Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü Nedir, Ne İş Yapar?

Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı hakkında bilgi. Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı nedir, ne iş yapar? Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı dersleri nelerdir?

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü Nedir, Ne İş Yapar?

Ataması kolay, iş garantili veya kolay atanan önlisans bölümleri adaylarca sürekli merak ediliyor ve üniversite tercihlerinde öncelik veriyor. Atanması lisans bölümleri ile kıyaslayınca daha kolay olan bölümlerden birini tanıtacağız büro yönetimi ve yönetici asistanlığı hakkında bilgi edinmek isteyenler için nedir, ne iş yapar detaylı anlatacağız. 

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Atamaları Nasıl?

Üniversite bölümlerini değerlendirirken mutlaka KPSS atama sayıları ve atama taban puanları incelenmelidir. Hiçbir bölümden mezun olan herkes elbette devlette çalışmak zorunda değil. Ancak kamuya atanma olanağı olan bir bölümde okumak sizin için daha avantajlıdır. Hem alternatif oluşturması hem de maaş seviyenizi etkilemesi açısından tercih edilmektedir.  

Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü hemen her merkezi atama da kadro ayrılan bölümlerden biridir. Kadro sayısı genellikle yıllık 100 kişi civarında olmakla birlikte 3001 kodu ile alım yapılan kadrolara da başvuru yapabildiklerinden genellikle KPSS p 93 puan türünden 80 puan ve üzerinde alanlar atanmaktadır.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Dersleri?

Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü dersleri her üniversitede birebir aynı değildir. Bazı üniversitelerde ders isimleri değiştirilerek verilmekte olup içeriği yine aynıdır.

  • Genel işletme
  • Yabancı dil
  • İletişim bilgisi
  • Bürolarda temel kavramlar
  • Sunum teknikleri
  • Halkla ilişkiler
  • İş hayatında standartlar
  • Klavye öğretimi
  • Yönetici asistanlığı
  • Dosyalama ve arşivleme
  • Kriz iletişimi ve yönetimi
  • Protokol davranışları

Bölüm dersleri haricinde her bölümde okutulan Atatürk İlke ve İnkilapları, Türk Dili ve Edebiyatı gibi dersler mevcuttur. Ancak bu dersler genellikle lise eğitiminden tecrübeli olduğunuz için geçmekte zorlanmayacağınız derslerdir. Bölümü okuyanların büyük çoğunluğu 4 dönem yani iki yıllık normal eğitim süresinde mezun olmaktadır.

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Mezunlarının DGS ile Geçebileceği Bölümler

Önlisans bölümleri veya iki yıllık mezunları Dikey Geçiş Sınavı ile Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından izin verilen bölümlere geçebilmektedir. Büro yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümü mezunlarının DGS ile geçiş yapabileceği lisans bölümleri aşağıdaki gibidir.

  • Sağlık Yönetimi
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • Reklamcılık ve Halkla İlişkiler
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İşletme Bilgi Yönetimi
  • Halkla İlişkiler

 DGS ile geçiş yapabilmeniz için hem DGS puanınızı hem de önlisans başarı puanınızın etkili olduğunu dikkate alarak çalışmanız gerekmektedir.

Büro Yönetimi Ve Yönetici Asistanlığı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Devlette ve özel sektörde olmak üzere iki kategoride iş imkanları nelerdir değerlendireceğiz.  Özel sektörde büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümü mezunları genellikle sekreter, yönetici asistanı veya veri sorumlusu gibi işlerde çalışmaktadır.

Devlette büro yönetimi mezunları bilgisayar işletmeni, sekreter, büro görevlisi, veri hizmetleri kontrol işletmeni ve 3001 nitelik kodlu memur kadrolarına atanmaktadır. Kamuda KPSS önlisans ile atanan bölümler arasında ayrı kontenjan ayrılan bölümlerden biri olmakla birlikte mezun sayısına göre atama sayısı ne iyi ne de kötü denecek düzeydedir. Atanmanız için almanız gereken puan KPSS p93 puan türünden 80 ve üstüdür. Eğer kesin atanmak istiyorsanız en az 85 ve üstü puan almanız gerekmektedir. Diğer taraftan kamuda özeliikle Adalet Bakanlığı mülakatlı alımlarda zabıt katibi ve icra katibi kadrolarına çok sayıda büro yönetimi ve yönetici asistanlığı mezunu almaktadır. Buralara başvurmak için almanız gereken KPSS p93 puanı 70 ve üzeridir.

Büro Yönetimi Ve Yönetici Asistanlığı Bölümünü Kimler Okumalıdır?

Lisans okumak yerine önlisans okumanın en büyük avantajı daha düşük puanlarla atanabilmek ve erken yaşta mezun olabilmektir. Diğer taraftan önlisans KPSS’de yarışacağınız adaylar lisans KPSS’den nispeten daha kolay rekabet edebileceğiniz adaylardır. Önlisans okumanın dezavntajı ise genellikle lisans okuyan adayların geldiği pozisyonlara gelememektir.

Büro yönetimi ve yönetici asistanlığı bölümünü bir an önce atanmak veya bir işe başlamak isteyen adayların okumasını öneririz. Bir an önce amir pozisyonuna gelmek isteyen adaylar için önereceğimiz bir bölüm değildir. Düzenli, tertipli, verilen işi yapmaktan gocunmayacak ve ofis ortamında çalışmayı seven kişiler için uygun bir bölümdür.

Üniversite tercihlerinizi yapmadan evvel kapsamlı hepsinibilio.com üniversite bölümleri rehberimizi incelemenizi öneririz. Ayrıca meslekler ve maaşları sekmelerine de göz atmanızı öneririz.

Güncelleme Tarihi: 14 Nisan 2020, 01:30

Ahmet

33 yaşında eğitmen, öğrenci, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER