Usta Öğretici Nedir?
Usta öğretici maaşları 2021 ne kadar sorusundan önce bu kavram nedir onu bilmek gereklidir. Usta öğretici nedir? Usta öğretici ne iş yapar açıklamaya çalışacağız. Eğitim, her geçen gün ile birlikte kendini yenileyen ve geliştiren bir alandır. Pandemi süreci ile birlikte artık birçok alışkanlığımıza veda etmekle beraber yeni yaşam standartlarına da yavaş yavaş benimsemeye başlıyoruz, bunlardan en önemlilerinden biri eğitim alanında oldu. Kimi bireyler uzaktan eğitimi daha yaralı buluyorken kimi bireyler ise hibrit eğitim sistemi taraftarı olmaktadır.
Bunların yanı sıra bir de usta öğreticiler var. Halk Eğitim merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarında, belediye bünyesinde bulunan eğitim kuruluşlarında, büyük şirketlerde, mesleki anlamda eğitim kurumlarında çalışan uzman eğiticilere "usta öğretici" adı verilmektedir. Bu kişilerin usta öğreticilik belgeleri vardır. Usta öğreticiler eğitim hayatını tamamlamış farklı alanlarda da doğru bilgi sahibi olmak isteyen eğitici rolü üstlenmekte ve eğitim vermektedirler. Temel olarak bilgiyi nasıl daha sağlıklı ve daha akılda kalıcı benimseriz onu öğretiyorlar. Zorunlu eğitimdeki öğretmenlerin adı bu kurslarda usta öğreticilerdir. Zorunlu eğitim veren hizmet kurumu olan okullarda öğretmenler 4 yıllık lisans mezunu olma şartı aranırken usta öğreticilerde bu şart aranmamaktadır. Hatta bazı durumlarda ise ilköğretimden mezun olmak dahi usta öğretici olmak için yeterlidir olabilmektedir. Yabancı uzmanlar iş eğitimi, hayatla bağlantılı eğitim, öğretmen okulların uygulama okullarına sahip olması, mesleki eğitimin uygulamalı olması, kütüphaneler açılması gibi konularda öneriler sunmuşlardır. Yurt dışına görgü ve bilgi arttırılması için öğretmelerin ve uzmanların gönderilmesi, öğretmenlerin maaşlarının arttırılması, yabancı dil eğitimi, meslek okullarına bile usta öğretici alınması ve Başkentte bir İş Üniversitesi açılması da önerilerden diğer bazılarıdır.
Usta Öğretici Maaşları
Usta öğretici maaşları 2021 ne kadar? Usta öğreticiler kadrolu ve sözleşmeli olarak çalışabilmektedirler. Kadrolu çalışanlar maaşını aylık alırken sözleşmeliler genellikle saatlik olarak almaktadırlar. Bu sebeple sözleşmeli çalışanlar verdiği eğitim saati ne kadar artarsa alacağı miktar da bir o kadar artmaktadır. Her sene Millî Eğitim Bakanlığınca usta öğreticilere vereceği ders sayısı başına belirlenen bir ders ücreti vermektedir. Usta öğretici; Millî Eğitim Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu saat başı ücretini ve verdiği ders saatini çarparak elde edeceği kazancı hesaplayabilir. Usta öğreticiler haftalık 40 saatten fazla bir zaman aralığında ders verme hakkına sahiptir.
Millî Eğitim Bakanlığı’na bağımlı olarak çalışan 20.000’den fazla usta öğretici vardır. Bu usta öğreticilerin sigortalı gün sayısı son bir ay içerisinde girdikleri derslerin toplamının sadece 7.4’e bölünmüş halidir. Kadrolu çalışan usta öğreticilerin aldıkları maaş, sigortaları ile aynı zamanda ödenebilmektedir. Özel sektörde çalışan kişilerin ise maaş durumları farklı olabiliyor. Bu durum işe başlarken yapılan sözleşmelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Tecrübe özel sektörlerde usta öğretici olmak için aranan özelliklerden biridir. Her ne kadar eğitimler ile diploma alınsa da asıl fark oluşturan sektörde geçirdiğin süre önemlidir.
Aşağı yukarı bir fiyat vermek gerekirse skala şu şekildedir;
- Kadrolu Usta Öğretici Maaşları: En düşük ortalama 3 bin ile 3 bin 500₺ arasındadır.
Ek ders ücreti: 13,9₺ dir.
- Sözleşmeli Usta Öğretici Maaşları: En düşük ortalama 3 bin Türk lirası ile sınırlandırılmıştır.
Gündüz yapılan brüt ders saat ücreti 20 TL ilen, gece brüt ders saat ücreti 21 TL’dir.
- Özel Sektörde Usta Öğretici Maaşları: En düşük ortalama 2 bin 500₺ dir.
Ek ders ücreti: 13,5₺ dir.
Usta Öğretici Nasıl Olunur?
Usta öğretici olmak için usta öğreticilik belgesi gereklidir. Usta öğreticilik belgeleri Millî Eğitim Bakanlığı tarafında onaylanmış mesleki eğitimi kurumları tarafından verilir. Halk Eğitim Merkezleri, Türkiye’ nin tüm ilinde vardır ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafınca onaylanmış eğitimler verilir. Bu nedenle usta öğretici olmak isteyenler ilk önce bulundukları ildeki Halk Eğitim Merkezlerine başvurmaları gereklidir. Halk Eğitim Merkezleri haricinde KOMEG, BUMEK, İSMEK, gibi Milli Eğitim onaylı eğitimler veren kurumlardan da yararlanılabilir. Özellikle İsmek; İstanbul da hizmet vermekte olan bu konuda ki en büyük eğitim kurumlardandır ve tamamen ücretsizdir.
