Beslenme ve Diyetetik Bölüm Tanıtımı
Beslenme ve Diyetetik bölümü lisans programı olup 4 yıllık eğitim vermektedir. Sayısal puan türünden alan beslenme ve diyetetik bölümü bir çok devlet üniversite ve özel üniversitede bulunmaktadır. Beslenme ve diyetetik bölümünde en başarılı üniversiteler Acıbadem Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi olarak sıralanmaktadır.
Sağlık bilimleri fakültesi bölümleri arasında yer almakta olup diğer sağlık bölümleri ile kıyaslandığında ders programı daha hafiftir. Beslenme ve diyetetik bölümü zor bir bölüm olmamakla birlikte emek vermeyi gerektiren bir bölümdür.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Beslenme ve Diyetetik bölümü dersleri sırasıyla aşağıda listelenmektedir. Atatürk İlke ve İnkilapları ve Türk Dili Edebiyatı gibi her bölümde gösterilmesi zorunlu derslere yer verilmemiştir. YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından zorunlu bölüm dersleri olarak belirlenen liste bu şekildedir.
- Temel Kimya
- Temel Matematik
- Fizyoloji
- Temel Fizik
- Beslenme ve Diyetetiğe Giriş
- Beslenme İlkeleri
- Anatomi
- Tıbbi Biyoloji ve Genetik
- Toplum Sağlığı ve Beslenmesi
- Besin Kimyası
- Besin Teknolojisi
- Genel Mikrobiyoloji
- İşletme Yönetimi
- Toplum Sağlığı ve Beslenmesinde Yeni Yönelimler
- Besin Kontrolü ve Mevzuatı
- Beslenme Biyokimyası
- Besin Kimyası ve Analizleri
- Besin Kontrolü ve Mevzuatı
- Anne ve Çocuk Beslenmesi
- Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş
- Sağlık Bilimlerinde Araştırma Yöntemleri
- Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisine Giriş
- Çocuk Hastalıklarında Beslenme
- Hastalıklarda Tıbbi Beslenme Tedavisi
- Biyoistatistik
- Seçmeli dersler
- Staj
Üniversitelerin fakülte yönetim kurulları seçmeli ders sayısında ve staj yapma konusunda değişiklik yapmaya yetkilidir.
Beslenme ve Diyetetik Hangi Üniversitelerde Var?
ÖSYM tarafından duyurulan tercih kılavuzuna göre beslenme ve diyetetik bölümü olan üniversiteler 2020 yılı için aşağıda sıralanmaktadır.
Ankara Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Acıbadem Üniversitesi (Vakıf) (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Erciyes Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Gazi Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Yeni Yüzyıl Üniversitesi (Vakıf) (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Hacettepe Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (Vakıf) (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Kırıkkale Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Marmara Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Necmettin Erbakan Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Selçuk Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Trakya Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Başkent Üniversitesi (Vakıf) (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
İstanbul Aydın Üniversitesi (Vakıf) (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Bezm-İ Âlem Vakıf Üniversitesi (Vakıf) (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
İzmir Demokrasi Üniversite (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Sanko Üniversitesi (Vakıf) (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Yeni Yüzyıl Üniversitesi (İngilizce) (Sağlık Bilimleri Fakültesi)
Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (Sağlık Bilimleri Üniversitesi)
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Atamaları Nasıl?
Sağlık bölümleri mezunları KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile atanırken diğer bölümlere göre daha şanslıdır. Beslenme ve diyetetik bölümü mezunları KPSS ile diyetisyen kadrolarına atanmaktadır. Ancak diyetisyen KPSS atama taban puanları oldukça yüksetir. Genel olarak 90 ve üstü KPSS puanları ile atanmaktadırlar.
KPSS diyetisyen atama puanları 2019/7
KPSS diyetisyen atama taban puanları 2020/4
KPSS diyetisyen atama taban puanları 2020/5
Atama puanı tablolarından anlayabileceğiniz üzere önceliğinde devlette çalışmaksa devlette diyetisten alımı sınırlı sayıdadır. Dolayısıyla beslenme ve diyetetik bölümü iş olanakları devlette sınırlıdır.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunlarının İş Olanakları Nasıl?
Beslenme ve diyetetik bölümü özel sektörde iş imkanları olan bir bölümdür. Toplumsal şehirleşme oranı arttıkça masabaşı çalışma oranı ve harektsiz yaşam artmaktadır. Bunun sonucu olarak ise obezite veya fazla kilo problemleri toplumun %30’una yakını etkilemektedir.
Kilo vermek isteyen veya sağlıklı bir vücuda sahip olmak isteyenlerin ilk adresi ise zayıflama merkezleri ve spor salonlarıdır. Buralarda beslenme ve diyetetik bölümü mezunları diyetisten veya beslenme uzmanı ünvanı ile hizmet sunmaktadır. Dolayısıyla beslenme ve diyetetik bölümü özel sektörde iş imkanı olan bir bölümdür.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hakkında Bilgi
Her üniversite bölümünün avantajları, dezavantajları ve uymanız gereken bazı mecburiyetleri mevcuttur. Eğer BESYO (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu) okuyorsanız fit bir vücuda sahip olmanız gerekmektedir. Eğer gemi makineleri mühendisliği okuyorsanız mutlaka denize ve makinelere ilgi duymanız gerekmektedir.
Diyetisyen gibi bir ünvanla çalışmayı düşünen biri de her istediğini yiyemeyecektir. Aksi takdirde kilo problemi olan bir diyetisyenle kimse çalışmayı istemez ve mesleğinizde başarılı olmanız çok zor bir hal alır. Dolayısıyla yemek yemeyi seven, sürekli yemek fotoğrafları paylaşan birinin bu bölümde ve mesleklerde başarılı olması zordur. Alanınızda çok iyi olmanız, çok başarılı diyet programları yazmanız bir yana spor ve beslenme gibi alanlar bugün show meslekleridir. Yani sosyal medyada tanınmak, fit bir vücuda sahip olmak sizin için iyi bir kartvizittir.
Beslenme ve diyetetik bölümü ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise diğer bölümlerden farklı olarak en başarılı üniversiteler genellikle özel üniversitelerdir. Özel üniversitelerin daha başarılı olma nedenleri ise hoca kalitesi ve tanınmışlığı ile ilgilidir. Bölümü iyi bir üniversitede okumak maddi olanakları yüksek bir network edinmek sizin için üniversite sonrası iyi bir başlangıcı da beraberinde getirmektedir. İstanbul bu açıdan size ortalama bir Anadolu şehrinden daha fazla olanak sunacaktır. Daha fazla beslenme ve spor konusuna ilgili insan, daha fazla zayıflama merkezi sizin içinde daha fazla iş olanağı anlamına gelmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Mezunu Maaşları Nasıl?
Beslenme ve diyetetik bölümü mezunları genellikle diyetisyen veya beslenme uzmanı olarak çalışmaya başlamaktadır. Beslenme ve diyetetik bölümü mezunu maaşları 2020 itibariyle devlette 5.500 TL civarında maaş almaktadır. Özel sektörde yeni başlayan diyetisyen maaşları 2020 için 3.000 TL seviyesindedir. 2 yıl ve üstü tecrübeli diyetisyen maaşları 2020 4.000- 4.500 TL arasındadır.
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2021, 02:18