Hukuk fakültesi mezunları ne iş yapmaktadır? Hukuk mezunları kamuda hangi alanda çalışırlar? Hukuk mezunları özel sektörde hangi alanlarda çalışırlar? Hukuk mezunları hakim, savcı ve avukatlık haricinde ne iş yapabilirler?
Hukuk Mezunları Ne İş Yapar? Hukuk mezunları kamuda, özelde çalışma alanları epey bir fazladır. Üniversitelerde aldıkları eğitim sayesinde hukuk mezunlarının iş olanakları kolaydır. Avukatlık, hakimlik, savcılık haricinde hukuk mezunlarının istihdam edecekleri birçok alan vardır günümüzde. Sizlere yazımızda Hukuk hakkında biraz bilgi vererek başladık ve sonrasında Hukuk mezunlarının çok farklı alanlarda çalıştıkları yerleri yazdık.
Hukuk okumayı düşünenlerin bilmesi gerekenler?
Hukuk Bölümü Nedir?
Hukuk bölümü nedir, hukuk alanı kişilerin diğer bireyler ve toplumlarla olan ilişkilerini düzenleyen kuralların bütünüdür. Hukuk Fakültesinin amacı ise anayasada olan yasaların ve iş etiği çizgisinden kopmayacak, bireyler ve toplum arasındaki düzeni sağlayacak, hukuk alanında fayda sağlayabilecek insanları sektöre kazandırmaktır.
Hukuk Fakültesini isteyen bireylerin adalet ve hukuk kavramlarına alakalı, diksiyonu kuvvetli, disiplinli olması istenen özelliklerden birkaçıdır.
Hukuk Bölümü Kaç Yıldır?
Hukuk bölümü kaç yıldır, hukuk bölümü 4 yıllık bir programdır. Hukuk fakültesini bitirebilmek için AKTS haklarını doldurmak ve mezuniyet şartlarını sağlamak gerekmektedir. 4 yıllık Hukuk eğitimlerini yerine getiren bireylerin 1 yıllık yapmaları gereken staj vardır.
Hukuk Mezunları Ne İş Yapar?
Hukuk mezunları ne iş yapar, Hukuk mezunlarının yönelebileceği meslekler hangileridir, Hukuk bölümü okuması zor olan bölümlerden biridir. Hukuk bölümünü okuduğunuzda gözlerinizin bozulacağı gibi fıtık da olabilirsiniz. Konumuza gelecek olursak Hukuk mezunlarının sadece Avukat, Hakim ve Savcı olmadığını biliyoruz. Hukuk mezunlarının yapacağı meslekler aşağıdaki gibidir:
Avukat:
İlk aklımıza gelen meslek Avukatlıktır. Avukatlık yapabilmek için bir yeterlilik aranmamaktadır. Yalnızca kanuna aykırı bir durumunuz olmamalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Hukuk fakültesinden mezun olmak,
Avukatlık stajını tamamlamak ve belgeyi almak,
Yazılmak istediği Baro çevresinde ikamet etmek,
Avukatlığa engel yasal bir durumu olmamak.
Bu şartları taşıyan birey Avukat olabilir.
Hakim:
Hukuk mezunlarının en çok tercih ettiği bir diğer meslek Hakimliktir. Yazılı sınav ve sözlü mülakatları başarılı bir şekilde geçen, staj aşamasını ve sonunda gerçekleştirilen sınavı geçen bireyler mesleğe adımlarını atarlar.
Savcı:
Bir diğer en çok tercih edilen meslek grubu ise Savcılıktır. Savcılıkla Hakimlik mesleğine kabul şartları aynıdır.
Kaymakamlık:
KPSS A grubu sınavından başarılı olmaları gerekmektedir.
İcra Müdürlüğü:
ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olmaları dahilinde icra müdür ve müdür yardımcılığı olabilirler.
Bakanlıklarda Uzman veya Müfettiş:
Farklı bakanlıklarda uzman veya müfettiş olarak istihdam edebilirler. KPSS sınavında başarılı olmaları gerekir.
Akademisyen:
Bir hukuk mezunu için üst sıralarda yapılacak meslektir. Daha çok sürekli araştırmalara ilgi duyan bireyler içindir. Akademisyenlik için yüksek lisans ve doktorayı tamamlamak ve iyi derecede yabancı dil bilmek gerekmektedir. Bunlar haricinde üniversitenin yapacağı yazılı ve sözlü sınavları da geçmek gerekmektedir.
Noter:
Noterlik sadece hukuk fakültesi mezunlarının yapabileceği meslektir. Stajın tamamlanması halinde belge alınır fakat bir süre sırada beklenmektedir.
Banka ve Finans Kuruluşlarında Hukuk Müşavirliği:
Hukuk danışmanı, hukuk müşaviri olarak istihdam edebilirler. Kurumların kendi yeterlilik sınavlarıyla ilgili koşulları taşımaları lazımdır.
Hukuk fakültesi mezunu bireyler her alanda çalışabilirler. Yukarıda yazdığımız alanlarla sınırlı olmamaktadır. Birden fazla kamu kurumunda veya özelde çok farklı alanlarda istihdam edebilirler.
Hukuk Mezunları Kamuda Çalışma Alanları Nelerdir?
Hukuk mezunları kamuda ne iş yapabilmektedirler, hukuk mezunları kamuda istihdam edecekleri birçok alan mevcuttur.
Savcılık, adli ve idari hakimlik, avukatlık, üniversitede avukatlık, bakanlıkta avukatlık, üst kurullarda avukatlık, sayıştay denetçiliği, kaymakamlık, dış işleri aday meslek memurluğu, aday konsolosluk ve ihtisas memurluğu, merkez bankasında avukatlık, hazine avukatlığı, YSK müdürü, uzmanlık, müfettişlik, denetçilik … gibi.
Hukuk Bölümü Dersleri?
Hukuk bölümü dersleri nelerdir, Hukuk bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatlarında adalet ve hukuk kavramlarında detaylı bilgi sahibi olurlar.
Hukuk bölümünü isteyen bireyler şu dersleri göreceklerdir;
- Anayasa Hukuku,
- Türk Anayasa Hukuku,
- Uluslararası Hukuk,
- Genel Kamu Hukuku,
- İdare Hukuku,
- Ceza Hukuku Genel Hükümler,
- Anayasa Yargısı Hukuku,
- Borçlar Hukuku Genel Hükümler,
- Ticaret Hukuku
- Medeni Hukuk gibi birçok dersten sorumlu tutulacaklardır. Dersleri başarı ile veren öğrenciler Hukuk Fakültesi Diplomasını elde edeceklerdir.
Hukuk Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşır?
Hukuk mezunları hangi alanlarda uzmanlaşır, avukat olursanız boşanma, ceza, miras vb. olabilirsiniz. Akademisyenlikte ise Anayasa hukuku, medeni hukuk, borçlar hukuku, eşya hukuku gibi dallarda uzmanlaşabilirsiniz.
Özel üniversite hukuk fakülteleri ücretleri
En İyi Hukuk Fakülteleri Hangileridir?
Ülkemizde bulunan en iyi hukuk fakülteleri şunlardır:
En iyi hukuk fakülteleri (devlet):
Ankara üniversitesi,
İstanbul üniversitesi,
Marmara üniversitesi,
Hacettepe üniversitesi.
En iyi hukuk fakülteleri (özel):
Koç üniversitesi,
Galatasaray üniversitesi,
Bilkent üniversitesi,
TOBB üniversitesi.
Hukuk Bölümünün Geleceği?
Hukuk bölümünün geleceği nedir, Hukuk her daim olması gereken kurallar birliğidir. İnsanlar var oldukça hukuk da olacaktır. Düzen ve birlik içerisinde hayat sürmek her insanın hakkıdır. Fakat mezun sayısının artması rekabeti arttırmaktadır.
Güncelleme Tarihi: 16 Kasım 2020, 05:18