Usta Öğretici Belgesi Nasıl Alınır?
Usta öğretici olabilmek için gerekli şartları sağlamak ve başvuruda bulunmak gerekiyor. Bu başvuruların yeterli sayıya ulaşabilmesi sonunda alakalı kurslar açılır. Bu kurslar 40 saatlik eğitim sonucunda verilir. 40 saatlik eğitimi başarıyla tamamlayanlar ile usta öğreticilik belgesi verilir. Usta öğreticilik kurslarının belli bir açılış tarihi olmamakla beraber gelen talebe göre halk eğitim merkezlerinde usta öğreticilik kursu açılır. Bunun için 20 kişi bir sınıf açmak yeterlidir.
Halk Eğitim Merkezi Kursları Ne Zaman Başlıyor?
Millî Eğitim Bakanlığı aracılığı ile halk eğitim merkezlerine konuyla alakalı resmi yazılar gönderilmiştir. Yazıda, pandemi sebebi ile ara verilen halk eğitim kurslarının devam edeceği belirtildi. 4 Ocak 2021 tarihine kadar ara alınan halk eğitim kursları, 11 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayacağı açıklandı.
Ek Ders Ücret Nedir?
Ek ders ücretleri, öğretmenin maaş karşılığında girilmesi zorunlu oldukları haftalık ders saatinden fazla girdiği dersler için ders saati başına ödenen ücrettir.
Usta Öğrenci Maaşları Mali Hakları
Usta öğrenci maaşları girdikleri ders günü, saati ve yerine göre farklılık gösterir. Hafta içi ve hafta sonu dersleri de aynı şekilde farklı ücretlerle değerlendirilir. Saat 18:00’dan sonra başlayan kurslarda gece ek ders tarifesi uygulanır. İşe Başlayan Usta Öğreticiler ilk gireceği kursu başlamadan en az bir gün önce muhasebe bölümüne uğrayıp SGK girişi için bildirimde bulunmalıdır. SGK girişi yapılmayanlar ise Usta Öğreticiye kursu başlamış olsa bile ödeme yapılamaz. SGK girişi olan gün esas alınır. Devam eden kurs olmadığı taktirde yeni başlayacak olan kursların tarihi ile bitmiş olan kursun arasında bir dönem geçmemelidir.
Ek Ders Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Ek ders ücreti, ait olduğu ay için geçerli olan maaş katsayıları, gündüz dersleri için 140 olarak; gece ve hafta sonu dersleri 150 göstergesi ile çarpılarak hesaplanmaktadır. Hesaplanan tutardan çalışanın bulunduğu vergi dilimi oranlarına göre %15 ila %20 gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanarak düşülür ve kalan ücret ödenilmektedir.
2021 Yılı Ek Ders Ücretleri Ne Kadar?
2021 Yılının Ocak ile Haziran Ayları Arası:
2021 yılının Ocak-Haziran aylarında uygulanacak maaş katsayısı ise 0,165786 olarak açıklandı. Buna istinaden 2021 yılının ise Ocak-Haziran dönemlerinde brütlere ek ders ücreti 23,21 ₺, net ek ders ücretleri ise 19,55 ₺'dir. %20 vergi dilimine giren öğretmenlerin alacağı net olan ek ders ücreti 18,39 ₺'dir. Gece net ek ders ücretleri %15 vergi dilimi için 20,95 ₺, %20 vergi dilimi için 19,71 ₺ olmaktadır.
2021 Yılının Temmuz ile Aralık Ayları Arası:
2021 yılının Temmuz-Aralık aylarında ise uygulanacak maaş katsayısı 0,179797 olarak belirlenmiştir. Buna göre 2021 yılının Temmuz-Aralık döneminde brüt ek ders ücreti ise 25,17 ₺, net ek ders ücreti ise 21,20₺'dir. %20 vergi dilimine giren öğretmenlerin alacağı net ek ders ücreti 19,95₺'dir. Gece net ek ders ücretleri %15 vergi dilimi için 22,72₺, %20 vergi dilimi için 21,38₺ olmuştur.
2020 Yılı Ek Ders Ücretleri Ne Kadar?
2020 Yılının Ocak ile Haziran Ayları Arası:
2020 tarihinin ocak ile haziran ayları arası dönemindeki maaş katsayısı 0.146061 olarak açıklanmıştır. Buna göre 2020 tarihinin ocak ile haziran ayları arası döneminde brüt ek ders ücreti 20,45 ₺, net ek ders ücreti ise 17,22₺'dir.
2020 Yılının Temmuz ile Aralık Ayları Arası:
2020 yılının temmuz ile aralık ayları arası dönemde maaş katsayısı 0,154461 olmaktadır. Buna hesaba göre 2020 yılının Temmuz-Aralık döneminde brüt ek ders ücreti 21,62 ₺, net ek ders ücreti ise 18,22₺'dir.
Genel itibariyle usta öğretici nedir, ne iş yapar, ve usta öğretici maaşları 2021 konuları hakkında bilgi verdik. KPSS, meslekler, maaş rehberi başta olmak üzere hepsinibilio.com üzerinden kariyeriniz ile ilgili her konuda aradıklarınızı bulabilirsiniz