Gümrük Muhafaza Memuru Nedir?

Gümrük Muhafaza Memuru Nedir? Gümrük Muhafaza Memuru Ne İş Yapar? Gümrük Muhafaza Memurluğu Şartları Neler? Gümrük Muhafaza Memuru Maaşları Ne Kadar? Detaylar yazımızda

Gümrük Muhafaza Memuru Nedir?

Bu yazımızda Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan Gümrük Müdürlüğü bünyesindeki Gümrük muhafaza memuru hakkında bilgiler vereceğiz ve meslek tanıtımını yapacağız.

Gümrük Müdürlüğünde çeşitli memurluklar bulunmaktadır. Bu memurluklar;

Gümrük Muhafaza Memurluğu

Gümrük Muayene Memurluğu

Gümrük Memurluğu

Veri Hazırlama Memurluğu

Avukat

Bu memurluklar içerisinde en çok maaş alan, en çok para kazanan memurluk Gümrük Muhafaza Memurluğudur.

Gümrük Muhafaza Memuru Nedir? Kimdir?

Gümrük muhafaza memuru nedir? İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Maliye, Siyasal Bilimler Fakültesi, İktisat ve İşletme gibi bir 4 yıllık fakülte bünyesinde yer alan Gümrük İşletme Bölümünden mezun olup ya da herhangi bir 4 yıllık bölümden mezun olup atanan kişilere Gümrük Muhafaza Memuru denir.

Ülkemizin kara ve deniz sınır kapılarında bulunan gümrük noktalarında kaçakçılığa yönelik izleme, kaçakçılığı önleme ve soruşturma işleri Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü tarafından Gümrük muhafaza memurları ile yapılır.

Gümrük İşletme Bölümünden ya da her hangi bir 4 yıllık lisans bölümünden mezun olan adayların gümrük muhafaza memuru olarak atanabilmeleri için KPSS sınavına girmeleri gerekir. KPSS p3 puan türü ile atamaları yapılan gümrük muhafaza memurluğu için adayların en az 70 puan almaları gerekmektedir.

70 puan alıp atanacağını düşünen adaylara kötü bir haberimiz var. Geçen yıl yapılan Gümrük Muhafaza memuru atamalarına baktığımızda en son 84 puan ile kapattığını görmekteyiz. Yani 70 puan almak yeterli olmayacaktır.

Gümrük Muhafaza Memuru Ne İş Yapar?

Gümrük muhafaza memurlarının ne iş yaptığı merak ediliyor. Gümrük muhafaza memurlarının yaptıkları işler şunlardır;

Gümrük muhafaza memurları istihbari ve operasyonel faaliyetlerde bulunur.

Gümrük muhafaza memurları sınır kapılarındaki X- ray cihazlarını, mikroskop cihazlarını, yoğunluk ölçüm cihazlarını ve araç takip sistemi gibi teknik ekipmanlar ile araç ve eşya kontrolünü yaparlar.

Gümrük muhafaza memurları ani müdahale botları ve devriye botları ile deniz veya limanlarda oluşabilecek kaçakçılık faaliyetlerine müdahale ederler.

Gümrük muhafaza memurları karada, denizde, demir yolunda ve havada araç denetimi yaparlar.

Gümrük muhafaza memurları ihracat ya da ithalatı yasak olan eşyaları kontrol ederler.

Gümrük muhafaza memurları yurt dışından ülkemize giriş çıkışı yasak olan malları ve limitini kontrol ederler.

Gümrük muhafaza memurları silah eğitimi ve yakın savunma eğitimi alırlar.

Gümrük muhafaza memurları köpek eğitim merkezinde memurlar ve köpekler uygulamalı olarak eğitime tabi tutulurlar.

Gümrük muhafaza memurları istihbari yollarla ulusal ve uluslararası yollarla kaçakçılık faaliyetlerini takip edip önlerler.

Gümrük Muhafaza Memuru Maaşları Ne Kadar 2020?

Gümrük muhafaza memuru olmak isteyen kişiler, çoğu meslekte olduğu gibi en fazla gümrük muhafaza memurluğu meslek çalışanlarının aldığı maaşı merak ediyorlar. 2020 Gümrük muhafaza memurlarının aldıkları maaşlar çalışılan yıla eşinin çalışıp çalışmama durumuna, çocuğunun olup olmaması ve çocuk sayısına, ek ödeme alıp almama durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Göreve yeni başlayan bir gümrük muhafaza memuru 2020 yılı itibariyle en düşük 5.250 tl almaktadır.

5 yıldır çalışan bir gümrük muhafaza memuru 2020 yılı itibariyle en düşük 5.850 tl almaktadır.

10 yıldır görev yapan bir gümrük muhafaza memuru 2020 yılı itibariyle en düşük 6.350 tl almaktadır.

15 yıldır görev yapan bir gümrük muhafaza memuru 2020 yılı itibariyle en düşük 6.950 tl almaktadır.

20 yıldır görev yapan bir gümrük muhafaza memuru 2020 yılı itibariyle en düşük 7.550 tl almaktadır.

Kıdemi ve derecesi çalışma yılına ve yukarda saydığımız nedenlere bağlı olarak 2020 maaşları 8.000 tl ye kadar çıkabilmektedir.

Yukarda yazdığımız bu maaş miktarları tahmini yaklaşık maaş miktarlarıdır. 2020 Gümrük muhafaza memurlarının aldıkları maaşlar çalışılan yıla eşinin çalışıp çalışmama durumuna, çocuğunun olup olmaması ve çocuk sayısına, ek ödeme alıp almama durumuna, Derev-ce ve kademe ve çalışma yılına, Yüksek Lisans yapma durumuna, Bireysel Emeklilik Sistemi ( BES ) kesintisi olup olmama durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Gümrük Muhafaza Memurluğu Şartları Neler?

Gümrük muhafaza memuru olma hayali kuran Gümrük muhafaza memuru adaylarının aklındaki soru işaretlerinden biri de Gümrük muhafaza memurluğu şartlarının neler olduğu konusudur. Gümrük muhafaza memuru olmak için gerekli şartları aşağıda sıraladık.

Gümrük Muhafaza Memurluğu Şartları;

4 yıllık bir lisans bölümünden mezun olmak.

KPSS p3 puan türü ile en az yetmiş puan almak.

En yüksek puandan başlayarak alınacak sayının 3 katı kadar aday mülakata çağırılacağı için bu sıralamaya girmek. ( Örn: 1.000 kişi alınacaksa 3.000 kişi çağırılacak )

Güvenlik soruşturması sonucu herhangi bir olumsuz durumunun olmaması

Mülakatı geçmek.

Mülakat sonucu puan ortalamanızın alınacak sayıya göre sıralamaya girmesi.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda ( DMK ) bahsi geçen koşulları sağlıyor olmak.

30 yaşından gün almıyor olmak.

Erkekler için 1.72 en az boyu olmak.

Bayanlar için 1.65 en az boyu olmak.

Mülakat sınavı sonucunda en az 70 puan almış olmak.

Mülakatta alınan puan ile KPSS p3 puan türü ile alınan puanın ortalaması gerçek puanını oluşturur ve bu puan sonucunda sıralamaya giren kişilerin ataması gerçekleşir. Sıralamaya giremeyen adaylardan bir kısmı ise yedek listede yer alır ve asil olarak kazananlardan göreve başlamayan olduğu takdirde sıra ile yedek listeden alım yapılır.

Meslekler hakkında yazılarımıza devam etmekteyiz. Bu yazımızda Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan Gümrük Müdürlüğü bünyesindeki Gümrük muhafaza memuru hakkında en çok sorulan ve merak edilen konular olan Gümrük Muhafaza Memuru Nedir? Gümrük Muhafaza Memuru Ne İş Yapar? Gümrük Muhafaza Memurluğu Şartları Neler? Gümrük Muhafaza Memuru Maaşları Ne Kadar? gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık. Sitemizde yer alan kategorilerden meslekler kategorilerine göz atarak diğer meslek grupları hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Gümrük memurlarından olan bir diğer gümrük memuru yazımıza aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

>>> Gümrük Muayene Memuru Nedir? Gümrük Muayene Memuru Ne İş Yapar?

Kamu Personeli Seçme Sınavı ( KPSS ) ile alakalı konularda detaylı bilgiye sahip olmak için sitemiz kategorilerinden KPSS kategorisine göz atabilirsiniz. Ayrıca Gümrük Muhafaza Memuru olmak isteyen adaylar için yararlı olacağını düşündüğümüz >> KPSS p3 Puan Türü Nedir? KPSS p3 Puanı Nasıl Hesaplanır? Yazımıza linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2020, 22:55

Mehmet

Ekonomi hukuk, 34 yaşında, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER