Eczacılık Fakültesi Bölümü Nedir?
Eczacılık fakültesi eğitim süresi 5 yıldır. Eczacılık fakültelerinde dersler teorik ve pratik olarak devam etmektedir. Bölümde okumakta olan öğrenciler uygulama derslerini laboratuarlarda görmekte ve üniversite boyunca eczane, hastane ve ilaç fabrikalarında staj yaparlar.
Öğrenciler eğitimin ilk iki senesinde;
- Temel dersler: Fizik, Kimya, Matematik, İstatistik vb.
- Temel sağlık dersleri: Fizyoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji vb.
- Eczacılığın başlangıcı derslerini almaktadırlar.
Eğitimin son üç yılında ise;
Bitki bilimleri (botanik) kimya ve üretim teknolojisi derslerine ilaç etkilerini araştıran ve inceleyen farmakoloji ve toksikoloji konularına, eczacılık tarihi ve mevzuatına ağırlık gösterilir.
Bu derslerin yanı sıra programda tüm üniversite öğrencilerinin almakla yükümlü olduğu Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil dersleri de yer almaktadır.
Eczacılık Fakültesi İş Olanakları – Mezunları Nerede Çalışmaktadır?
Eczacı en yakın sağlık danışmanı konumundadır. Hastaların kullandığı her türlü ilaçla ilgili en derin bilgiye eczacılar sahiptir. Doktorun olmadığı durumlarda her türlü sağlık sorunu eczacılara danışılabilir.
Mezun olunca neler yapılabileceği kişiyle alakalı bir durumdur. Herkesin eczacılık fakültesi deyince aklına gelen ilk şey eczane eczacılığıdır. Fakat bunun dışında hastane eczacısı olabilir, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nda, Türkiye İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğün'de, ilaç firmalarının çeşitli departmanlarında istihdam edebilirler.
Özetlemek gerekirse:
-Eczane Eczacılığı
-Hastane Eczacılığı
-Kamu Eczacılığı
-Endüstri
-Akademisyenlik
-Uzman Eczacılık gibi seçenekler vardır. Bu kararın; öğrencilik yıllarında aldığı birikimlerle, ilgi ve becerilerine göre seçmesi gerekir.
Eczacılık Fakültesi Bölümü Ne İş Yapar? Eczacılık Çalışma Alanları Nelerdir?
- Özel ve kamu hastane ve laboratuarlarınde
- İlaç endüstrisine yönelik fabrika ve depolarda
- Kendilerine ait veya hastanelerde bulunan eczanelerde
Son yıllarda bitkisel kökenli ilaçlara olan talebin artması sebebiyle eczacılara yeni iş alanları oluşmuştur. Bunun dışında kozmetik maddelerin üretim ve araştırma-geliştirme aşamalarında da görev yapan eczacılar da vardır.
Ülkemizde kamu sektöründe eczacılara olan gereksinim çok azdır. Eczacılar özel sektörde üretim ve pazarlama alanlarında istihdam edebilirler. Son yıllarda ilaç tanıtıcısı olarak çalışanlar da epey fazladır. Eczacılar Odasından alınan bilgide mezun olan öğrencilerin % 80i kendi eczanelerini açmış ve eczane eczacısı olmuştur. Fakat eczane açmak epey büyük sermaye gerektirmektedir.
Günümüzde eczane sayısının artması, özellikle büyük şehirlerde kazançların az olmasından ötürü, her yıl bir kısım eczane kapanmıştır. İşletmecilik konusunda bireyin kendisini yetiştiren ve yabancı dil bilen mezunlarının iş bulma olanakları çok olmaktadır.
Eczacılık Fakültesi Bölümü İçin Hangi Sınavlara Girilmektedir?
Eczacılık bölümü için girilmesi gereken sınavlar: YKS’nin birinci ve ikinci oturumları TYT ve AYT girilmesi gerekir.
Bölümün Tercih Yapılan Puan Türü: TYT+AYT
Bölümün Eğitim Süresi Kaç Yıllık: 5 yıl
Eczacılık Görevleri Nelerdir?
Reçetesiz satılan ilaçlar konusunda ilacı alan müşteriyi bilgilendirir,
Hazırlanması gerekli olan ilaçları, formüllerine uygun hazırlar veya hazırlanmasını denetler,
İlaçları laboratuarlarda fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan kontrol eder,
Tıbbi amaçlar için kullanılan toksin ve zehirli maddeleri hazırlar ve kurallarına göre dağıtımını yapar, bozulmaya karşı gerekli önlemi alır,
İlaçları araştırma ve geliştirmede birinci derecede görev alır; ilaçların ve kozmetiklerin endüstriyel üretimini ve kalite kontrolünü planlar,
Eczane, ecza deposu gibi, ilaçların dağıtım ve satış durumunda çalışan eczacılar ilaçlarla alakalı giriş belgesi, fatura, reçete gibi kayıtları tutmaktadır.
Eczacılık Maaşları Ne Kadar?
Devlete bağlı çalışan eczacılar 4500-5000 TL arasında maaş alabilmektedir. Aldıkları bu maaşa döner sermaye gibi ek ödemeler de dahildir. Serbest çalışanlar, eczane eczacılığı yapanların kazançları ise değişmektedir, ayda 5 bin TL kazanan eczacı da vardır, 10 veya daha üzeri kazanan eczacılar da vardır.
Diş Hekimliği bölümü nedir, ne iş yapar? buradan ulaşabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 23 Nisan 2020, 00:40