Nasıl Pilot Olunur? Pilot Olma Şartları Nelerdir?
Pilot olmak için temel pilotluk eğitimini almak ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen şartları sağlamanız gerekmektedir. Pilotluk eğitimi 16 aylık bir süreç olup oldukça emek gerektirmektedir. Yalnzıca emek değil aynı zamanda 150 bin dolar civarında eğitim üceti ödenmesi de gerekmektedir. Eğer bu ücreti ödeyecek durumunuz yoksa havayolu şirketleri tarafından açılan ikinci pilot adayı yetiştirme programlarına başvurabilirsiniz.
Başvurabilmek için en az ön lisans mezunu olmanız gerekmektedir. Kadın veya erkek fark etmeksizin en az 1.57 boy şartı bulunmaktadır. Aynı zamanda boy kilo indeksi 30 seviyesinden dahi iyi olmalıdır. Bu şartlar haricinde havayolları tarafından kabul edilen özel hastanelerden sağlık raporu almanız gerekmektedir.
İkinci pilot adaylığı eğitimi giriş sınavı olarak kabul edilen DLR sınavına girmeniz gerekmektedir. Bu sınav 6 bölümden oluşmakta olup İngilizce, matematik, fizik, görsel hafıza, küp döndürme, işleyen hafıza, konsantrasyon gibi alanlardan yetenek ölçen iki bölümden oluşan bir sınavdır. DLR sınavını geçen adaylar CRM mülakatı süreci başlamaktadır. CRM sınavı bir nevi karakter testi gibidir. Burada sizin heyecanlı mı sakin mi agresif mi nasıl bir yapıya sahip olduğunuz anlaşılmaya çalışılır. CRM sonrası kurul mülakatı veya son mülakat gibi bir süreç başlayacaktır. Son mülakat her kamu kurumu veya özel şirkette yapılan mülakatlardan farklı değildir.
Bu süreçleri geçen adaylar 16 ay sürecek pilotluk eğitimine başlayacaktır. Ancak pilotluk eğitim ücreti olan 150 bin dolar tutarında bir borç senedi size imzalatılacak olup göreve başladığınızda bu para sizden kesilmeye başlayacaktır. Ancak ödeme gücünüz yine çok iyi seviyede olacaktır!
Eğitimler yer ve hava dersleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Yerde yapılan dersler simülatör ve hangarda yapılırken hava dersleri 210 saatlik uçuş eğitimi olup uçak içerisinde yapılacaktır. Eğitim döneminde sayısal ağırlıklı teorik dersler yer almamakta olup dikkat, konsantrasyon ve görsel zekayı geliştirmeye yönelik eğitimler haricinde fazla teroik eğitim mevcut değildir.
Pilotluk Eğitimine Hangi Bölümler Girebiliyor?
Eğitim ücreti olan 150 bin dolarlık parayı karşılayabiliyorsanız herhangi bir bölüm mezunu olmanıza dahi gerek yoktur. Gider istediğiniz kursla anlaşır kursu tamamladığınızda hava yolu şirketlerine başvurup anlaşma sağladığınızda ikinci pilot diğer adıyla yardımcı pilot olarak başlarsınız. Ancak Türk Hava Yolları veya Pegasus iki pilot adaylık eğitim sınavları ile pilot olmak istiyorsanız bu durumda önlisans veya lisans mezunu olma ve dil bilme şartı aranmaktadır. Mezun olunan bölüm için mühendis olma veya benzeri bir şart mevcut olmayıp her bölümden mezun pilotlar mevcuttur.
Diğer bir şart olan dil bilme şartı ise IELTS 6 veya dengi bir TOEFL IBT puanı ile sağlanmaktadır. Yani çok iyi dil bilmeniz gerekmemekte yalnızca dil temeliniz olması aranmaktadır.
Pilotluk Zor Bir Meslek Mi?
Pilotluk mesleğini yıllardır yapan meslek erbaplarının söylediğine göre evet oldukça zor bir meslektir. Öncelikle zorlu sağlık şartlarını sağlamanız gerekmektedir. Ancak sadece mesleğe girerken değil her yıl yapılan sağlık testlerinde sivil havacılık sağlık kriterlerine uymalısınız.
Meslekğin diğer bir zorluğu ise uzun çalışma saatleridir. Ara vermeden ve aktarma yapmadan 10 saatten fazla uçtuğunuz çok görev olacaktır. Dolayısılya uzun saatler uykusuz kalmaya, evden uzak kalmaya alışmanız gerekmektedir. Pilotluğun diğer bir zorluğu ise ayda 8 gün tatiliniz var ancak bu tatileri ne zaman kullanabileceğiniz belli değil. Yalnızca bir en fazla iki gün önceden tatil gününüz belirlenecek olup önceden plan yapmak neredeyse imkansızdır.
Pilot Maaşları Ne Kadar?
Standart bir maaş olmamakla birlikte belirli bir maaş aralığı mevcuttur. Havayolu şirketi, iş tecrübeniz, uçuş tecrübeniz maaşınızı doğrudan etkilemektedir. Eğer pilot maaşları hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz pilot maaşları yazımıza buradan erişebilirsiniz. Ortalama pilot maaşı 15 asgari ücret seviyesindedir demek fikir verecektir.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:10