başarılı biçimde bitirip avukatlık ruhsatnamesini almanız gerekmektedir. Avukatlık ruhsatı olmaksızın hukuk fakültesi mezunu olsanız dahi istisnai durumlar haricinde kurum avukatı olarak çalışamazsınız. Ardından çit yıllarda yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girip yüksek bir p3 puanı almanız gerekmektedir.
Merkezi atama veya kurumların açıktan personel alım ilanlarını takip ederek kamuda avukat olabilirsiniz. Açıktan ilan ile alım yapan kurumlar üniversiteler, belediyeler, valilikler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Ticaret Bakanlığı olarak sıralanmaktadır. Bu ilanlara başvuru için minimum 80 puan gerekmektedir. Ancak hukuk fakültesi mezunu sayısı ve işsizlik arttıkça yarışta rekabet artıp avukat atama puanları da yükselebilir. Güncel kurum avukatı atama puanlarını buradan öğrenebilirsiniz.
Merkezi atama ile yapılan alımlarda ise genellikle mülakat veya yazılı sınav sonrasında mülakat yapılmaktadır. Hazine avukatlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı gibi kurumlar açıktan ilan suretiyle personel alımı yapmaktadır.
Güncel Kurum Avukatı Maaşları Kaç TL? Kamuda Avukat Maaşları 2020
Kamuda yeni başlayan avukat maaşları 4.800 TL seviyesindedir. Bu rakama vekalet ücreti dahil edilmemiştir. Yıllık vekalet üst sınırı 26.300 TL olup bakılan dosya sayısı yeterli görülürse tam vekalet ödemesi yapılmaktadır. Bu nedenle daha fazla uyuşmazlığı olan SGK, hazine, gümrük, tıp fakültesi olan üniversiteler gibi kurumlar vekalet ücretinin tam dolduğu kurumlardır. Diğer taraftan fazla görev alanı olmayan kurumlarda ise
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:32