Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği bölüm tanıtımı

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği dersleri nelerdir? Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği atama sayıları ve puanları kaç?

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği bölüm tanıtımı

Lise çağındaki öğrenciler ve lise mezunu kişiler acaba hangi bölümü seçmeliyim? Hangi alanda ne gibi uygulamalar var? gibi soruları merak etmektedirler. Bu yazımızda bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği bölümü hakkında aydınlatıcı bilgiler vereceğiz.

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği nedir?

Eğitim olmadan insanoğlunun oluşturduğu bilim, teknoloji, ilaçlar, sanat, edebiyat vb. hiçbiri olmaz. Dijital bir çağda yaşamaktayız. Dünya sürekli olarak dijitalleşiyor, gelişiyor. Artık robotlar yerine duygu okuyabilen kobotlardan bahsediliyor. Yani duyguları anlayabilen sistemlerden bahsedilmektedir. Bu anlamda 21.yüzyılın önemli bir bölümüdür diyebiliriz. Bu bölümde bilgisayar ile ilgili temel bilgiler verilmekte. Kodlama, programlama, İnternet ve web ile ilgili bütün bilgiler verilmekte ve bu bilgilerin eğitimde nasıl kullanılabileceği öğrenilmektedir.

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği bölümü eğitim fakültesi bünyesi altında bulunan, adayların sayısal puanlarıyla kazanabileceği, 4 yıllık bir lisans programıdır. Bu bölüm ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapacak bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmeni yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Öğretmenliğin haricinde farklı iş pozisyonlarında da çalışma imkanlarına sahipsiniz. Çalışma imkanlarına aşağıdaki başlıkta ayrıca değindik. Bu bölümde verilen dersler eğitim dersleri, Yök ortak dersleri ve bölüm dersleri olarak sınıflandırılabilir. Eğitim psikolojisi, eğitim sosyolojisi gibi eğitim dersleri bütün eğitim fakültesi bünyesi altındaki bütün lisans programlarıyla ortak olarak verilen derslerdir. Bunun yanı sıra bölüm dersleri kendi alanınızda uzmanlaşacağınız eğitimde yazılım, eğitim teknolojileri gibi dersleri içermektedir. Yök ortak dersleri ise Türk dili, İngilizce gibi temel derslerdir. Eğitim fakültesi altında bulunan bir lisans programı olan bu bölümde 4. Sınıfta zorunlu staj bulunmaktadır. Bu staj kapsamında ilkokul ve ortaokul düzeyindeki okullara gidilerek öğretmenlik deneyimi kazanılmaktadır.

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?

1.Sınıf dersleri: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Yabancı dil, Türk dili, Bilişim teknolojileri, Eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, Bilgisayar, Eğitim psikolojisi, Eğitim felsefesi, Matematik, Bilişim ve matematik, Eğitim teknolojilerinin temelleri, Eğitimde bilişim teknolojileri,

2.Sınıf dersleri: Öğretim ilke ve yöntemleri, Bilimsel araştırma yöntemleri, Türk eğitim tarihi, Programlama dilleri, Bilgisayar donanımı, Gelişim psikolojisi, Öğretim tasarımı, Eğitimde grafik ve canlandırma, Fizik  ve bir takım seçmeli dersler.

3.Sınıf dersleri: Özel öğretim yöntemleri, Sınıf yönetimi, Topluma hizmet uygulamaları, Ölçme ve değerlendirme, İşletim sistemleri ve uygulamaları, İnternet tabanlı programlama, Uzaktan eğitim, Özel öğretim yöntemleri, Bilim tarihi, Çoklu ortam tasarımı ve üretimi, Bilgisayar ağları ve iletişim, Veri tabanı ve yönetim sistemleri,  ve seçmeli dersler.

4.Sınıf dersleri: Rehberlik, Bilimsel araştırma yöntemleri, Okul deneyimi, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi, Öğretmenlik uygulaması, Özel eğitim, Proje geliştirme ve yöntemi, Web tasarım ve birtakım seçmeli dersler.

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği atama sayıları

Son 5 yıldaki atama sayılarındaki durum şöyledir:

2016 Şubat 30.000 atamasında 1.197 kişilik atama yapıldı.

2016 Ekim 15.000 atamasında 150 kişilik atama yapıldı.

2017 Temmuz 20.000 atamasında 406 kişilik atama yapıldı.

2018 Temmuz 20.000 atamasında 453 kişilik atama yapıldı.

2019 Şubat atamasında 321 kişilik atama yapıldı.

2019 Ağustos atamasında 300 kişilik atama yapıldı.

2020 Mart atamasında 156 kişilik atama yapıldı.

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği atama puanları

Son 5 yıldaki oluşan atama puanları şu şekildedir:

2016 Şubat taban puan :     80,76

2016 Ekim taban puan :       84,87

2017 Temmuz taban puan:  82,43

2018 Temmuz taban puan :  78,15

2019 Şubat taban puan :       84,84

2019 Ağustos taban puan :    82,65

2020 Mart taban puan:       84,6

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği mezunlarının çalışma alanları 2020

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri bölümünden mezun olanlar devlet okullarında ve özel okullarda çalışabilirler. Bunun yanında kariyerlerine akademisyen olarak devam edebilirler. Kurumlardaki eğitim teknolojileri departmanlarında eğitim teknoloğu olabilirler. Web tasarımı, programlama, veri tabanı gibi alanlarda kendilerini geliştirip çalışabilirler. Bankacılık, Telekominikasyon ve E-teknoloji gibi alanlarda da çalışma imkanlarına sahiptirler.

Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği maaşları 2020

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okullarında çalışan bir bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmeni haftalık 15 saat derse girme karşılığı olarak yaklaşık 4.200 tl maaş almaktadır. Bu maaş yeni atanan bekar bir öğretmen için geçerlidir. Evli çocuklu tecrübeli öğretmenlerin maaşları bir miktar daha fazla olacaktır. Özel okullarda çalışan bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmeni ise yaklaşık olarak 2.500 – 3.500 tl civarı maaş almaktadır.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:10

Mehmet

Ekonomi hukuk, 34 yaşında, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER