Cevher Hazırlama Mühendisliği Nedir?
Hammedeleri veya atık ürünken geri dönüşüme gönderilmiş maddeleri tekrar üretim sürecine kazandırmak için kullanıma uygun hale getirme işlemi cevher hazırlama mühendisleri tarafından sürdürülmektedir. Üretim sürecinin ilk aşamasında görev alan cevher hazırlama mühendisleri tarafından incelenmeden ve elden geçirilmeksizin işlenebilen bir maden mevcut değildir. Cevher hazırlama mühendisliği nedir, ne iş yapar sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Hiç bir maden yer altından bir diğer maden veya madde ile karışmadan çıkarılıp elde edilememektedir. Dolayısıyla çıkarılan her maddenin ayrıştırılmaya, temizlenmeye ve kullanım amacına uygun biçimde zenginleştirmeye ihtiyacı vardır. Örneğin bir altın madeninde çıkarılan altın rezervi öncelikle ayrıştırma, ardından toplama ve daha sonra ise zenginleştirme işlemlerinden geçirilmektedir. Bu aşamalar cevher hazırlama mühendisliği kordinasyonunda gerçekleşmektedir. Bu aşamadan sonra ise diğer üretim aşamalarına geçilmektedir.
Geri dönüşüm işlemleri ise cevher hazırlama mühendisliği görev alanlarından bir diğeridir. Atıklar toplama aşamasında ayrıştırılmaya ve uygun biçimde geri dönüştürülmeye görütürlüyor. Ancak yine de benzer maddelerin modern teknikler kullanarak filtrelenmesi, ayrıştırılan maddelerin yeniden kullanıma uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
Cevher Hazırlama Mühendisi Ne İş Yapar
Cevher hazırlama mühendisliğini, maden mühendisliği ve metalurji mühendisliği arasındaki aşama olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır. Cevher hazırlama mühendisliği bölümü maden mühendisliği bölümünün içersinden ayrılmış ve ayrı bir bölüm haline gelmiştir. Günümüzde hala bir maden ocağında ve geri önüşüm tesisinde maden mühendisleri, cevher hazırlama işlemini de gerçekleştirmektedir. Dolayısıyla cevher hazırlama bölümü mezunlarına şu an hala ihtiyaç var demek yanlış olmayacaktır.
İlerleyen yıllarda ise maden verimliği ve geri dönüşümün önemi artacak olup üretimin her bir sürecinden profosyonelliğin önemi fazlalaşacaktır. Daha fazla geri dönüşüm tesisi daha fazla cevher hazırlama mühendisi ihtiyacını doğuracak olup daha fazla istihdam yaratacaktır. Aynı zamanda mevcut maden kaynaklarının zenginleştirilmesi ihtiyacı da fazlalaşacağı için istihdam miktarı yine artacaktır.
İş esnasında genellikle maden ocağına, kazının yapıldığı alana inmeniz genellikle gerekmemektedir. Ancak çalışma ortamınız kırsal arazi yani doğadır. Dolayısıyla medeniyetten kısmen de olsa uzak kısıtlı şartlarda çalışmak zorunda kalabilirsiniz.
Cevher Hazırlama Mühendisliği Dersleri?
İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) tarafından yayınlanan ders programına göre cevher hazırlama mühendisliği dersleri aşağıda yer verildiği biçimdedir. YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) tarafından kabul edilen zorunlu dersler her üniversitede aynıdır ancak seçmeli ders isimleri veya seçmeli ders içerikleri değişebilmektedir.
- Temel matematik
- Temel fizik
- Genel kimya
- Fizik labaratuvar
- C programlama dili
- Teknik çezimler
- Mineraloji ve petrografi
- Termodinamik
- Yüzey ve kolloid kimyası
- Tanecik teknolojisi
- Cevher hazırlama süreç tasarımı
- Dökme malzemelerin taşınması
- Susuzlandırma ve kurutma
- Cevher hazırlama tasarımı ve yönetimi
- Cevher hazırlama tesisi tasarımı
- Maden yatakları
- Metalurji
- Kömür hazırlığı
- Sayısal yöntemler
- Fiziksel zenginleştirme
- Türk Dili
- Atatürk ilke ve inkilapları
- İngilizce
- Seçmeli dersler
Bölüm dersleri teorik ve pratik dersler olmak üzere kendi içerisinde 2 temel bölüme ayrılmaktadır. Labaratuvar ve uygulama derslerinin yanı sıra teorik yani kitap üzerinden anlatılan dersler de mevcuttur. Üniversite eğitiminiz esnasında mutlaka 3. veya 4. Sınıfta 60 günden az olmamak üzere staj yapmanız ve ödev hazırlamanız da program kapsamında sizden beklenmektedir.
Cevher Hazırlama Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Mühendis maaşları tecrübe, mezun olduğunuz üniversite, yabancı dil seviyesi gibi kriterlere göre belirlenmektedir. Cevher hazırlama mühendisliği alan içi istihdamın yüksek olduğu iş imkanları iyi bir bölümdür. Yeterli iş olanakları iyi olmasına karşın bu her şartta iyi maaş alacağınız anlamına gelmemektedir. Üniversiteden yeni mezun staj yapmış yabancı dil bilen yeni başlayan cevher hazırlama mühendisi maaşları 2020 için 3.500 TL seviyesindedir.
İki ile beş yıl arası tecrübeli cevher hazırlama mühendisi maaşı 2020 için 5.500 TL seviyesindedir. İşiniz de bir miktar tecrübe kazanıp birden fazla şirketin birden fazla projesinde görev aldıktan sonra maaş seviyesi artık okuduğunuz okuldan ve yabancı dilinizden bağımsız tamamıyla çalışma verimliliğinize odaklı hale gelecektir. Genel olarak 5 yıl ve üstü tercübeli cevher hazırlama mühendisi maaşları 2020 yılı için 7.500 TL seviyesindedir.
Kimler Cevher Mühendisliği Okumalı?
Kamuda çalışmak yani KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile kamuya atanmak dışında alternatiflere açık yani özel sektörde de çalışamayı düşünen kişilere uygun bir bölümdür. Arazide, sahada, şantiyede çalışmaktan gerekiyorsa tesisde yatıp kalkmaktan bıkmayacak yeni iş tanımlarına açık kişilere cevher hazırlama mühendisliği okuyabilirler.
Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2020, 22:37