Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir? Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü İş İmkanları? Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yaparlar? Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Dikey Geçiş Durumu Nedir?

Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Ülkemizde yaşadığımız son depremler, ara ara gerçekleşen heyelanlar, sel taşkınları ve birçok benzeri doğa olayları, ülkemizin doğal afet tehlikesi altında olan bir ülke olduğunu apaçık göstermektedir. Heyelan, sel, çığ gibi doğal afetler sonucunda çok fazla can ve mal kayıpları yaşanmazken, deprem olduğunda çok kayıplar verdiğimiz ortadadır.

Özellikle 1999 depremi sonrasında on binlerce insanımız vefat etti, on binlerce çocuk, öksüz veya yetim kaldı, on binlerce anne ve baba çocuğunu kaybetti.

Tüm bunlar şuna sebep oluyor ki Türkiye her an bir doğal afete, özellikle de depreme hazırlıklı olmalı, böyle bir afet sonucunda ne yapacağını, nasıl davranacağını, deprem öncesinde hangi önlemleri alması gerektiğini çok çok iyi bilmelidir.

Bundan dolayı tüm bu önlemleri alacak olan, doğal afetlerin zararlarını en aza indirebilecek elemanlar yetiştiren Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü, ülkemiz için gerçek anlamda zaruri bir bölümdür. Acil durum ve Afet Yönetimi bölümünü üniversite tercihleri arasında seçmek isteyen adaylar için bölüm hakkında her şeyi hazırladık.


Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?

Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Nedir?

Acil Durum ve Afet Yönetimi 2 yıllık bir önlisans bölümüdür. Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile karıştırılsa da, her ikisi de birbirinden farklı bölümlerdir. Yazdığımız bu bölüm 2 Yıllık Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümüdür. Diğeri ise lisans bölümüdür.

Acil durum ve Afet Yönetimi bölümüne TYT ile tercih yapılıyor. Bölümü tercih edebilmek için TYT sınavından en az 150 puan alınmalıdır.Bu bölümden mezun olanlara ise Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikeri unvanı verilmektedir.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü İş İmkanları
4 yıllık bu bölümü başarı ile bitiren mezunlar Acil Durum ve Afet Yönetimi unvanı ile devlet kurumlarına KPSS ile atanabilmektedir. Özel sektörde çalışma imkanı da bulunmaktadır. 4 yıllık bölümlerle karşılaştırıldığında bu bölümün istihdam oranının daha büyük olduğu görülecektir. Mezunlarının istihdam edildiği yerler genellikle şunlardır:

-Afet ve Acil Durum Başkanlığı
-Afet Yönetim ve Koordinasyon Merkezleri
-İtfaiye Teşkilatları
-Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlikleri
-Sivil Toplum Kuruluşları
-Devlet Hastaneleri
-Üniversite hastaneleri
-Belediye başkanlıkları


Bu tüm kurumlar devlet kurumudur ki devlet kurumlarına atanmak için KPSS'den iyi bir puan almak gereklidir. Bunun dışında, bölüm mezunları çeşitli özel şirketlerde istihdam edilmektedir.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yaparlar?

Acil Durum ve Afet Yönetimi Teknikerlerinin başlıca bazı görevleri bulunmaktadır. Bunları afet öncesi, afet esnası ve afet sonrası olarak söyleyebiliriz. Bilinenin dışında Acil Durum ve Afet Yönetimi mezunları sadece olaya müdahale etmek için çalışmazlar. Bu teknikerler afet öncesinde, afetleri önlemek veya herhangi bir afette can ve mal kaybını aza indirmek için her türlü önlemi almaktadırlar. Bir afet gerçekleştiğinde ise duruma direk müdahale eder arama ve kurtarma çalışmalarına katılır. Afet sonrası yaraların kapanması, insanların bu afetler sonucunda yaşadıkları travmalar konularında da çeşitli yardımlar ve çalışmalar yaparlar.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Bölümü Dikey Geçiş Durumu Nedir?

Sağlık bölümü olan Acil Durum ve Afet Yönetimi bölümü mezunları, kendi istekleri doğrultusunda 3 farklı lisans bölümünden herhangi birisine dikey geçiş sınavıyla dikey geçiş yaparak lisans mezunu veya meslek değiştirme hakkını kullanabilirler. Bu şartı sağlamak için 2 koşul gerekir. İlki bu bölümden mezun olmak, ikincisi ise DGS'den (Dikey Geçiş Sınavı) gereken puanı almaktır. Acil Durum ve Afet Yönetimi mezunları şu 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapma hakkına sahiptir:

-Hemşirelik
-Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
-Acil Yardım ve Afet Yönetimi

Sosyoloji Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar? buradan ulaşabilirsiniz.
 

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:24

Mert Ardıç

24 yaşında, Psikolog, araştırmacı, okur, yazar.


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER