Pilotaj Bölümü Nedir? Pilotaj Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Pilotaj Bölümü Nedir? Pilotaj Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? Pilotaj Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?Pilotaj Bölümünün Amacı? Pilotaj Çalışma Alanları Nelerdir? Pilotaj Bölümü Dersleri? Pilotaj Bölümü Mezunları Ne İş Yapmaktadır? Pilotaj Bölümü Mezunu İş Olanakları? Pilotaj Bölümüne Giriş Şartları Nedir?

Pilotaj Bölümü Nedir? Pilotaj Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Pilotaj Bölümü Nedir? Pilotaj Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Pilotaj mesleği ile ilgili olarak yüksek kazancın olması ve dünyanın farklı yerlerine seyahat edebilme özelliği sayesinde en gözde mesleklerden biridir. Pilot olmak isteyen bireyler için pilotaj bölümleri pilot yetiştiren bölüm olmaktadır. Bu alanın gayesi sivil havacılık sektörüne pilot yetiştirmektir. Ulusal ve uluslararası alanda hava taşımacılığında pilot yetiştirmekte olan pilotaj bölümü yolcu ve kargo taşımacılığı, keşif uçuşları yapan uçaklar için pilot yetiştirmektedir.

Üniversitelerin pilotaj bölümü 4 yıllıktır. Bunun dışında İngilizce hazırlık bölümü de vardır ve toplam 5 yıllık bir eğitim olmaktadır. Bu bölümü bitiren kişinin anadili seviyesinde İngilizcesi olmaktadır. Belli bir tecrübe edindiklerinde aranan pilotlar arasında olmaktadırlar. Havayolu firmalarının sayısının çoğalmasıyla beraber bu uçak yolculuğunun yaygınlaşmasıyla beraber bu meslek de eskiye göre daha çok iş alanı bulmaya başlamıştır.

Pilot Nedir, Ne İş Yapar? Nasıl Pilot Olunur?

Pilotaj Bölümü Nedir?

Sivil havacılıkta talep edilen ulusal ve küresel şartlara uygun olarak eğitim alan pilotların yetiştirilmesini sağlayan bir bölümdür. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı standartlarına göre modern uçak pilot adaylarının eğitiminin gerçekleştirilmesi temel amaçtır.

Pilotaj Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Üniversitelerde bulunan Pilotaj Bölümü eğitim süresi 4 yıllıktır ve lisans bölümüdür.

Pilotaj Bölümünün Amacı?

Pilotaj bölümünün genel amacı Sivil havacılık alanında ihtiyaç duyulan pilotları yetiştirmektir.

Pilot Olmak İçin Gereken Özellikler?

Akademik başarı, mekanik ilişkileri görebilme, uyarıcıları algılayıp hemen tepki verebilme, el ve gözü eşgüdüm olarak beraber çalıştırabilme gücüne sahip, beden olarak sağlam, soğukkanlı kişiler olması gerekmektedir.

Pilotaj Mezunlarının Kazandıkları Unvan?

Bu bölümü bitirenlere Pilot unvanı verilmektedir. Yolcu ya da yük taşıyan uçaklarla, ilaçlama ya da keşif gibi amaçlarla kullanılan uçakların uçuşunu yapar. Çalışırken çeşitli makinaları ve elektronik cihazları da kullanmaktadır.

Pilotaj Çalışma Alanları Nelerdir?

Mezun olan kişiler Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne bağlı kuruluşlarda ya da özel havacılık şirketlerinde istihdam edinirler.

Pilotlar Ne Kadar Kazanıyor 2020? Pilot Maaşları Ne Kadar?

Pilotaj Bölümü Dersleri?

Pilotaj bölümünü okuyacak adayların gördükleri teorik ve pratik birçok dersi vardır. Teorik dersler şu şekildedir;

  • Meteoroloji,
  • İletişim,
  • Mühendislik matematiği,
  • Mühendisliğe dayalı fizik,
  • Havacılık hukuku,
  • Uçak tanıtımı,
  • Uçuş prensipleri,
  • Navigasyon,
  • Uçuş yönetim prensipleri,
  • Genel uçuş güvenliği.

Dersleri verilmektedir. Teorik ve pratik derslerin bitirilmesinden sonra sivil havacılık genel Müdürlüğünce bir sınav yapılır. Bu sınavı başarıyla geçen adayların uygulamalı eğitim süreci başlar ve pilot adaylar uçuşla tanışırlar. Uygulamalı eğitimde gündüz ağırlıklı olarak uçuş eğitimi alırlar. Eğitimin bir kısmı da simülatör üzerinde olur. Ve Pilot adayları komuta uçuşlarına pilot eğitmenler eşliğinde ikili uçuşa katılmaktadırlar. Bu eğitimi de başarıyla geçenlerin lisansı işlenir. Bu lisanslar;

  • Hususi uçuş lisansı: Hobi ve eğlence odaklı olan lisans türüdür.
  • Havayolu nakliye pilotu lisansı: Havayolu nakliye pilotluğu için hususi pilotluk lisansı alındıktan sonra havayolu kurumlarının eğitimlerinden sonra verilen lisanstır.

Bu şekilde gerçekleşen programları başarı ile geçen adaylara Pilot unvanı verilmektedir.

Pilotaj Bölümü Mezunları Ne İş Yapmaktadır?

Pilot olan kişiler sivil, askeri uçaklarda kaptan ve yardımcı kaptan olarak mesleklerini yaparlar.

Pilotaj Bölümü Hangi Puan Türü İle Öğrenci Alır?

Pilotaj bölümünü okuyacak adaylar Sayısal puan türü ile girecek olup YKS sınavlarına girmeleri gerekmektedir.

Pilotaj Bölümü Mezunu İş Olanakları?

Pilotlar havacılık sektöründe yerli ve yabancı havayollarında çalışırlar. Havacılık eğitim sektöründe de istihdam ederler kendilerini. Talep olduğunda orduda da belirli yeterlilikler olduğu taktirde görev yapmaktadırlar. Pilotların eğitimleri dışında İngilizce bilme düzeyleri de çok önem arz etmektedir.

Pilotaj Bölümü Kolay Mıdır?

Sağlıklarına epey dikkat etmelidirler. El göz koordinasyonları sağlam ve soğukkanlı kişiler olmalıdırlar. Bu hususları dikkate alarak okumalarını öneririz.

Pilotaj Bölümü Bulunan Üniversiteler?

  • Girne Üniversitesi
  • Atılım Üniversitesi
  • İstanbul Okan Üniversitesi
  • Girne Amerikan Üniversitesi
  • Özyeğin Üniversitesi
  • Eskişehir Teknik Üniversitesi

Pilotaj Bölümüne Giriş Şartları Nedir?

Pilotaj bölümünü okuyabilmek için liseden mezun olup üniversite sınavına girmek gereklidir. Pilotaj bölümüne girebilme şartlarından biri 17 yaşından büyük ve lise mezunu olunma şartıdır. Bu bölüm genel anlamda erkek öğrencilerin ilgisini çekiyor diyebiliriz. Üniversitelerin ilgili pilotaj bölümüne girebilmek için yerleşilecek üniversitenin pilotaj bölümü için yeterli puanı alması gerekmektedir. Pilotaj bölümü sayısal puan türü ile alım yaptığından dolayı bu bölümü kazanıp pilot olmak isteyen şahısların sayısal derslerinin iyi olması gerekmektedir. Pilotaj bölümü için geçerli puanı alan kişi pilotaj bölümünde eğitim almaya hak kazanır ve ek olarak kişi sağlık raporu da almak zorundadır. Sivil havacılık genel müdürlüğünce yetkilendirilen tıp merkezleri tarafından sağlık raporuyla birlikte pilotaj bölümüne başlanabilir.

Bu bölümde eğitim alabilmek için göz koordinasyonu ve vücut sağlığının iyi düzeyde olması gerekmektedir. Bu bölümde eğitim görmenin bir diğer şartı da adli sicil kaydının olmamasıdır.

Pilotaj Mesleği İş İlanları Nelerdir?

Üniversitelerin pilotaj bölümünden mezun olan şahıslar pilot unvanı alarak mesleğe başlarlar. Havayolu şirketleri, özel havayolu şirketlerinde istihdam etmektedirler. Havayolu şirketlerinde geniş bir iş alanı vardır. Pilot olan kişi hem havayolu şirketlerinin yolcu uçaklarında hem de özel uçaklarda pilotluk yapabilmektedirler. Bunun dışında bu alanda eğitim vermekte olan kurumlar da eğitmen olarak istihdam edebilirler.

Mert Ardıç

24 yaşında, Psikolog, araştırmacı, okur, yazar.


İletişim Hesapları
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER