Bilgisayar, yazılım teknolojisindeki hızlı gelişmelerin yansımalarını, makine ve bilgisayarla birleştiren, robotik araç ve cihazlar üreten kişidir. Çağımızda maaş söz konusu olduğunda, gelişen Dünya’da kazançları son zamanlarda çok iyi artan meslek dallarından birisi haline gelmektedir. Elbette bu gelişme, ülkemiz için henüz yeteri kadar ilerleme sağlayamamıştır, nitekim ülkemizde, robotik bilimi üzerine üretim yapan, cihaz geliştiren büyük ölçekli firmalar yoktur. Fakat yakın zamanda üniversitelerde olan mekatronik mühendisliği, büyük bir heyecanla makine, bilgisayar ve elektronik mühendisliklerini buluştuğu nokta olmayı sağladı. Mekatronik mühendisi görevleri şunlardır;
- Makine sistemleri,
- Bilgisayar ve donanım yapısı,
- Elektronik ve robotik sistemler,
- Robotik yazılım ve donanım üretme,
- Proje yönetimi,
- Yapay zeka donanım prototipleri,
- Gelişmiş teknoloji takibi
gibi görevleri vardır. Oldukça güçlü mühendislik alanlarının birleştiği bir bölüm olsa da, her alan için ayrı uzmanlık gerektiren, oldukça zor ve çalışanlarının pek çoğunun mevcut mühendisliklerden sadece birisinde devam ettiği görülen alandır. Nitekim makine, elektronik ve bilgisayar, zaten başlı başına lisans programları bulunan ve içeriği çok zorlayıcı mühendisliklerdir. Böyle olunca, robotik teknolojisinde birleşen mekatronik mühendisliği için, sadece bu alanda ilerleyen mühendisler bulmak epey zordur. Ne kadar kazanır? Diye sormadan önce, bulunduğu şehirdeki mühendislik ofislerine, mühendis talebinin niceliğine, faaliyette olan mekatronik mühendislerinin özgeçmişlerine bakmak gerekir.
NASIL MEKATRONİK MÜHENDİSİ OLUNUR?
Mekatronik mühendisi olmak için, üniversitenin Mühendislik Fakültesinde yer alan Mekatronik Mühendisliği Lisans programı tamamlamak yeterlidir. Fakültede alınan ders ve sınavların sonunda, lisans programını tamamlayan adaylar mekatronik mühendisi olarak iş hayatına girerler. Mezun olan Mekatronik Mühendisleri, isterlerse bir özel şirkette kariyerine, dilerse kamu personel seçme sınavıyla devlet statüsünde Mühendis olarak işlerine başlayabilirler. Bunun dışında mezuniyetinden sonra yüksek lisans ve doktorayla akademik kariyer de yapma hakları vardır.
MEKATRONİK MÜHENDİSİ NE KADAR KAZANIR?
Dünyada hızla gelişen ve piyasada talebi artan mesleklerden birisi haline gelmiştir. Nitekim endüstri 4.0’ın gelişmesiyle beraber birçok makine ve sanayi üretimi yapan firmalar, insan istihdamı yerine üretimleri robotik teknoloji kullanarak yapmayı ve maliyetleri azaltmayı hedeflemektedir. Böyle olunca mekatronik mühendisine duyulan ihtiyaç giderek artmış ve bu durum mekatronik mühendislerinin maaşlarını artırmıştır. Ülkemiz için ne yazık ki bu geçerli olmamaktadır. Nitekim ülkemiz, Dünya teknolojisini geriden takip ettiği için, şu an için robotik bilimi pek az sanayi ve firmada kullanılmakta ve mezun pek çok mekatronik mühendisi, robotik dışında makine ve elektronik gibi alanlara kaymaktadır.
ÖZEL SEKTÖRDE MEKATRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR? – 2020 MEKATRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI
Aşağıda, ortalama bir Mekatronik Mühendisinin Türkiye standartlarında tecrübe yılına oranla ne kadar maaş aldığını görebilirsiniz. Rakamlar bireyin kendisini geliştirmişliği, yabancı dili, çeşitli eğitim becerilerine, hatta bazı şirketler için mezun oldukları üniversiteye göre değişkenlik göstermektedir.
Yeni Başlayan Mekatronik Mühendisi Maaşı: 2250 – 3800 TL Arası + Prim
1 – 5 Yıl Arsı Tecrübeli Mekatronik Mühendisi Maaşı: 3800 – 5250 TL Arası + Prim
5 + Yıl Tecrübeli Mekatronik Mühendisi Maaşı: 5250 TL + Prim
DEVLETTE ÇALIŞAN MEKATRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR? – 2020 KAMU MEKATRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI
Devlet dairesinde durum daha farklıdır. Kamuda çalışan Mekatronik Mühendisleri için çoğunlukla mezun olunan üniversite, aldığı sertifikalar pek de gerçek yarar sağlamaz. Bireyin kendisini yetiştirmesi ve geliştirmesi için önemlidir fakat konu maaş olunca etki faktörleri oldukça azalır.
Yeni Başlayan Mekatronik Mühendisi Maaşı: 3910 TL
En Yüksek sınıfta Mekatronik Mühendisi Maaşı: 4850 TL
MEKATRONİK MÜHENDİSİ İŞ İMKANLARI NASILDIR?
Dünya’nın pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkesinde mekatronik mühendisi iş imkanları konusunda oldukça iyi mesleklerden biridir. Makine, bilgisayar ve elektronik alanında, robotiğe duyulan talebin artması, yapay zekanın gelişmesi, piyasadaki mekatronik mühendisi talebini çok fazla artırmıştır. Mekatronik mühendisi maaşları belirttiğimiz gibi ne yazık ki ülkemiz mekatronik mühendisi talebinin en az olduğu ülkelerdendir. Ülkemizde, robotiğe ve yapay zekaya dair üretim yapan ve istihdam sağlayan pek şirket yoktur. Çok çok az firma ve sanayi üretimi yapan firma ileri teknoloji üretimlerinde mekatronik mühendislerine ihtiyaç duyar. Bundan dolayı mekatronik mühendisliği ülkemizde yeni yeni gelişen mesleklerden biridir.
MEKATRONİK MÜHENDİSLERİNİN KULLANDIĞI PROGRAMLAR
Çağımızda bilişim sektöründeki, mekatronik programlarının ve teknolojinin ilerlemesiyle artık mimarlar ve diğer tüm mühendisler, çizim ve projeleri bilgisayardan yapmaktadır. Bunun için gerek üniversitede gördükleri programlar, gerekse okul sonrası kendilerini geliştirmeye yönelik pek çok program kullanırlar. Bu programlar:
- Swift
- Visual Studio Code
- AutoDesk ailesi
- Sublime TEXT
- SketchUP
- SolidWorks
- CATIA
Bunların dışında excel, microsoft office programları ve bazı mekatronik programlarını bilmek, onlara meslekleri ve prestijlerinde çok büyük avantaj sağlar.
Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2020, 22:02