Diş hekimliği hakkında bilgiler
Diş hekimleri ağız ve diş sağlığının korunması, diş eti rahatsızlıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile takma diş yapımı konularında çalışan kişilerdir. Diş Hekimliği Fakülteleri SAYISAL puan türü ile öğrenci almaktadır. Diş hekimliği bölümünü okumak isteyen öğrencilerin TYT ye girdikten sonra 2. Aşama olan AYT deki Matematik ve Fen Bilimleri testini çözmeleri gerekmektedir. Diş hekimliği bölümüne 2019 yılında en düşük taban puan ile girilen devlet üniversitesi Bingöl Üniversitesi olmuştur. Puanı ise 451,064 tür. Sıralaması da 29.633 tür. Yani diş hekimliği kazanabilmek için en az 29.633 sıralamaya sahip olunması gerekir 2019 itibarıyla. 2020 yılında ise ne kadar değişir bilemeyiz.
Diş hekimliği bölümünden mezun olan kişiler diş hekimi unvanını alırlar. Diş hekimliği fakültesinden mezun olan öğrenciler devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde diş hekimi olarak görev yapabilirler. Kendi özel muayenehanelerini açabilirler. Mezun olduktan sonra isteyen kişiler dişte uzmanlık sınavını ( DUS ) kazandıktan sonra uzmanlık eğitimi yapabilirler. Aynı zamanda fakültelerde araştırma görevlisi olarak çalışıp doktora yapabilirler. Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör unvanlarına yükselebilirler.
Peki diş hekimleri ne kadar kazanır? Devlet hastanelerinde çalışan Diş Hekimleri 8.296 tl civarı bir maaş almaktadırlar. Özel muayenehaneleri olan diş hekimleri ise bu ücretten kat kat fazla kazanmaktadır.
Diş hekimlerinin çalışma ortamları çok temiz ve biraz da ilaç kokuludur. Diş hekimleri sürekli ayakta çalışırlar. Çalışırken hastalar ve hasta yakınları ile sürekli etkileşim halindedir. Bu nedenle diş hekimlerinin hoşgörülü ve sabırlı kişiler olması gerekir. Aynı zamanda diş hekimlerin el-beyin koordinasyonları yüksek, el ve parmaklarını ustaca kullanabilen, estetik anlayışı yüksek kişiler olması gerekir.
Ülkemizde Diş hekimlerinin yüzde 70’i serbest olarak çalışmakta sadece yüzde 30’u ise devlet kurumlarında görev yapmaktadır.
Diş hekimliği bölümü kaç yıl?
Diş hekimliği fakültelerinde eğitim süresi 5 yıldır. Bazı üniversitelerde hazırlık sınıfı da olduğu için bu süre 6 yıla çıkabilir.
Diş hekimliği nasıl bir bölüm?
Diş hekimliği bölümü teorik bilginin yanında pratik yapmayı da gerektiren bir bölümdür. Durum böyle olunca Diş hekimliği fakültelerinde teorik bilgi ile pratik beraber verilmektedir. Diş hekimliği fakültelerinde eğitim genel olarak 2 bölümden oluşmaktadır. Birinci kısımda temel atılır. İkinci kısımda ise mesleki uygulamalı dersler ile pratik kazanılır. Öğrencilerin kliniğe hazırlanması için ilk 3 yıl temel bilimler, meslek bilimleri, klinik öncesi eğitim, hekimlik unvanı almaları için temel tıp dersleri verilmektedir. Bu derslerin yanında el becerilerini geliştirecek dersler de almaktadırlar. 4. Sınıfta ise klinik çalışmalarına başlanır ve staj ile birlikte 5 yıllık eğitim tamamlanmış olur.
Diş hekimliği bölümünü kazanmak için kaç net gerekir?
Bazı üniversitelerin diş hekimliği bölümüne öğrenciler 2019 yılında kaç net yaparak girmişler bir bakalım. Öncelikle 2019 üniversite sınavında diş hekimliğinde en düşük net ve taban puan ile girilebilen Bingöl üniversitesine bakalım.
Bingöl Üniversitesi diş hekimliğini kazanmak için: 92,1 TYT 60,1 AYT neti toplamda 152,2 net yapmak gerekir.
Hacettepe Üniversitesi diş hekimliğini kazanmak için: 100,1 TYT 64,3 AYT neti toplamda 164,4 net ile yüksek puanla kapatan üniversitelerden.
Harran Üniversitesi diş hekimliği için: 75,9 TYT 64,3 AYT neti toplamda 140,2 net yapmak gerekir.
Ankara Üniversitesi diş hekimliği için 89,3 TYT 63,9 AYT neti toplamda 153,8 net gerekir.
Fırat Üniversitesi diş hekimliği için ise 81,8 TYT 61,8 AYT neti toplamda 143,6 net yapmak gerekir.
Diş hekimliği bölümü özel üniversite ücretleri
2020 diş hekimliği bölümü özel üniversite ücretleri bakımından ücreti en fazla olan bölümlerden birisidir. Diş hekimliğinde 2020 özel üniversitelerin öğrenim ücreti en düşük 52.000 en yüksek 90.000 tl dir. 52.000 ile 90.000 tl arasında üniversiteye göre değişiklik göstermektedir.
Diş hekimliği dersleri nelerdir?
-
Sınıf dersleri: Sağlık Bilimleri için Psikoloji, Türk dili ve edebiyatı, Atatürk ilke ve inkılap tarihi, Uygarlık tarihi, Hücre, Temel bilimlere giriş, Diş morfolojisi maniplasyon ve protetik diş tedavisi, Doku, Metabolizma, Araştırma metodolojisine giriş.
-
Sınıf dersleri: Araştırma metodolojisi, Kariyoloji ve koruyucu diş hekimliği, Maddeler bilgisi, Kardiyovasküler ve solunum sistemi, İnfeksiyon hastalıkları ve bağışıklık, Sindirim sistemi ve metabolizma, Sinir sistemi, Restoratif diş tedavisi, Endodonti, İç salgı ve boşaltım sistemi.
- Sınıf dersleri: Diş hekimliği radyolojisi, Patoloji, Klinik bilimlere giriş, Periodontoloji, Dental anestezi, Oral biyoloji, Sağlık alanlarında etik, Çocuklarda koruyucu diş hekimliği uygulamaları, Farmakoloji, Ağız diş ve çene cerrahisi, Davranış yönetimi, Orofasiyal büyüme ve gelişme, İleri araştırma metodolojisi.
- Sınıf dersleri: Ağız hastalıkları, Dahiliye, Ortodontide tanı ve tedaviler, Psikiyatri, Kulak burun boğaz, Bireysel ihtiyaca yönelik koruyucu diş hekimliği, Dermatoloji, Nöroloji, Diş hekimliği tarihi, Dental travma, Göz hastalıkları, Ağız hastalıkları.
- Sınıf dersleri: Gerodontoloji, Çene- yüz cerrahisi, Adli tıp, Toplum ağız- diş sağlığı, Oral implantoloji, Diş hekimliğinde sağlık hukuku, Klinik ortodonti pratiğine giriş, Genel cerrahi, Çocuk diş hekimliğinde olgu tartışmaları, Multidisipliner olgu tartışması, Toplum ağız- diş sağlığı, Muayenehane idaresi, Diş hekimliğinde özel uygulamalar, Diş hekimliğinde acil tedavi ve ağrı yöntemleri.
Bu dersler zorunlu derslerdir. Bunların haricinde bir takım seçmeli dersler de bulunmaktadır.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:28