Bölüm tanıtımlarımıza devam etmekteyiz. Bu yazımızda Eğitim Fakültesi bölümlerinden biri olan Beden Eğitimi öğretmenliği bölümüne yer verdik. Beden Eğitimi öğretmenliği bölümü nasıl kazanılır? Beden Eğitimi öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir? Beden Eğitimi bölümü mezunlarının çalışma alanları nelerdir? Beden Eğitimi öğretmenliği atama sayı ve puanlarında son durum nasıldır? Beden eğitimi öğretmeni maaşları ne kadardır? gibi Beden Eğitimi öğretmenliği bölümü ve mesleği ile ilgili merak edilen soruları cevaplandıracağız.
Beden Eğitimi öğretmenliği nedir? Beden Eğitimi öğretmenliği bölümü hakkında merak edilenler…
Beden eğitimi öğretmenliği bölümüne üniversiteler 2 farklı şekilde öğrenci almaktadır. Bazı üniversiteler yetenek sınavı ile almakta bazı üniversiteler ise sadece ösym tercihi ile almaktadır. Yetenek sınavı ile üniversiteye kazanmayı isteyenlerin sadece TYT sınavına girmeleri yeterli olacaktır. Tercih ile kazanmak isteyenlerin ise AYT sınavına da girmesi gerekmektedir. AYT sınavlarında Eşit ağırlık puan türünün oluşup bu puanla tercih yapmaları gerekmektedir. Yetenek sınavı ile alan üniversitelere girişte her üniversitenin açıkladığı bir TYT taban puanı bulunmaktadır. Bu puan çoğu üniversitede en az 150, bazı üniversiteler 170 bazıları 180 puan şeklinde istemektedir. Bu baraj puanı geçen adaylar o üniversitelerin yetenek sınavlarına başvurabilmektedirler. Üniversiteler yetenek sınav tarihlerini web sitelerinde açıklarlar ve adaylar da kendileri üniversiteye giderek kayıt yaptırıp sınava girerler. Sınavı başarıyla geçen adaylar bölüme kayıtlarını yaptırırlar. Her üniversitenin ayrı yetenek sınavı vardır ve ayrı parkuru vardır. Ösym tercihi ile alan 2 tane üniversite vardır. Bunlar Kocaeli üniversitesi ve Uşak üniversitesidir. Kocaeli üniversitesi en son 2019 taban eşit ağırlık puanı 315,05 olmuştur. Taban sıralaması ise 182.698 dir. Uşak üniversitesi ise 309,80 taban puanı ile almıştır. Sıralaması da 199.684 tür.
Beden Eğitimi öğretmenliği bölümü Eğitim Fakültesi 4 yıllık lisans programlarından bir tanesidir. Oyun, hareket eğitimi, halk oyunları ve dans eğitimi etkinlikleri ile her yaş seviyesinde spor etkinliklerini yapacak bilgi ve becerileri 4 yıllık lisans eğitimi boyunca alan ve bu bilgi ve becerileri öğrencilerine aktaran kişilere Beden Eğitimi öğretmeni denir. Beden Eğitimi dersini öğrencilere aktaracak kişiler yetiştiren bölüm ise Beden Eğitimi öğretmenliği bölümüdür.
Beden Eğitimi öğretmenliği bölümünü tercih edecek kişilerde olması gereken özellikler neler? Spora ilgi duymalıdır. Sabırlı, hoşgörülü, anlayışlı olmalıdır, Fiziksel olarak sağlıklı olmalıdır, Farklı spor dallarında yetenekli olmalıdır, El göz ve ayak koordinasyonu iyi olmalıdır, Problemlerin farkında olup alternatif çözüm üretme yeteneğine sahip olmalıdır.
Beden Eğitimi öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?
1.Sınıf dersleri: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Yabancı dil, Türk dili, Bilişim teknolojileri, Eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, Bilgisayar, Eğitim psikolojisi, Beden eğitimi ve sporun temelleri, İnsan anatomisi ve kinesiyoloji, Hareket eğitimi, Genel jimnastik, Basketbol yüzme, Sağlık bilgisi ve ilk yardım, Jimnastik, Atletizm, Takım sporu, Temel müzik eğitimi.
2.Sınıf dersleri: Öğretim ilke ve yöntemleri, Öğretim teknolojileri, Bilimsel araştırma yöntemleri, Türk eğitim tarihi, Beden eğitimi spor öğrenme ve öğretme yaklaşımları, Motor gelişim, Egzersiz fizyolojisi, Ritim eğitimi ve dans, Beden eğitimi ve spor öğretim programları, Antrenman bilgisi, Futbol, Halk oyunları ve bir takım seçmeli dersler.
3.Sınıf dersleri: Topluma hizmet uygulamaları, Ölçme ve değerlendirme, Psikomotor gelişim, Fiziksel uygunluk, Voleybol, Beden eğitimi ve spor tarihi, Beceri öğrenimi, Egzersiz ve beslenme, Eğitsel oyunlar, Etkili iletişim becerileri, ve seçmeli dersler.
4.Sınıf dersleri: Rehberlik, Sınıf yönetimi, Okul deneyimi, Öğretmenlik uygulaması, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi, Özel eğitim, Engelliler için beden eğitimi ve spor, Drama, Beden eğitimi ve spor yönetimi, Araştırma projesi ve birtakım seçmeli dersler.
Beden Eğitimi öğretmenliği atama sayıları
Beden Eğitimi öğretmenliğine ait son 5 yılda yapılan atama sayıları aşağıdaki gibidir.
2016 Şubat 30.000 atamada Beden Eğitimi öğretmenliğine 714 atama yapıldı.
2016 Ekim 15.000 atamasında Beden Eğitimi öğretmenliğine 460 sözleşmeli öğretmen ataması yapılmıştı.
2017 Temmuz 20.127 atamasında Beden Eğitimi öğretmenliğine 702 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.
2018 Temmuz 20.000 atamasında Beden Eğitimi öğretmenliğine 673 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.
2019 Şubat 20.000 atamasında Beden Eğitimi öğretmenliğine 845 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.
2019 Ağustos 19.873 atamasında Beden Eğitimi öğretmenliğine 781 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.
2020 Mart 20.000 atamasında Beden Eğitimi öğretmenliğine 711 sözleşmeli kadro ayrıldı.
Beden Eğitimi öğretmenliği atama puanları
Beden Eğitimi öğretmenliğine ait son 5 yılda yapılan atama puanları aşağıdaki gibidir.
2016 Şubat taban puan : 71,67
2016 Ekim taban puan : 74,28
2017 Temmuz taban puan: 74,91
2018 Temmuz taban puan : 77,01
2019 Şubat taban puan : 79,45
2019 Ağustos taban puan : 76,72
2020 Mart taban puan : 72,6
Beden Eğitimi öğretmenliği mezunlarının çalışma alanları 2020
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet ve özel okullarında çalışabilirler. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çalışabilirler. Spor merkezlerinde çalışabilirler, Spor salonu açabilirler, Spor okulu açabilirler, Spor branşlarında özel eğitmenlik yapabilirler.
Beden Eğitimi öğretmenliği maaşları 2020
Devlet okulunda çalışan bir Beden Eğitimi öğretmeninin haftalık 15 saat derse girme karşılığı olan maaşı 4.200 tl dir. Eğer evli eşi çalışmıyorsa, çocuğu varsa bu maaşı bir miktar daha fazla olacaktır. Özel okullarda çalışan Beden Eğitimi öğretmenlerinin maaşı ise 2.300 – 3.500 tl civarıdır.
Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2020, 13:57