Meslek gruplarının ne kadar maaş aldıklarını, özellikle 2020 yılı meslek gruplarının maaşlarını yazmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda ise meslek grupları içerisindeki Mühendislik dallarından biri olan Ziraat Mühendisliği Maaşlarının 2020 yılında ne kadar olduğundan bahsedeceğiz. Ziraat mühendislerinin özel sektörde 2020 maaşları ne kadar? Devlet kurumlarında çalışan Ziraat Mühendislerinin 2020 maaşları ne kadar oldu? Bunlara yer vereceğiz. Ayrıca Ziraat mühendisi kimdir? Nedir? Ziraat Mühendisi ne iş yapar? Ziraat Mühendisinin görevleri nelerdir? sorularının cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Ziraat Mühendisi nedir? Kimdir? Ne iş yapar?
Kısaca üniversitelerin Mühendislik Fakültesi Ziraat Mühendisliği bölümünden mezun olan kişilere Ziraat Mühendisi denir. Ziraat Mühendisliği bölümü 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Uzun olarak açacak olursak ise Ziraat Mühendisi, bitkisel üretim olan tarla bitkileri, bahçe bitkileri ve hayvansal üretim olan büyükbaş hayvan yetiştirme, küçükbaş hayvan yetiştirme ve ıslahı, arıcılık, kümes hayvanları, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik, bunun dışında süt teknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, kültür- teknik, tarım makineleri, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım ekonomisi, tarım ürünleri teknolojisi, peyzaj mimarlığı, bitki koruma biyoyakıt ve biyogaz enerji üretimi dallarında uğraş verir.
Bitkisel üretimde kaliteli sebze, meyve, tahıl, süs ve endüstri bitkilerinin ekonomik olarak yetiştirilmesi hakkında bilgi ve beceri sahibi kişidir.
Tarım teknolojisi bakımından tarım arazilerinin saptanmasında, erozyondan korunmasında, sulanmasında, tarımda kullanılan her çeşit yapının, makine ve enerji türünün saptanması ve üretimi projelendirmeye yönelik bilgi ve becerilere sahip olan kişidir.
Ziraat mühendisleri bütün işlerini açık havada yürütürler. Çiftçilerle sürekli iletişim durumundadırlar.
Hayvansal üretimde ise kapalı ve açık alanlarda çalışabilmektedirler. Çoğunlukla hayvancılık işletmelerinde, kamu ve özel işletmelerinde çalışırlar. Bunun haricinde kendi işletmelerini kurma imkanına da sahiptirler. Tavukçuluk işletmeleri, yem fabrikaları, besicilik ve süt sığırcılığı işletmeleri ile koyun ve keçi yetiştiriciliği işletmelerinde de çalışmaktadırlar.
İstek duydukları alanlara göre; tohumculuk, seracılık, mantarcılık, fidancılık, zirai karantina ve zararlı mücadelesi tarım ilaçları, tarım araç ve makineleri üretim evleri, işletme, tarımsal tasarılandırma ve pazarlama ile alakalı her türlü konu, arıcılık, hayvancılık, tarım ekonomisi, tarımsal makine projelendirme ve tasarlama, tarımsal yapı projelendirme ve tasarlama, bilirkişilik ve danışmanlık, arazi sınırı belirleme ve projesini çizme işlerini yapmaya yasal olarak yetkilidirler.
Devlette ziraat mühendisi maaşları ne kadar 2020?
Ziraat mühendisliği, çalışma alanı bakımından çok fazla çeşidi olan bölümlerden bir tanesidir. Devlette ve özelde istihdam olanakları vardır. Devlette ziraat mühendisi olmak için KPSS ye yani açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavına girme şartı vardır. Tabi sadece girmek yeterli olmaz. Atamaya yeterli olacak kadar puan da almak gerekiyor. Yeterli puanı alıp devlette Ziraat Mühendisi olmaya hak kazanırsınız. Peki devlette 2020 ziraat mühendisi maaşları ne kadar bir bakalım. Devlette 2020 ziraat mühendisi maaşı şu şekildedir;
Devlette yeni atanmış 2020 ziraat mühendisi maaşı yaklaşık: 5.700 tl
Devlette 5 yıldır görev yapan 2020 ziraat mühendisi maaşı yaklaşık: 5.800 tl
Devlette 10 yıldır görev yapan 2020 ziraat mühendisi maaşı yaklaşık: 6.100 tl
Devlette 15 yıldır görev yapan 2020 ziraat mühendisi maaşı yaklaşık: 6.300 tl
Devlette 20 yıldır görev yapan 2020 ziraat mühendisi maaşı yaklaşık: 6.400 tl
Devlette 25 yıldır görev yapan 2020 ziraat mühendisi maaşı yaklaşık: 6.550 tl
Buradaki rakamlar evli olup eşinin çalışmaması, çocuğu olup olmaması ve çocuk sayısı, bireysel emeklilik sistemi ( BES ) kesintisi olup olmaması gibi durumlarda 100- 300 tl civarı bir değişiklik gösterecektir.
Özelde ziraat mühendisi maaşları ne kadar 2020?
Her meslekte olduğu gibi ziraat mühendisleri de özel sektörde ilk başlarda düşük maaş ve zor işle işe başlarlar. Tecrübe edinildikçe ve bilgi birikimi sağlandıkça zaman içerisinde kendi çalışacağı ücreti kendi belirleyen duruma gelmektedirler. Tecrübe edinildikçe ve çevre edinildikçe çoğu ziraat mühendisi kendi işinin patronu olmayı tercih ediyor. Ziraat mühendislerinin özelde 2020 maaşları çok merak ediliyor. Bakalım 2020 özelde ziraat mühendisi maaşları ne kadar;
Ziraat mühendisleri özelde yeni başladıkları bir işte yaklaşık 3.500 tl civarı bir maaş alır.
Ziraat mühendisleri özelde 5 yıllık tecrübeye sahip ise yaklaşık 5.500 tl civarı bir maaş alır.
Güncelleme Tarihi: 18 Mayıs 2020, 00:19