Hava Trafik Kontrolörü Nedir?
Hava trafik kontrolörü Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Genel Müdürlüğü bünyesinde havalimanı kulelerinde hava trafiğini yönetmeye çalışan personeldir. Hava trafik kontrolörü sınavları ve eğitim süreci oldukça zor olup maaşları oldukça yüksektir. Eurocontrol isimli bağımsız havacılık kuruluşu tarafından konulan standartlara uygun eğitilen ve hizmet sunan hava trafik kontrolörleri sürekli olarak yüksek konsantrasyonla çalışmak zorundadır.
Hava Trafik Kontrolörü Ne İş Yapar?
Havalimanına iniş sırasını ve hangi piste hangi uçağın hangi zaman diliminde ineceğini belirlemek hava trafik kontrolörünün işidir. Aynı şey kalkış için de geçerlidir. Bu sıralamaya karar verirken uçakların yakıt, arıza ve yolcu durumunu dikkate almak zorundadır. Sıralama da yaşanacak olası bir karışıklık yüzlerce yolcunun ölümüyle sonuçlanabilir. Havalimanındaki pistler anlık olarak görev yapan hava trafik kontrolörleri arasında eşit olarak bölüştürülür. Herkes görevli olduğu pistlere inecek ve bu pistlerden kalkacak uçakları radarlardan takip etmek ve uçakta görevli pilotlarla iletişim kurmakla görevlidir.
Pist sayısının ve uçuş sayısının fazla olduğu İstanbul ve Antalya gibi şehirlerin havalimanında çalışanlar için mesleği icra etmek oldukça zordur. Diğer taraftan günlük yalnızca birkaç uçuşun gerçekleştiği küçük illerin havalimanlarında bu işi yapmak çok daha kolaydır.
Hava Trafik Kontrolörü Nasıl Olunur?
Toplamda üç farklı hava trafik kontrolörü ünvanı vardır. Bunlar:
- Stajyer Hava Trafik Kontrolörü (lisansız),
- Asistan Hava Trafik Kontrolörü (lisanslı),
- Hava Trafik Kontrolörü(lisanslı ve rate’li),
- Baş Hava Trafik Kontrolörü
Toplamda 3 havacılık lisansını almamış personele stajyer ünvanı verilirken lisanslarını almış personellere asistan hava trafik kontrolörü ünvanı verilmektedir. Asistanlık süreci derece (rate) alana kadar devam eder. Her yıl düzenlenen sınav ve yıllık performans göz önüne alınarak derece verilir. Eğer rate verilirken aranan özellikler veya performans anlamında bir düşüş görülürse verilen rate tekrar alınır ve asistan hava trafik kontrolörü ünvanına tekrar düşürülür. Baş hava trafik kontrolörü ise kıdeme göre belirlenmekte olup her vardiyada yalnızca bir kişidir.
Hava Trafik kontrolörü sınavı
DHMİ tarafından açılan ilana başvuran 4 yıllık üniversite lisans bölümlerinden mezun YDS 70 ve üzeri İngilizce bilenler hava trafik kontrolörü sınavına girebilmektedir. Bu sınav sonucunda eğitilmek üzere DHMİ bünyesinde memuriyete atanıp yaklaşık 1 yıl sürecek eğitim sürecine başlarlar. Eğitimler sonucunda lisans sınavlarına başlanacak olup kabul edilebilir mazereti olmaksızın yapılacak artarda 3 lisans sınavına veya lisansın alınmasından sonra yapılacak olan 3 derece sınavına girmeyen veya bu sınavlarda toplam üç defa başarısız olanlar, hava trafik kontrolörü lisansı alma hakkını süresiz kaybeder ve adayın öğrenci hava trafik kontrolörü sertifikası da iptal edilecektir.
Hava Trafik kontrolörü olma şartları
- KPSS p3 puan türünden 70 ve üzeri puan almak.
- Sabıkası olmamak
- 26 yaşını doldurmamış olmak
- YDS 70 ve üzeri puan almak
- Pelteklik vb. sorunlar yaşamak
- DHMİ mülakatında başarılı olmak
Hava Trafik Kontrolörü Maaşları 2020
Diğer memurlardan farklı olarak DHMİ personelinin maaşı birden fazla ödemeden oluşmaktadır. Bunlardan ilki çıplak maaş ödemesi olup 5.000 TL ile 7.500 TL arasında değişmektedir. Bunun yanısıra mesai saati üzerinden ödenen ortalama 2.500 TL ve Eurostat trafından ödenmesi zorunlu 2.500 TL tazminat mevcut olup toplam maaşları aşağıdaki gibidir.
- Stajyer Hava Trafik Kontrolörü 2020 maaşı: 8.500 TL
- Asistan Hava Trafik Kontrolörü 2020 maaşı: 9.750 TL
- Hava Trafik Kontrolörü: 11.000 TL
- Baş Hava Trafik Kontrolörü: 11.000 TL
Genel itibariyle alınan ödemeler toplamı oluşan tablo bu şekilde olup havalimanlarının trafik yoğunluğu ve mesai sistemine göre ek ödemeler de farklılıklar mevcuttur.
Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2020, 21:19