Meslekler ve maaşlar hakkında yazılarımıza bir yenisini ekliyoruz. 2020 yılında özel güvenlik olmak isteyen binlerce insan var. Bu yazımızda özel güvenlik nedir ne iş yapar? Özel güvenlik olma şartları nelerdir? Özel güvenlik maaşları ne kadar 2020? Özel güvenlik kimlik sorabilir mi? gibi çok merak edilen sorulara cevap vereceğiz.
Özel güvenlik nedir ne iş yapar?
Kamu ve özel kurum ve kuruluşlarını, şahsi mal ve kişilerin kendilerini koruyan ve 5881 sayılı kanun çerçevesinde güvenlik sertifikasını alıp çalışan kişilere özel güvenlik görevlisi denir. Günümüzde özel güvenlik görevlileri toplumsal yaşamın, hayatın her alanında bulunan kişiler haline gelmiştir. Öyle ki bir insanın doğduğu hastanede özel güvenlik görevlisi, okuduğu okulda güvenlik görevlisi var. Çocuk üniversiteye gidiyor ve yine orda özel güvenlik görevlisi var. Üniversiteden mezun oluyor askere gidecek, askerlik şubelerinde bile artık özel güvenlik görevlileri var. Askerden geliyor kamu ya da özel şirkette işe başlayacak orda da özel güvenli görevlisi var. Bugün insanlarımız dışarıda nereye giderse gitsin parklarda, bahçelerde, sosyal alanlarda, fabrikalarda her yerde özel güvenlik görevlileri var. Mezarlıklarda bile özel güvenlik görevlileri var. Günümüzde devletin kolluk kuvvetlerini tamamlayıcı mahiyette çalışmaktadırlar. Sayıları azımsanamayacak kadar fazladır. Yaklaşık 350.000 civarında özel güvenlik görevlisi vardır.
Özel güvenlik olma şartları nelerdir? Nasıl özel güvenlik görevlisi olunur?
Özel güvenlik görevlilerinde 3 aşama vardır. 1. Özel güvenlik sertifikası alan, 2. Özel güvenlik kimlik kartı alan, 3. Aktif olarak özel güvenlik sektöründe çalışan. Özel güvenlik sertifikası alan ve özel güvenlik kimlik kartı olan 2.000.000 civarı insan vardır. Fakat aktif olarak çalışan 350.000 civarıdır.
Silahsız özel güvenlik görevlisi olmak için en az ortaokul mezunu olmak ve 18 yaşını doldurmak gerekir. Silahlı özel güvenlik görevlisi olmak için ise en az lise mezunu olmak ve 21 yaşını doldurmak gerekmektedir. Adli sicil kaydınızın olmaması gerekir. İşlediğiniz bir suçtan dolayı kamunun herhangi bir malını kullanmaktan mahrum edilmemiş olmanız gerekmektedir. Özel güvenlik eğitim merkezine gittiğiniz zaman size sağlık raporu getirmenizi isteyecekler, Ortopedik, nörolojik, en önemlisi de göz açısından ( göze çok dikkat ediyorlar. Uzak ve yakın için gözlük kullanımınız bir sorun teşkil etmeyecektir.), psikolojik açıdan mesleğinize engel bir durumunuzun olmaması gerekmektedir. Güvenlik kimlik kartı alırken çok kilolu ya da çok kısa olmanı bir engel değildir buna dikkat etmiyorlar. Güvenlik firmaları güvenlik görevlisi alacağı zaman boy kiloya dikkat edebilir. Bazı firmalar ben çok kilolu bir güvenlik görevlisi istemiyorum diyebilir. Kimlik harç ücreti ve sertifika için eğitim ücretleri ödenmesi gerekmektedir. Kurumun sizden talep ettiği eğitim ücretleri 550 tl ile 750 tl arasında değişiklik göstermektedir. Siz araştırıp en uygun kuruma başvurabilirsiniz. Değişen hiç bir şey olmayacak sonuçta aynı sertifikayı almış olacaksınız. Sınava girip sertifikayı aldıktan sonra vergi dairesine kimlik harç parası yatırmanız gerekmektedir.
Özel Güvenlik Görevlisi olmak isteyenler silahsız kurslar için 100 saat silahlı kurslar için 120 saat eğitim görmektedirler. Sınavda ise 100 soruda 60 doğru yapmanız gerekmektedir. Sınavdan başarı ile geçen adaylar özel güvenlik sertifikasına sahip olacaklar. Bu sınav yılda 6 kere yapılmaktadır. Diyelim ki girdiğiniz ilk sınavda başarılı olamadınız, üst üste 4 sınava sınav harcı ödenerek girilebilmektedir.
Özel güvenlik maaşları ne kadar 2020?
Özel güvenlik görevlilerinin maaşları 2020 yılı itibarıyla bazı durumlara göre farklılık göstermektedir. Bu farklılık kamuda veya özelde çalışması ve silahlı veya silahsız olmasından kaynaklanmaktadır. Özel güvenlik görevlileri günde 8 saat ve haftada 6 gün olmak üzere 48 saat çalışmaktadırlar.
Özel güvenlik görevlileri en az 2800 tl maaş almaktadır. Bu durum çalıştığı kuruma ve ile göre 3800 tl ye kadar artış göstermektedir.
Özel güvenlik kimlik sorabilir mi 2020?
Özel güvenlik görevlileri “Özel güvenlik hizmetlerine dair kanunun “ 7. Bendindeki durumlara göre kimlik sorma yetkisine sahiptir. Özel güvenlikler bu yetkiyi kullanabilmeleri için ellerinde suçluların listesi ve suçu önlemek için liste bulunması gereklidir.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:06