Endüstri Mühendisi Nedir? Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?

Sayısal meslekler arasında yer alan endüstri mühendisi nedir? endüstri mühendisi nerede çalışır? Ne kadar maaş alır?

Endüstri Mühendisi Nedir? Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar?

Teknoloji bilim dünyası ve beraberinde getirilen kaynakların optimum bir seviyede kullanılması, insan makine, techizat,  para gibi unsurların en etkin bir şekilde sisteme uyarlanması, firmaların karlılık düzeylerinin yüksek seviyelerde seyretmesi, endüstri mühendislerinin en temel amaçlarından olup temel olarak seyreden,  çerçeve görev planlarını oluşturmaktadır.

  • Endüstri mühendisi nedir? Endüstri mühendisliği meslek kategorisine tek bir boyutta bakmak yanlış ve hayali bir ifade olacaktır.  Çünkü endüstri mühendisliği içinde barındırdığı zenginlik ve çeşitliliği ile hizmet alanlarını makro ölçeklere taşıyan dijital sistemleri üst seviyelerde kullanıp hayata doğal akışı ile uygulayan ender hizmet modellerinden birisidir.
  • Kendi içinde de birçok iş istihdam modeli oluşturan bireysel olarak yüksek meblâğlarla çok yüksek oranlarda para kazanımı sağlanabilecek kaliteli model disiplini anlayışı ile müşterilerinin ve parlak bir vizyon arayan iş dünyası, firma, CEO, Yazılım vs. hemen her konuda bilgi sağlayan, yetenekleri ile fark yaratan birimlerin, uzmanlık alanı hizmet modellerindendir.

Endüstri Mühendisliği Alanları Ve Görevleri

Endüstri Mühendisi kendi alanları içinde;

  • Yön eylem araştırması, ıstatistik bilimi, Metot Ve Üretim mühendisliği, Üretim Planlama, KaliteYonetimi, Yazılım Programlama, Enfermasyon Ve bilgi Teknolojileri vs alanlarına sahip olan zenginliği hayatın her alanına dokunan çeşitliliği ve vizyoner yapısı ile Endüstri Mühendisliği adından sıkça söz ettiren meraklı gözlerin özellikle Sayısal temelli örgencilerin dikkatle takip ettikleri bir meslek grubu ve modeli olarak güncelliğini korumaktadır. Kalite değeri, sapmalar, veri analiz özellikleri, faydalandığı verim kazandırıcı, veri özelliklerine istatistik bilimi ile olan ilişkisi üst seviyelere seyreden başarısını ve uzmanlık alanının bu alandan destek aldığı bilgi araç ve yöntemlerle taçlandıran yöntemsel meslek alanlarındandır.
  • İstatistik bilimi ile yoluna devam etmesi kaynak taraması ve grafik özelliklerinden faydalanması endüstri mühendisliğinin çeşitli meslek ve bilim dalları ile ne kadar etkileşim halinde olduğunu,   uzmanlık alanını ve tercih edilebilir bir sistem olarak müşterilerinin de bu alanı meslek yapısını neden tercih ettiklerini kanıtlar vaziyettedir.
  • Endüstri mühendisliğinin tam olarak ne iş yaptığını bilmek ya da meslek tanımını tam olarak yapmak neredeyse imkânsız bir durumdur. Çünkü endüstri mühendisliği hemen her alandan beslenen, makine teçhizat ve fabrika sistemini teknolojisi ile yoğrulduğu bir çağda görev kanalını uzmanlık derecesinde büyüten sosyal hareketliliği ve geçişleri yüksek oranda gerçekleştirilen hizmet modelidir.
  •  Endüstri Mühendisliği genel özellikleri ile var olan kaynak yönetimi, finansal ölçekte kar marjını artırarak yeni hizmet modellerine geçiş sistemi olarak son yılların en işlek ve iş istihdam sağlayıcı modeli dâhilinde çok gelişmiş bir meslek dalıdır.
  • Endüstri mühendisliği piyasa ekonomilerinde monopol ve düopol ekonomi sistem modellerinde istatistiki olarak grafik kaydı çizen, geleceğe yön veren vizyon er bakış açısı ile, tüm firma ve özel sektör organizasyonlarının aradığı,  gözde meslek gruplarından birisidir. Dijital sistemlerde atıl kaynakları topluma kazandırmak ve hızlı bur şekilde tüketim odakları havuzuna katılmamanın elde olmadığı, her an gerçekleşen, bir mekanizmanın en ticari mahsullerindendir. Endüstri mühendisliği toplumla teknik araç ve firma vizyonunu buluşturan; dev bir ekonomi sağlayıcı, mesleki piyasa ekonomisi modeli yaklaşımıdır.
  • Ülkemizde endüstri mühendisleri çoğunlukla otomotiv, savunma sanayi ve gıda alanında faaliyet gösteren tesislerde istihdam edilmektedir.

Endüstri Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?

Bir Bölümü tercih ederken en çok araştırılan hususlardan biri de mezun olunca ne kadar kazanılacağıdır. Gelir seviyeniz emeklerinizin karşılığını alıp alamayacağınızı gösteren unsurların başındadır. Endüstri mühendisleri çalıştıkları şirketin büyüklüğüne, kurumsallığına ve iş tecrübesine göre farklı düzeylerde maaş alırlar.

Üniversiteden yeni mezun göreve yeni başlamış endüstri mühendisi asgari ücretten bin tl civarında fazla kazanmaktadır. Yeni başlayan endüstri mühendisi maaşları 2020 yılında 3.500 seviyesindedir. Mesleğinde tecrübeli endüstri mühendisi 6.000 TL ile  7. 000 TL arasında kazanmaktadır. Kendi danışmanlık ofisini açan ve patron olan mühendisler daha fazla kazanacaktır ancak kar ihtimali olduğu gibi zarar edilebileceği de unutulmamalıdır.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:22

Mehmet Güntürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER