Tıbbi Sekreter Maaşları 2020 Ne Kadar?

Tıbbi Sekreter Nedir? Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur? Tıbbi Sekreter İçin Aranan Özellikler? Tıbbi Sekreterin Görevleri Nelerdir? Tıbbi Sekreter Maaşları 2020 Ne Kadar? Özel Sektörde Tıbbi Sekreter Maaşları 2020? Devlette Tıbbi Sekreter Maaşları 2020? Tıbbi Sekreter Çalışma Ortamı ve Koşulları?

Tıbbi Sekreter Maaşları 2020 Ne Kadar?

Ülkemizde bulunan meslek gruplarının maaşlarını, görevlerini, çalışma şartlarını yazdığımız yazı zincirimize devam etmekteyiz. Sizlere bilgi ve fikir vermesi amacıyla hazırladığımız bu yazımızda sizlere tıbbi sekreter maaşları ve görevleri, tıbbi sekreter nedir, çalışma şartları ve iş koşulları nelerdir gibi konu başlıklarına değineceğiz.

Tıbbi Sekreter Nedir?

Sağlık sistemi içerisinde sağlıkla alakalı tüm istatistik verileri düzenleyen, belirli metotlara göre rapor eden, tıbbi servislerdeki haberleşmeyi sağlayan ve bilgileri belgeye çeviren sağlık çalışanıdır. Belirli bir süre içerisinde muayeneye hazırlık, kabul ve dosya işlemleriyle tıbbi ve istatistiki dokümanları hazırlama yetisime sahip olan şahıslardır. Bunun dışında hasta kabulü, randevu işlemleri, hasta yatış, transfer ve taburcu gibi işlemleri de tıbbi sekreterler üstlenir.

Tıbbi Sekreter Nasıl Olunur?

Bu meslek sağlık okulundan mezun olunabildiği gibi bunun dışında ilgili alanlardan mezun olduktan itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir kurumdan çeşitli sertifika programlarına katılarak da olunabilmektedir.

Tıbbi Sekreterler tıp alanından sorumlu sağlık çalışanları diye bilinmektedir. Adaylar üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren tıbbi sekreter ön lisans programından Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümünden mezun olarak da bu alana geçiş yapabilmektedirler. Okuyan öğrenciler çoğunlukla sekreterlik ve doküman düzenleme ve iletişim derslerini görmektedirler. Mesleki alan dersleri olarak Temel ilk yardım bilgisi, Temel sağlık ve hastalıklar, Sağlık kurumları mevzuatı, İş sağlığı ve güvenliği, İnsan beden yapısı ve fizyolojisi, Temel ilaç bilgisi ve akılcı ilaç kullanımı gibi dersleri görmektedirler.

Bunun dışında DGS sınavında başarılı olanlar ise dikey geçiş yaparak lisans eğitimini alabilirler. Ön lisans programında eğitim alan öğrencilerin öğretim döneminde staj eğitimi süreleri de vardır. Dönem 2 de yaz stajı 30 gün, dönem 4 de bahar stajı haftada 3 gün’ dür.

Tıbbi Sekreter İçin Aranan Özellikler?

Tıbbi sekreter mesleğinde el ve göz becerisi istendiğinden buralarda bir sakatlığın bulunmaması, el ve parmakları, görme ve işitme organları sağlam olmalıdır, detayları ayırt edebilen, dikkatli düzenli, kurallara uyan, saygılı, sorumlu, sabırlı ve iletişimi kuvvetli kişiler olması önemlidir.

Tıbbi Sekreterin Görevleri Nelerdir?

  • Bulunduğu hastanenin arşivini düzenler.
  • Bulunduğu hastanenin ve çalıştığı servise giriş yapan hastaları, tedaviyi, taburcu olan hastaları, ölenleri vb. kayıt altına alır ve düzenler.
  • Çalıştığı serviste hasta kaydını ve taburcu olanların işlemlerini yapar.
  • Hastaneye yeni gelen, taburcu olan hastaları doktora bildirir,
  • Servisin istatistik verilerini düzenler,
  • İş organizasyonunu yapmaktadır,
  • İşçi sağlığı ve iş güvenliğiyle alakalı önlemleri tıbbı sekreter almaktadır,
  • Haberleşme defterini düzenler,
  • Çalışma programını hazırlar,
  • Çalışılan mekanı düzenlemektedir,
  • Ekipmanları düzenler,
  • Kayıtları tutar,
  • Hastaların muayeneye hazırlık ve kabul işlemlerinden sorumludur.

Tıbbi Sekreter Maaşları 2020 Ne Kadar?

En çok merak edilen bir konu da maaşlar konusudur ki tıbbi sekreter maaşları 2020 özel sektörde ve devlette farklılık göstermektedir. Özel sektörde serbest piyasa şartlarında bir taban oluşmuş ve hastane kriterlerine göre farklılık göstermektedir. Çalışılan şehir, ilçe, tecrübe, bireysel edinimleri maaşlarında farklılığa sebep olmaktadır.

Özel Sektörde Tıbbi Sekreter Maaşları 2020?

Ülkemizde tıbbi sekreterlerin ülkemiz standartlarında yaptığı mesainin, işin yoğunluğu, çalışılan şirketin maaş ücreti kriterleri, çalışılan yıl ve tecrübeye göre maaşı değişmektedir.

  • Yeni başlayan Tıbbi Sekreter Maaşı 2020-2250 TL + prim
  • Tecrübeli Tıbbi Sekreter Maaşı 2250-3000 TL + prim

Devlette Tıbbi Sekreter Maaşları 2020?

Kamuda Tıbbi Sekreter olarak istihdam edilen çalışanların maaş ücretleri her yıl yapılan görüşmeler ve açıklanan enflasyon düzeylerine göre ortaya çıkan farkların eklenmesi ile açıklanır.

  • En Alt Kademe 3845 TL + döner sermaye + nöbet, Eş ve çocuk yardımı

  • En Yüksek Kademe 4460 TL + döner sermaye + nöbet, Eş ve çocuk yardımıdır.

Gösterilen maaşlara döner sermaye, nöbet ücreti, eş ve çocuk yardımı gibi ek ödenekler eklendiğinde tıbbi sekreterin aldıkları maaş da artmaktadır.

Tıbbi Sekreter Çalışma Ortamı ve Koşulları?

Hastanelerde hasta dosyaları arşivinde, polikliniklerde, servis sekreterliklerinde ve bürolarda istihdam edilmektedir. Hastane personeli ve hastalarla yakın ilişkidedir. İş ortamı kalabalık fakat temiz ve gürültüsüzdür. Ama hasta yatırma ya da taburcu etme işlemleri ile alakalı birimlerde istihdam eden sekreterler arzularını ifade edemeyen ya da isteklerinin hemen yapılmasını isteyen hasta velileri ya da yakınlarına durumu ifade etmekte güçlüklerle karşılaşabilirler. Çoğunlukla doğumhane ve yoğun bakım servisleri daha güç ve yorucu olabilir.

Güncelleme Tarihi: 20 Mayıs 2020, 00:24

Mert Ardıç

24 yaşında, Psikolog, araştırmacı, okur, yazar.


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
YORUMLAR
aday sekreter
aday sekreter - 3 yıl Önce

tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik maaşları en fazla ne kadar olabiliyor.

SIRADAKİ HABER