Aktüerya ve Risk Yönetimi Nedir?
Hayatımıza her geçen gün yeni mesleklerin buna bağlı olarak da yeni üniversite bölümlerinin girdiğini görüyüoruz. Bu bölümlerden biri de aktüerya bölümü olup aktüerya bölümü nedir, aktüerya mezunu ne iş yapar pek bilinmemektedir.
Aktüerya bilimleri, aktüerya ve risk bilimi, sigortacılık ve aktüerya bilimleri gibi çeşitli isimlerde oldukça benzer eğitim programına sahip lisans bölümleri mevcuttur. Genellikle 2 yıllık zannedilen bölüm aslında 4 yıllık bölümler arasında yer almaktadır. YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından verilmiş bölümlerin birbirine denk olduğu ve isim farklılığı olduğuna dair alınmış kararlar mevcuttur. Dolayısıyla farklılaşan isimler sizi yanıltmamalıdır.
Aktüerya bilimleri, aktüerya ver risk yönetimi gibi bölümlerde eğitim matematik temelinde ilerlemekte olup matematik, istatistik, eknometri modelleri ve iktisat eğitimi içermektedir. Sayısal meslekler arasında saydığımız aktüerya bilimleri bölümü okumak isteyen bir öğrencinin matematik ile arası kesinlikle çok iyi olmalı en azından matematiğe ilgi duymalıdır. Bir çok üniversite bölümünde lise eğitimi ve önceki eğitim süreçlerinin devamı eğitimler verilirken aktüerya bilimleri için hayatınızda daha önce hiç muhattap olmadığınız derslerle karşılaşcak adeta yeni bir dilde konuşmayı öğreneceksiniz. Aktüerya bilimleri, aktüerya ve risk bilimi benzeri bölümlerin ders notlarını incelemek bile size korkutucu gelebilir. Ancak gerekli eğitimin ardından yaptığınız iş hakkında kimsenin ahkam kesememesi, kimsenin size işinizi öğretememesi de ayrı bir mesleki tatmin sağlayacaktır.
Aktüerya ve Risk Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?
Çalıştığınız kurum, şirket veya kuruluşa göre aldığınız ünvan ve iş tanımınız değişecektir. Genel olarak aktüerya ve risk yönetimi ve benzer bölümlerden mezun olan insanlar iş hayatına özel sektörde devam etmektedirler. Çoğunlukla Sigorta şirketleri, bankalar, bahis şirketleri ve benzeri anlık olarak risk hesaplamasının önemli ve gerekli olduğu sektörlerde çalışmaktadırlar. Çalıştıkları pozisyon genellikle aktüer olarak isimlendirilmekte olup aktüerlik yapan biri için yalnızca lisans diploması yeterli bir meziyet olmaycaktır.
Aktüer olarak çalışırken karmaşık analizler, risk modellemeleri, veri görselleştirmeleri ve bezeri bir çok işlemi uygun algoritma ve dijital araçları kullanarak yapmaktadır. Dolayısıyla üniversite yıllarında mutlaka C#, C++, Phyton gibi yazılım dillerini iyi seviyede öğrenmelidirler. Eğer bulundukları üniversite bu eğitimi sunmuyorsa mutlaka dışardan yazılım eğitimi almaları iş bulma ve kariyer açısından daha fazla olanak sağlaycaktır.
Aktüerya Bilimleri İş İmkanları Nasıl?
Aktüerya bilimleri mezunları için kamu kurumlarında yani devlette iş imkanı olmadığını daha önce belirtmiştik. Herhangi bir lisans mezunu olan herkesin alındığı polislik gibi meslekler ve 4001 kadrolar hariç kamuya atanmayı düşünen bir aktüerya bilimler ve benzeri bölümleri tercih etmemelidir.
Özel sektörde ise aktüerya mezunu istihdam eden firmalar mevcut olup az sayıda mezunu olan bölüm için iyi iş imkanları bulunmaktadır. Ancak teknik bilgi gerektiren meslek olduğu için mezunlarının kendini iyi yetiştirmesi ve iyi çalışması gerekmektedir. Aktüer kadrosunda çalışan biri işlerini yaparken yapay zeka modellemeleri ve tahminleme sistemlerinden de faydalanmak durumundadır. Dolayısıyla matematik ve bilgi teknolojileri ile oldukça sıkı bir ilişki içerisindedir.
Aktüerya Mezunu Maaşları Ne Kadar? Aktüer Maaşları Ne Kadar?
Aktüerya mezunu istihdamı genellikle aktüer ünvanı altında yapılmaktadır. Aktüer olarak çalışan kişiler satjyer aktüer ve aktüer olarak ikiye ayrılmaktadır. Üniversiteden yeni mezun olan biri stajyer aktüer olarak çalışmakta olup satajyer aktüer maaşları 2020 yılında 3.200 TL seviyesindedir.
Maaş miktarları tecrübe, yetenek ve iş çevresi (Business network) ile doğrudan ilişkilidir. Tecrübe arttıkça maaş artar, iş çevreniz genişledik iş bulma olanağınız genişler ve yetenekleriniz çeşitlendikçe yeni ve daha yüksek pozisyonlar için şansınız artmaktadır.
Aktüerya Dersleri Nelerdir?
- İktisada Giriş
- Matematik I
- Bilgisayar Programlama
- Sigortacılığın Temelleri
- İktisat I
- Olasılık
- Matematik II
- Doğrusal Cebir
- İleri Matematik I
- Matematiksel İstatistik I
- Atatürk İlke ve İnkilaplarıTarihi I
- Atatürk İlke ve İnkilaplarıTarihi II
- Demografi ve Yaşam Modellerine Giriş
- Aktüeryal Yazılımlar
- Hayat Dışı Sigortalar Matematiği I
- Aktüerya Matematiği I
- Aktüeryal Yazılımlar
- Aktüerya Matematiği II
- Sigorta ve Finans için Stokastik Süreçler