Sayıştay Denetçisi Nedir?
Kamu kurum ve kuruluşlarını, bakanlıkları, iktisadi devlet teşekküllerini, kamu iktisadi teşebbüslerini, belediyeleri, denetleyici düzenleyici kurumları ve üniversiteleri denetleme görev ve yetkisi Sayıştay’a aittir. Sayıştay bu görevini sayıştay denetçisi ve sayıştay denetçi yardımcıları aracılığıyla yerine getirmektedir. Dolayısılya çoğu kişi tarafından sayıştay denetçi yardımcılığı ve sayıştay denetçiliği nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, şartları nelerdir merak edilmektedir.
Sayıştay Denetçisi Ne İş Yapar?
Her yıl bütçe kanunu ile kamu kurum ve kuruluşlarına bütçe dağıtımı yapılır. Bütçe kanunu ile tahsis edilen bütçenin nasıl harcandığına ilişkin olarak denetimi sayıştay denetçi ve sayıştay denetçi yardımcıları yapmaktadır. Türkiye’nin her yerinde bulunan tüm kamu kurumları teker teker denetlenir. Sayıştay yalnızca Ankara’da binası bulunan bir kurum olup tek görev yeri Ankara’dır. Ancak denetim dönemleri diğer ismiyle turne için yılın 4-5 ayı şehir dışına gitmeniz gerekebilmektedir. Örneğin Dicle Üniversitesi bütçesini denetlemek için 1 ay Diyarbakır’da, Yusufeli Belediyesi’nin denetimi için Artvin Yusufelin ilçesinde, Mardin İl Özel İdaresi Denetimi için Mardin’de bir kaç ay kalmanız gerekmektedir. Bununla birlikte en fazla kamu kurumu Ankara ve İstanbul’da bulunduğu için zamanınız çoğunlukla bu şehirlerde geçmektedir.
Evinizden yılın bir kaç ayı uzak kalmak, tanımadığınız şehirlerde günlerinizi geçirmek, otellerde zaman geçirmeye çalışmak meslekğin zor yanıdır. Ancak kıdeminiz arttıkça yani üstad konumuna geldikçe denetim için gideceğiniz yeri belirlemeniz kısmen daha mümkün olmaktadır.
Sayıştay Denetçi ve Denetçi Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?
Sayıştay denetçileri özlük hakları olarak hakim ve savcı özlük hakları sahibidir. Tüm mali şartları hakimlerle birebir aynı olan sayıştay denetçi maaşlarını buradan öğrenebilirsiniz.
Sayıştay Denetçi Yardımcısı Nasıl Olunur?
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) başta olmak üzere İİBF’ye denkliği olan bölümler ve hukuk fakültesi mezunları sayıştay denetçi yardımcılığı sınavlarına girebilmektedir. Bu sınavlara en fazla giren bölümler iktisat bölümü, işletme bölümü ve kamu yönetimi bölümleridir. Sayıştay denetçi yardımcılığı sınavları toplamda üç aşamadan oluşmaktadır.
İlk sayıştay denetçi yardımcılığı eleme sınavı olup bu sınav Ölçme Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenmektedir. Toplam 90 dakika süren sınav çoktan seçmeli olarak Ankara, İstanbul ve İzmir ÖSYM sınav merkezlerinde e sınav biçiminde yapılmaktadır. Sınava girebilmek için 35 yaş şartı bulunmaktadır. Dolayısıyla sınavın yapıldığı yıl ocak ayında 35 yaşını dolduran sınava giremektedir.
Eleme sınavı sonucunda başarılı olan adaylar klasik biçimde yapılan yazılı sınava alınmaktadır. Yazılı sınavda hukuk, iktisat, maliye ve muhasebe soruları yöneltilmektedir. Yazılı sınavda başarılı olan adaylar son olarak mülakat hakkı elde ederler. Yapılan mülakat sınavında da başarılı olan adaylar sayıştay denetçi yardımcılığı mesleğine atanırlar.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Alımı Her Yıl Oluyor mu?
Oldukça fazla sayıda kamu kurumu olması ve Sayıştay’ın kamu kurumları hatta kamu iştiraklerini dahi denetleme yetkisi mevcut olduğundan her yıl ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla her yıl sayıştay denetçi yardımcılığı alımı ilanı verilmektedir. Genellikle 40 ile 50 kişilik sayılarda alım yapılmakta olup sınava giren aday sayısı ortalama 10 bin kişi civarındadır. Sınava her adayın yalnızca 2 kez girme hakkı mevcuttur.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınav Konuları
Genel kültür, genel yetenek, hukuk, iktisat, maliye, muhasebe alanlarından 15 er soru sorularak toplam 90 soru yöneltilmektedir. Soruların tamamı 5 er şık bulunan çoktan seçmeli formatta hazırlanmaktadır.
Genel Yetenek Testi (15 soru): Türkçe alanından 8 ve matematik alanından 8 soru sorulmaktadır.
Genel Kültür Testi (15 soru): Türkiye Coğrafyası, vatandaşlık, inkilap tarihi, Atatürk ilkeleri, genel kültür ve vatandaşlık konularından toplam 15 soru sorulmaktadır.
Hukuk testi (15 soru): İdare hukuku, anayasa hukuku, borçlar hukuku, ticaret hukuku, medeni hukuk dersleri dahildir. Her bir dersten 3 er soru yöneltilmektedir.
Maliye Testi (15 soru): Maliye teorisi, vergi hukuku, Türk vergi sistemi, bütçe ve planlama, maliye politikası konuları dahildir.
Muhasebe Testi (15 soru): Genel muhasebe ve mali tablo analizleri konuları dahildir.
İktisat Testi (15 soru): Makro iktisat, mikro iktisat, iktisat politikası, para banka kredi dersleri dahildir.
Sınavdan toplam 70 puan ve üstü alan adaylar başarılı kabul edilmektedir. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Klasik Yazılı Sınav Konuları
Hukuk, iktisat, maliye ve kompozisyon alanlarının yanı sıra ticaret hukuku ve muhasebe alanlarından biri seçmeli olarak sorulmaktadır. Muhasebe mi ticaret hukuku mu çözmek istediğinizi başvuru esnasında belirtmeniz gerekmekte olup tercihinizi daha sonra değiştirmeniz mümkün değildir.
Hukuki iktisat ve maliye alanlarından sorumlu olunan dersler yukarıda belirttiğimiz klasik yazılı sınav ile birebir aynıdır. Kompozisyon ise size sunulan bir örnek olay üzerinden ekonomik bir analiz yapmanız beklenen bölümdür.
Klasik sınavda 70 puanı aşan adayla arasından 3 katı aday Sayıştay denetçi yardımcılığı mülakat sınavına çağrılmaktadır. Mülakatlarda genellikle bilgi ölçmeye yönelik sorular değil adayın kendini ifade edebilmesi, özgüveni ve olgunluğu ölçülmeye çalışılmaktadır.
Genel olarak meslek hakkında en fazla merak edilenleri cevaplamaya çalıştık, meslek hakkında merak ettiğiniz daha spesifik konuları yorum kısmından bize iletebilirsiniz.
Sayıştay Denetçisi Nasıl Olunur?
Sayıştay denetçi yardımcılığı 3 yıl devam eden bir ünavndır bu sürenin sonunda yetki ve yeterlilik sınavını verenler sayıştay denetçisi veremeyenler ise düz memur olarak atanmaktadır. Ancak denetçi yardımcılığı ünvanından denetçi ünvanına geçiş aşaması genellikle formalite olup şu ana kadar memur olarak atanan sayısı oldukça azdır. Dolayısıyla denetçi yardımcısı olan kişi zamanı geldiğinde denetçi ünvanını almaktadır.
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2020, 12:21
Ankara büyük şehir belediyesi bünyesindeki seğmen su nakliyesinin ihalesini aynı zamanda bünyesinde bulunan inci suyunun nakliyesini inci su satıcıları kooparetifine vermiyerek hukuksuz davranması ayrıca hesaplarının incelenmesi saygılarla