Gelir Uzman Yardımcılığı Nedir? GUY Ne İş Yapar?

Gelir uzman yardımcılığı nedir? GUY nedir, ne iş yapar? Gelir uzman yardımcısı ne iş yapar?

Gelir Uzman Yardımcılığı Nedir? GUY Ne İş Yapar?

Gelir Uzman Yardımcılığı Nedir?

Gelir uzman yardımcısı (GUY) hazine ve maliye bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bünyesinde görev yapan KPSS A grubu memurdur. Personel alımı gelir uzman yardımcısı olarak yapılır 3 yılın sonunda yetki yeterlilik sınavı ile gelir uzmanı ünvanı verilmektedir.

GUY vergi dairelerinde çalışmakta olup hemen hemen Türkiye’nin 81 ilinde ve bütün büyük ilçelerde guy olarak görev yapan personel mutlaka mevcuttur. GUY ile diğer taşra maliye memurları arasındaki farkları sıklıkla sorulmakta ve karıştırılmaktadır. Gelir uzman yardımcısı ve gelir uzmanı düz memurlara göre daha zor sınav ve eğitimlerden geçmiş, KPSS B kadrolarla kıyaslandığında hem teorik hem de vergi bilgisi olan kişilerden oluşmaktadır. Genel itibariyle a kadro meslekler arasında en düşük meslek olarak bilinmekle birlikte maaşı düze memurlara göre daha yüksek GUY özlük hakları diğer maliye memurlarına göre daha iyidir. Özünde yapılan iş açısından memur ve GUY arasında çok bir fark olduğunu söylemek mümkün değildir.

Gelir Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar?

Gelir uzman yardımcısı mesleğe atanadıktan sonra nerede yani hangi birimde çalışacağı belli olur. Dolayısıyla atandığı vergi dairesindeki hangi birimde personele ihtiyaç varsa o birimde görev verilmektedir. Ancak kadrosu burada diye bir kural mevcut olmayıp ihtiyaç doğrultusunda birimi değiştirilebilir. En fazla guy çalıştırılan birimler şunlardır.

Sicil ve yoklama birimi: Vergi mükelleflerin olan kişiler işe başlama, işi bırakma veya ara verme ile ilgili işlem ve kayıt tutulan bölümdür. Bir anlamda o vergi dairesine bağlı kaç vergi mükellefi olduğunu sürekli olarak takip eden bölümdür. Çalışılan il ve bölgeye göre çok yoğun bir birim haline dönüşebilmekte veya çok az iş yapılan bir birim olarak devam etmektedir. Yapılan işlem vergi kaydının açılması veya vergi mükellef kaydının düşürülmesi olup standart bir süreç işlemektedir. Aynı vergi dairesine bağlı olan vergi yoklama personeli da bu birimde çalışmakta olup onlar işin saha kısmı ile ilgilenmektedirler.

İhtilaflı işler birimi: Mükellefler tarafından itiraz süreci başlatılan veya herhangi bir hukuki uyuşmazlığın çıktı dosyalar bu birimde incelenmektedir. Mükellefle uyuşulmayan husus hakkında dava dosyası açmak, gerekliyse itiraz dilekçesi hazırlamak ve vergi teknik raporu ve benzeri raporlar hazırlayıp hukuk müşavirliğine iletmektir. Gerçekleştirilen işlem sayısına göre diğer servislere oranla iş yükü daha hafiftir ve mevzuat bilgisini geliştirebilmek için uygun servislerden biridir.

Vergi tahakkuk servisi: Vergiye konu herhangi bir işlemin yapılması üzerine sağlıklı biçimde vergi tahakkukunu sağlayan birimdir. Herhangi bir vergi kaleminin tahsil edilebilmesi için gerekli süreçler bu servis tarafından yürütülmektedir. Vergi dairelerinin en kalabalık birimlerinden bir tanesidir. İşlemlerin karmaşıklığı nedeniyle genellikle yoğun ve yorucu olarak nitelendirilmektedir. Vergi hukuku mevzuatı fazlasıyla karışık ve kazuistik olduğu için sistemsiz bir mevzuatı uygulamanın sıkıntıları fazlasıyla yaşanmaktadır.

Muhasebe kayıt birimi: Vergi dairesinin en standart işlemlerinin gerçeleştiği birimlerden bir diğeridir. Dairenin tüm işlemlerin evrak kaydının gerçekleştirildiği ve dosyalandığı servistir.

İcra Birimi: Kamunun vergi alacaklarının tahsil edilmesi ile görevli birimdir. Vergi alacaklarına ilişkin müzekkere hazırlanması, alacak dosyalarının işleme konulması gibi süreçler bu birim tarafından yürütülmektedir.

Satış birimi: Vergi mükelleflerinin icra işlemlerinden sonra elde edilen mallarının paraya çevrilmesi bu birim tarafından yönetilmektedir. İcra satış servisi diğer birimlerden farklı  olarak mevzuat ve benzeri bilgi birikimi gerekmemekte yalnızca belirli dönemler iş yoğunluğu oluşmaktadır. Bir çok eşyanın haciz ve benzeri süreçlerden muaf tutulması nedeniyle nakide dönüşmesi zor hiç bir mala el konulmamakta dolayısıyla satış servisinin iş yükü azalmaktadır.

Vezne: Bilmeyen olduğunu düşünmemekle birlikte diğer kurumlardaki vezne servisi ile aynı işlemler yapmaktadır. Yani ödemelerin vergi dairesince tahsil edildiği ve gerekli ödemelerin çıkarıldığı servis olarak tanımlanmaktadır.

Gelir Uzman Yardımcılığı Maaşı?

Gelir uzman yardımcısı maaşı 2020 itibariyle 5.400 TL seviyesinde olup gelir uzmanı maaşı 2020 ise 6.200 TL seviyesindedir. GUY maaşı 2020 tablolsunu ekte bulabilirsiniz.

Derece/

Kademe

Hizmet Yılı

 Gelir Uzmanı Maaşları 2020

GİH

1/4

25 yıl ve üstü

8.293 TL

1/4

24 yıl

8.071 TL

1/3

23 yıl

7.709 TL

1/2

22 yıl

7.586 TL

1/1

21 yıl

7.439 TL

2/3

20 yıl

7.396 TL

2/2

19 yıl

7.369 TL

2/1

18 yıl

7.303 TL

3/3

17 yıl

7.288 TL

3/2

16 yıl

7.232 TL

3/1

15 yıl

7.186 TL

4/3

14 yıl

7.063 TL

4/2

13 yıl

6.988 TL

4/1

12 yıl

6.983 TL

5/3

11 yıl

6.928 TL

5/2

10 yıl

6.910 TL

5/1

9 yıl

6.905 TL

6/3

8 yıl

6.901 TL

6/2

7 yıl

6.877 TL

6/1

6 yıl

6.803 TL

7/3

5 yıl

6.609 TL

7/2

4 yıl

6.205 TL

7/1

3 yıl

5.692 TL

9/3

2 yıl

5.643 TL

9/2

1 yıl

5.569 TL

9/1

Yeni başlayan

5.480 TL

Gelir Uzman Yardımcısı Nasıl Olunur?

Gelir uzman yardımcısı nasıl olunur veya GUY nasıl olunur hemen her KPSS A grubu adayı tarafından merak edilmektedir. Genellikle 2 yılda bir ilan yayınlanan guy alımı İİBF, hukuk fakültesi, mühendislik, matematik ve istatistik bölümlerinden alım yapılmaktadır.

Gelir uzman yardımcısı olarak görev yapanlar çoğunlukla İktisat ve işletme bölümlerinden mezun olanlar olup hukuk veya mühendislik mezunları genellikle başvurmamaktadır. Gelir uzman yardımcılığı puan türü KPSS p48 puan türü olup yazılı sınava başvuru amacıyla kullanılmaktadır. KPSS p48 puan türü ile yalnızca bir ile başvuru hakkınız bulunmakta olup GUY olma sürecinde belki de en belirsiz kısım burasıdır. Örneğin siz 81 puan ile Adana yazıp sınava giremezken bir başka aday 79 puan ile Samsun seçip guy yazılı sınavına girebilmektedir. Dolayısıyla bu aşamada şans etkilidir.

Gelir Uzman Yardımcılığı Sınav Konuları?

Gelir uzman yardımcılığı yazılı sınav konuları ve soru dağılımı şu şekildedir. Toplam 100 soru test biçiminde sorulmakta olup yanlış doğruyu götürmemektedir. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi;

Hukuk testi konuları: Medeni hukuk, anayasa hukuku, borçlar hukuku, idare hukuku ve idari yargı hukuku, icra ve iflas hukuku, ticaret hukuku (ticari işletme-şirketler hukuku, kıymetli evrak hukuku).

Maliye testi konuları: Maliye politikası, kamu maliyesi, türk vergi sistemi.

İktisat testi konuları: Mikro iktisat, makro iktisat, işletme iktisadı, uluslararası iktisat, uluslararası ekonomik ilişkiler ve kuruluşlar.

Muhasebe testi konuları: Genel muhasebe, ticari hesap, şirketler muhasebesi, maliyet muhasebesi, mali tablolar analizi.

Hukuk fakültesi ve İİBF mezunları GUY yazılı sınav konuları bu şekildedir. Mühendislik grubu ve istatistik, matematik grubu yazılı sınav konuları farklıdır.

Mühendislik bölümleri soruları ve konu dağılımı: Atatürk ilkeleri ve inkilap tarihi, genel kültür, genel yetenek, veri tabanı sistemleri, web tabanlı uygulama, network, işletim sistemleri.

Matematik ve istatistik grubu konuları ve soru dağılımı: Genel yetenek, genel kültür, atatürk ilkeleri ve inkilap tarihi, matematik, istatik testleri.

Gelir Uzman Yardımcılığı Alım Şartları?

Gelir uzman yardımcılığı alım şartları 35 yaşını doldurmamış olmak, gereçli KPSS p48 puanı olması, hukuk, İİBF, istatistik, matematik bölümlerinin birinden mezun olmak, memuriyete engel suç işlememiş olmak, yazılı ve sözlü sınavı geçmek olarak sıralanmaktadır. Bu aşamaları başarıyla geçen biri GUY olma hakkına sahiptir. Genel olarak gelir uzman yardımcılığı nedir? Gelir uzman yardımcısı ne iş yapar sorularına cevap vermeye çalıştık. Merak ettiklerinizi youm yoluyla sorabilir veya önerilerinizi belirtebilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2020, 21:10

Ahmet

33 yaşında eğitmen, öğrenci, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER