Defterdarlık uzman yardımcılığı (DUY), Hazine ve Maliye Bakanlığı taşra teşkiltatında görev yapan KPSS A kadro mesleklerden biridir. Taşra uzman yardımcısı olarak geçen kadro çalıştığı birime göre farklı işler yapmaktadır. Düz memur olarak bilinen b kadro mesleklere günlük yapılan iş anlamında oldukça benzer işler yapmaktadır. Ancak DUY memur kadrolara göre daha iyi şartlara sahip ve daha yüksek dereceli bir kadrodur.
Defterdarlık Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar?
İl ve ilçe merkezlerinde bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığı teşkilatının mal müdürlükleri, muhasebe, muhakemat, saymanlık birimlerinde defterdarlık uzman yardımcısı istihdam edilmektedir.
Defterdarlık uzman yardımcısı gelir ve giderleri çalıştığı birimde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen standartlarda raporlamakla yükümlüdür. Saymanlık biriminde çalışıyorsa bakanlık tarafından belirlenen zamanlarda dönem içi ve dönem sonu hesap faaliyet raporlarını düzenli bir biçimde bakanlığın ilgili dairesine göndermelidir.
Mal müdürlükleri il ve ilçelerde harcama işlemleri ile ilgilenmektedir. Merkezi bütçeden yapılan tüm harcamalar mal müdürlüklerinden geçmektedir. Defterdalık uzman yardımcısı mal müdürlüğünde görevlendirilmişse harcama işlemlerini incelemek, mevzuata aykırı ödemelerin yapılmasını önlemek, hukuka veya usule aykırı olarak yapılmış harcamaları tespit etmek ve raporlamakla görevlidir.
Nüfusu çok az bir ilçede görevli defterdarlık uzman yardımcısı muhakemat biriminde çalışır. Muhakemat birimi mal müdürlüğü olmayan yerlerde bulunur ve o ilçede mal müdürlüğünün görevini yapmaktadır. Yapılan iş niteliği itibariyle yukarıda anlattığımızdan farklı değildir. Muhakemat birimlerinde mal müdürlüklerine oranla daha az personel ve daha az iş yapılmaktadır.
Aynı zamadan uzman yardımcılığı süreci boyunca eğitim ve yeterlilik süreci devam etmeketdir. Yeterlilik sınavından başarılı olunmasının ardından defterdarlık uzman yardımcısı yani DUY ünvanı yerini defterdarlık uzmanı ünvanına bırakır.
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Şartları Nelerdir?
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) bölümleri olan işletme, iktisat, maliye, muhasebe gibi bölümlerin yanı sıra hukuk fakültesi mezunları da DUY olabilmektedir. Defterdarlık uzman yardımcısı olmak için yazılı sınav tarihinde 35 yaşını doldurmamış olma şartı mevcuttur. DUY sınavına başvuru yapmak için KPSS p48 puan türü istenmektedir. Yazılı sınavda girebilecek aday listesinde yer alabilmek için iyi bir
Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Maaşı ve Çalışma Şartları Nelerdir?
Defterdarlık uzman yardımcısı kısa adıyla DUY bir taşra uzman yardımcısı kadrosudur. Dolayısıyla merkez uzmanlık kadrolarıyla aynı maaş ve ek gösterge şartlarına sahip değildir. Defterdarlık uzman yardımcısı maaşı 2020 temmuz zammıyla 5.500 TL seviyesine gelmiştir. 2021 yılının ocak aynıda tüm memur ve kamu çalışanlarına yapıalcak olan zamla birlikte defterdarlık uzman yardımcısı 2021 maaşı 6.000 TL seviyesine kadar çıkacaktır. Uzman olduklarında ise defterdarlık uzman maaşı 2021 için 6.800 TL seviyesindedir. Yükselme imkanı mevcut bir pozisyon olmakla birlikte çıkabilceği en üst seviye şef veya defterar ünvanıdır.
Defterdarlık uzman yardımcısı iken ek gösterge mevcut değildir. Yani sıfır ek gösterge ileçalışırlar uzman olduklarında ise birinci derece ve dördüncü kademeye kadar ek göstergeleri yavaş yavaş ve aşama aşama yükselir. En üst derece ve kademe için hesaplanan ek gösterge 2200 olarak belirlenmiştir.
KPSS A kardolarından olan DUY yani defterdarlık uzman yardımcısı kadrosunu anlatmaya çalıştık. DUY olmak için KPSS A sınavına ve kurum sınavlarına hazırlanmak gerekmektedir. Diğer KPSS haberleri için sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın.
https://www.instagram.com/hepsinibilio/
https://twitter.com/hepsinibilio
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:31