Mali Müşavir Maaşları 2020 Ne Kadar?

SMMM maaşları 2020 ne kadar? YMM maaşı ne kadar 2020? Mali müşavir maaşı 2020.

Mali Müşavir Maaşları 2020 Ne Kadar?

Mali Müşavirler Ne Kadar Kazanıyor?

Mali müşavirlik hukuk fakültesi ve İİBF (İktisadi İdari Bilimler Fakültesi) bitirenler için kamu kurumlarında çalışmaya alternatif olarak değerlendirilebilecek bir meslektir. Tam adı Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirlik (SMMM) olmakla birlikte mali müşavir olarak kısaltılmaktadır. Meslek, 3568 sayılı sayılı meslek yasasında belirtilen esaslara göre yapılmak zorundadır. Mali müşavir maaşı 2020 ne kadar açıklamaya çalışacağız.

Maliye, muhasebe ve vergi hukuku alanlarını severek yapabilen, KPSS A veya KPSS B gibi sınavlarla zaman kaybetmek istemeyen, esnaf gibi çalışmayı seven, iş çevresi geniş adaylar için mali müşavirlik iyi bir alternatiftir. Müşteri çevrenizden size gelen defter sayısı ve büyük mükelleflerin sayısı arttıkça kazandığınız miktarda artacaktır. Mali müşavirlik staj süresi dolduktan sonra kendi ofisinizi açıp müşeri çevrenizin defterlerini tutmaya başlar ve iyi gelirler elde edebilirsiniz.

Sürdürülebilir bir mali müşavir bürosunda en az 25 kadar defter olması gerekmektedir. Aksi takdirde ofis kirası, personel giderleri ve diğer maliyetlerinizi karşılayamazsınız. Elbette kendi mali müşavirlik ofisinizi açmak tek alternatif olmayıp kurumsallaşmış finansal denetim şirketlerine girip maaş ile çalışmanız da mümkündür. SMMM ünavnı almış yani 3 yıllık staj ve sınavı vermiş mali müşavir maaşı 2020 için 5.000 TL ve üstüdür. 5 yıl ve üstü tecrübeli mali müşavir maaşı ise 8.000 TL seviyesindedir.

Kurumsal olarak kendi danışmanlık firmasını kuran mali müşavir geliri 2020 için en az 5.000 TL, en fazla ise 20.000 TL arasında kazanmaktadır. Karlılığın en fazla olduğu ve mali müşavir olarak en iyi kazanılan iller ise İstanbul, Bursa, Ankara gibi büyük illerdir.

Bağımsız Denetçi Maaşları 2020 Ne Kadar?

Mali müşavir olarak bir süre çalıştıktan sonra Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu sınavlarına girip lisans alarak bağımsız denetçi ünvanı alabilirsiniz. Bağımsız denetçi ünvanı ve mali müşavirlik ünvanı bağdaştığı için iki meslekten de maaş almanız veya para kazanmanız mümkündür. Ülkemizde giderek yagınlaşan bağımsız denetim firmaları iyi şartlarda bağımsız denetçi istihdam etmektedir.

Yeminli Mali Müşavir Maaşı 2020 Ne Kadar?

Mali müşvirlik mesleğinde 10 yıllık tecrübe sahibi olan kişiler yeminli mali müşavir olamk için sınava girer. Eğer sınavda başarılı oldukları tespit edilirse yeminli mali müşavir (YMM) ünvanı almaya hak kazanır. Yeminli mali müşavirler kendi ofisini kurup danışmanlık yaparak para kazanacağı gibi vergi danışmanlık şirketlerine veya finansal denetim şirketlerine girip iyi maaş alabilirler.

 Yeminli mali müşavir tarafından yapılan işlemler kamu hizmeti olarak kabul edildiğinden YMM denetimi ve danışmanlığı almak belirli büyüklüğün üzerindeki firmalara zorunlu kılınmıştır. YMM tarafından incelenen defter, beyanname ve evraklar vergi dairesi tarafından yapılan işlemlere hukuken eşit kabul edilmektedir.

Nasıl Mali Müşavir Olunur?

Bağımsız denetçi, mali müşavir, yeminli mali müşavir gibi ünvanlara sahip olan kişiler odalara kayıt olarak görev yapmaktadır. Staj, klasik yazılı sınavlar ve mülakat sınavlarına girmek zorunlu olmakla birlikte ALES, KPSS, YDS (Yabancı Dil Sınavı) gibi sınavlar için zaman harcamak zorunda kalmazsınız.

Türkiye’de vergi uyuşmazlığı sayısı ve uyuşmazlık konusu miktarı fazla olması nedeniyle vergi danışmanlığı alanı giderek karlı hale gelmektedir. Vergi müfettişliği geçmişi olan bir çok kişi emekliliğinde mali müşavirlik ile doğrudan veya dolaylı biçimde ilgilenmektedir. Serbest muhsebeci ve mali müşavir maaşları 2020 yılı itibariyle genel olarak bu şekildedir.

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2020, 04:46

Ahmet

33 yaşında eğitmen, öğrenci, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER