Sözel Bölümdeki Meslekler Nelerdir?
Geçtiğimiz sene yapılan yükseköğretim kurumları sınavıyla (YKS) birlikte 2020 senesinde yapılacak olan 2020 YKS sınavı süreci başlamış oldu. Mezuna kalan, lise son sınıfta olan ve lise mezunu olup sınava girmek isteyen adaylar için Sözel Bölümdeki Meslekler hakkında bir dizi araştırma yaptık. Sözel meslekler nelerdir, sözel meslekler hangileri sorularına cevap vermeye çalıştık. Çocukluğunuzdan, belki de çok küçük yaşlardan itibaren hayatınızda ilerleyen zamanlarda yapmak istediğiniz mesleği seçmek siz bireyler için uzun soluklu olup liseden sonra sınava tabi tutularak tercih döneminde kararınızı vereceksiniz. Bu uzun soluklu ve yorucu eğitim-öğretim hayatı ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteden oluşmaktadır ki en önemlisi üniversitedir çünkü mesleğinizin eğitimini almakta olacaksınız. Kişi bu eğitim süreçlerinde kendisinin hangi alanda ve hangi mesleği yapmasına, sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil gibi alanlardan hangisine daha fazla yatkın olduğuna, yeteneklerini ve ilgi alanlarını ve hatta yaşam koşulları gibi hayatını etkileyecek mesleğiyle ilgili her şeyi araştırarak ilgili mesleğe Yükseköğretim kurumları sınavıyla beraber tercih döneminde listesine ekleyerek ilgili bölümü okumak adına üniversite tercihini yapar. Biz sizlere araştırmalarımız neticesinde ilgili yazımızda Sözel Bölümdeki Meslekler hakkında detaylı bilgileri aktardık.
Meslekler hakkında genel bir bilgi verecek olursak öncellikle üniversiteye yerleşmek isteyen adayın ortaöğretim kurumlarından mezun olması gerekmektedir yoksa sınava tabi tutulmaz. YKS sınavına girmesi gereken adayın özel, ekstra bir koşul (mülakat vs gibi) şartlar koşulmamışsa tercih edeceği bölümün SÖZEL (TS) alanı puan türünde yeterli bir puan alması gerekir ki tercih ettiği bölüm gelsin.
Genel manada sözel bölümler söylendiğinde akla ilk gelen şeylerden biride şudur ki ortaöğretim kurumlarının sözel bölümlerinde eğitim-öğretim almış ve önlisans veya lisans eğitimini yükseköğretim kurumlarının sözel puan türüyle yerleştirme yapmakta olan sözel bölüm programlarında yapmış şahısların yapacakları meslek alanları diyebiliriz. Sözel meslekleri yapmak istiyorsanız genellikle tercih ettiğiniz mesleği üniversitelerin ilgili bölümünden mezun olma şartı aranmaktadır. Yani bir mesleği yapmak istiyorsanız yapmak istediğiniz mesleği üniversitelerin ilgili bölümünden lisans veya önlisans mezunu olma, diploma şartı aranmaktadır.
Sözel mesleklerin ne olduğunu yazma amacımız genel olarak bu mesleklerin neler olduğunu sizlere göstermek ve tercih ederken sizlere fikir sunmak istememizdir.
Yazımızda Sözel bölümdeki meslekler nelerdir, ataması yüksek sözel meslekler, en yüksek maaş alan sözel meslekler gibi başlıklarla sizlere detaylı bilgileri sunduk. Yazımızı okuduktan sonra sözel puanıyla hangi meslekleri yazabileceğinizi, hangi sözel mesleğin atamasının daha yüksek olduğunu, hangi sözle mesleğin daha fazla para kazandırdığı gibi çeşitli sorulara cevap bulacaksınız. Sözel alanı bilindiği gibi Din kültürü, Felsefe, Edebiyat, Coğrafya, Türkçe, Tarih gibi derslerden oluşmaktadır. Bu yazmış olduğumuz derslerden yapacağınız netler SÖZEL puanınıza etki edecek ve ilgili bölüme iyi bir sözel puanı ile girmenize kolaylık sağlayacaktır.
Son yıllarda değişen sınav sistemiyle beraber katsayılar da eşitlenmiştir. Yani eskiden sözel bir bölüme girmek istediğiniz zaman size sistem sözel alanından yaptığınız sorulara daha fazla puan veriyordu. Ama son değişiklikle beraber katsayılar eşitlenmiş oldu. Fakat eşitlense dahi sizin sistemde tercih edeceğiniz sözel bölümleri sözel puanınıza göre alım yapacaktır. Yukarıda yazmış olduğumuz derslerden iyi netler yapmanız halinde puanlarınız iyi gelecektir. Yeni sınav sisteminde YKS sınavı AYT ve TYT olarak ikiye ayrılmıştır. 2 yıllık sözel bölümü seçmek isteyen adayların sadece TYT sınavına, 4 yıllık sözel bölümü seçmek isteyen adaylar ise TYT ve AYT sınavına girmesi gerekmektedir.
Sözel Öğrenciler Hangi Testleri Çözmelidir?
YKS sınavına girecek olan üniversite adayları 1. Oturum olan TYT sınavına girmek zorundadır. Bu testte bulunan Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanları bulunmaktadır. Bu testte yaklaşık her soru eşit puan getirmektedir. Aday ne kadar fazla net yaparsa rakiplerinin o kadar önüne geçer. Bu sınavdan sonra 2. gün 2. Oturum olan AYT sınavına Lisans bölümü okumak isteyen adaylar girmek zorundadır. Bu AYT sınavında ise öğrencilere 160 soru halinde kitapçık olarak sunulan testten Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2(Türk dili ve edebiyatı) testlerini çözmek zorundadırlar.
Ataması Yüksek Sözel Meslekler?
Ataması yüksek sözel bölümler için YKS sınavından sonra Sözel bölümden tercih yapmak isteyen adaylar aldıkları puanlarla istedikleri alanlara tercih yapmak için araştırmalara başlarlar. Sözel bölümler içerisinde en popüler olanlar mezun olunduktan sonra en kolay iş bulunabilen mesleklerdir. Bundan dolayı bu alanlara talep çok daha fazla olacağından puanları diğer alanlara oranla daha yüksek olmaktadır. Meslek seçiminde popüler olmasının yanında adayın ilgi alanına girmesi de kişi için oldukça önemlidir. Sırf sadece iş imkanı çok fazla diye hiç ilgi alanına girmeyen bir alanda ömür boyu çalışmak zorunda kalmak çok büyük pişmanlıklara sonuç doğurabilmektedir. Adaylar ataması yüksek ve kolay atanabilinecek bölümleri merak etmektedirler. Aşağıda yazmış olduğumuz alanlara bakabilirsiniz:
- Türkçe Öğretmenliği,
- Okul Öncesi Öğretmenliği,
- İlahiyat,
- Özel Eğitim Öğretmenliği,
- Coğrafya Öğretmenliği,
- Tarih Öğretmenliği,
- Sosyal Bilgiler Öğretmenliği,
- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği,
- Gastronomi,
- Gazetecilik,
En Yüksek Maaş Alan Sözel Meslekler?
Tercih yaparken ilgi alanı, atanma durumu, popülerlik gibi etkenler dışında da adayların bir diğer merak ettiği soru ise seçecekleri mesleğin maaşlarının ne olduğudur. Bildiğiniz üzere geniş bir meslek ağı olan sözel alanında da diğer sayısal, eşit ağırlık alanlarında olduğu gibi yüksek maaş alan meslekler bulunmaktadır. Aşağıda En Yüksek Maaş Alan Sözel Meslekleri sizler için derledik:
- Akademisyenlik,
- Reklamcılık,
- Gastronomi,
- Öğretmenlikler,
- Gazetecilik,
- İlahiyat,
Sözel Mesleklerin Maaş Aralığı Nedir?
Üniversitelerden mezun olan öğrenciler iş hayatına başladıklarında iyi bir maaş almak istemektedirler. Fakat her alanda olduğu gibi sözel alanından mezun olunan bölümlerde de kişi asgari ücretle de çalışabilir, çok yüksek maaşlarda da çalışabilmektedirler. Kamuda çalışan, kamuya atanan kişiler yaklaşık 5 bin TL ile 10 bin TL arasında değişen maaş aralığında maaşlarını almaktadır. Özel sektörde çok değişken fiyatlar olmaktadır. Asgari ücretle de çalışabilirsiniz 20 bin TL maaşla da çalışabilirsiniz. Bu sizin kariyerinize bağlı değişkendir.
Sözelden Alan Meslekler:
- Animasyoncu
- Arkeolog
- Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı
- Basın ve Yayın
- Canlandırma Filmi Yönetmeni
- Coğrafya Öğretmenliği
- Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
- Çerkez Dili ve Edebiyatı
- Çizgi Film Animasyonu
- El Sanatları
- Film Tasarımı
- Fotoğrafçılık
- Gastronomi
- Gazetecilik
- Geleneksel Türk Sanatları
- Görsel İletişim
- Görsel Sanatlar
- Halkla İlişkiler
- Hititoloji
- İlahiyat
- İletişim
- Medya
- İslami İlimler
- Kurgu Yönetmeni
- Kültür ve İletişim Bilimleri
- Kürt Dili ve Edebiyatı
- Medya ve Görsel Sanatlar
- Medya ve İletişim
- Okul Öncesi Öğretmenliği
- Özel Eğitim Öğretmenliği
- Radyo ve Televizyon
- Reklamcılık
- Sanat Tarihi
- Sinema ve Televizyon
- Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
- Sümeroloji
- Süryani Dili ve Edebiyatı
- Tarih Öğretmenliği
- Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
- Türk Halkbilimi
- Türkçe Öğretmenliği
- Yeni Medya
- Zaza Dili ve Öğretmenliği
- Adalet
- Aşçılık
- Basın ve Yayıncılık
- Büro Yönetimi
- Çocuk Gelişimi
- Fotoğrafçılık
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları
- Geleneksel El Sanatları
- Görsel İletişim
- Halıcık ve Kilimcilik
- Halkla İlişkiler
- Hukuk Büro Yönetimi
- Kültürel Miras ve Turizm
- Marka İletişim
- Radyo ve Televizyon
- Saç Bakımı
- Tıbbı Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Turist Rehberliği
- Turizm Animasyonculuk
- Yerel Yönetimler
- Oyun Tasarımı
- Canlandırma Filmi Yönetimi
- Rekreasyon Yönetimi
- Muhabirlik
- Spikerlik
- Akademisyenlik
- Dilbilimci
- Kazak Dili ve Edebiyatı
Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri Nelerdir? buradan ulaşabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2021, 20:42
Gastronomi bölümüne dikkat çekmişsiniz gerçekten de sözel bölümlerden şu an en iyi mesleklerden biri diyebilirim gastronomi için. İçeriğiniz sade ve gayet bilgilendirici olmuş, Teşekkürler.