Paramedik Nedir?
Yazımıza paramedik kimdir? paramedik ne iş yapar? paramedik nedir? gibi kavramları açıklamakla başlayalım. Paramedik nedir? Sorusuna cevap verelim. Paramedik mesleği bazı insanlara göre 3 gün yatıp 1 gün çalıştığın bir iş. Kimi insanlara göre kısaca ATT (Acil Tıp Teknisyeni). Bazı insanlara göre ise "Ambulansçı". Yine bazılarına göre ambulans şoförü veya ambulans hemşiresi şeklinde hitap edinir. Fakat paramedik mesleği bunlardan hiçbiri değildir.
Paramedik: Aniden gelişen durum ve vakalarda, ilk acil yardımı hastane öncesinde başlatan, yaralının veya hastanın durumunun kötüye gitmemesini sağlayan sağlık teknikeridir. Kalp durmasından doğuma, epilepsi nöbetinden trafik kazasına kadar birçok vakaya hakimdir.
Paramedik Mesleğinin Görevleri Nedir?
Zamanında müdahale ile hayat kurtarmayı hedefleyen paramedik mesleği stresli meslekler arasında yer alır. Paramedik mesleğinin görevleri şu şekilde sıralanır,
• Kaza, yaralanma, hayati tehlike olan hastalık durumlarında acil tedavi etmek,
• Doğru hasta taşıma tekniklerini bilmek ve kırık gibi durumlarda durmuş oturma durumunu(stabilizasyon) sağlamak,
• Hastaları en yakın sağlık kuruluşuna nakletmek ve nakil sırasında da tedaviyi sürdürmek,
• Sağlık kuruluşundaki hastane personeline, hasta durumu ve tedavi bilgisini aktarmak,
• Hastanelerde ve diğer sağlık tesislerinde hasta bakımının sağlanmasına yardımda bulunmak,
• EKG okuyabilmeli,
• Kanamayı durdurabilmeli,
• Travma gibi durumlarda stabilizasyonu sağlayarak hastayı nakle hazır hale getirmeli,
• Acil doğum halinde doğuma yardımcı olmak.
Paramedik Olmak İsteyen Kişilerde Aranan Şartlar Neler?
Paramedik olmak isteyen kişilerde aranan şartlar üniversitelerin 2 yıllık, İlk ve Acil Yardım Paramedik (ATT) bölümünden mezun olup bu bireyler bazı şartları yerine getirdikten sonra paramedik olmaya hak kazanırlar. Söz konusu şartlar şu şekildedir;
Sürücü belgesi almaya engeli bulunmamak,
Ruh sağlığının yerinde (psikolojik rahatsızlığının olmaması) olduğuna dair belge almış olmak,
Kayıt zamanında 17 yaşını tamamlamış, 23 yaşından gün almamış olmak,
Kadınlarda 1.60, erkeklerde 1.65 cm boyundan kısa olmamak,
Sedyeyi çalışma arkadaşı ile beraber taşıyabilecek fiziki yeterliliğe ve güce sahip olmak.
2020 Paramedik Maaşları Ne Kadar?
2020 paramedik acil sağlık personeli maaşını merak ediyorsunuz. Evet sanırım yazının en can alıcı noktasına geldik. Birçok kişi ön lisans düzeyinde eğitim gördüğü halde iyi bir maaş aldığını iddia ediyor. Fakat yaptığı işe bakınca çok çok iyi bir maaş aldığı söylenemez. Meslek hastalığı çok fazla ve çok yıpratıcı bir meslek grubu. Genel bir maaş verebiliriz. Çünkü her yerde değişkenlik gösteriyor.
Maaş: 2250 TL
Sabit Ödeme: 970 TL
Ek Ödeme: 600 TL
Yemek Yardımı: 220 TL
Bunlara ilave olarak ekstra nöbet tutuğu zaman fazla mesai ücreti alırlar. Ortalama 4 bin TL gibi bir maaş söz konusudur.
Paramedik İş İmkanları Nelerdir?
Paramedikler, üniversite ve devlet hastaneleri ile özel sağlık kuruluşlarında istihdam ederler. Eğitimin çok az sayıda üniversitede verilmesi ve öğrenci kontenjanlarının olduğundan düşük olması nedeniyle mezun öğrencilerin iş bulma konusunda sıkıntı yaşamayacağı düşünülmektedir. Kaza sonrası hemen ilk yardım, kurtarma gibi yetersizlikler nedeniyle meydana gelen can kaybı ve sakatlıklar göz önüne getirildiğinde bu meslek grubunun çok önemli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.