Üniversite bölümleri yazılarımıza bir ortaöğretim ( lise ) öğretmenliği olan coğrafya öğretmenliği tanıtımı ile devam ediyoruz. Yazımızda üniversite adaylarının coğrafya öğretmenliği hakkında merak ettikleri bilgiler, coğrafya öğretmenliği lisans programındaki gösterilen dersler, coğrafya öğretmenliğinden mezun olduktan sonra çalışabilecekleri alanlar, devlette coğrafya öğretmeni olabilmek için geçmiş yıllardaki atama taban puanları ve ne kadar sayıda atama olduğu bilgileri bulunmaktadır.
Coğrafya öğretmenliği nedir? Coğrafya öğretmenliği bölümü hakkında merak edilenler…
Sözel puan türüyle kazanılabilen bir Eğitim Fakültesi 4 yıllık lisans programı olan coğrafya öğretmenliği bölümü, orta öğretim ( lise ) düzeyindeki kurumlarda orta öğretim öğrencilerine coğrafya dersi verecek, üniversite eğitimi boyunca coğrafya alanı hakkında aldığı bilgi ve becerileri öğrencilerine aktarabilecek, alanında uzmanlaşmış öğretmenler yetiştiren bir bölümdür. Coğrafya öğretmeninin öğrencilerine aktaracağı bilgiler yeryüzü şekillerinin oluşumu, Bölgelerin fiziki coğrafyası, Bölgelerin iklim özellikleri, bölgelerin bitki örtüsü gibi bilgilerdir. Bu bölümde dersler ilk sene genel kültür dersleri ( Türkçe, yabancı dil, bilgisayar ) ağırlıklıdır. Daha sonraları ise coğrafya alan dersleri ( fiziki coğrafya, beşeri coğrafya vb ) ve eğitim bilimleri ( eğitim sosyolojisi, öğretim yöntem ve teknikleri vb. ) dersleri çoğalmaktadır. Son sınıfa geldiğinizde ise ilk dönem ve ikinci dönem staj bulunmaktadır. Stajda ilk dönem bölümün belirlediği bir lisede sınıf ve öğretmen gözlenerek geçmektedir. İkinci dönemde ise 4 yıl boyunca öğrendiğiniz teorik bilgileri pratiğe geçiriyorsunuz yani sınıfta dersi siz işlemektesiniz. Bu şekilde tecrübe kazanarak öğretmenliğe hazırlanmış olunmaktadır.
Coğrafya öğretmeni olmak isteyenlerin olması gereken özellikler: Şekil ve uzay şekillerinin ilişkilerine merakı olmalı, Genel kültür seviyesi yüksek olmalı, Hafızası güçlü biri olmalı, Bilimsel araştırma ve gelişmelere karşı ilgili ve meraklı olmalı, Gözlem yeteneği yüksek olmalı, Elde edilen verileri yorumlayabilme yeteneğine sahip olmalı, Bu meslek dalına karşı merakınız olmalı.
Coğrafya öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?
1.Sınıf dersleri: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Yabancı dil, Türk dili, Eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, Bilgisayar, Eğitim psikolojisi, Eğitim felsefesi, Fiziki coğrafyaya giriş, Beşeri coğrafyaya giriş, Jeomorfolojinin temelleri, Harita bilgisi ve kartoğrafya, Klimatoloji, Gelişim psikolojisi.
2.Sınıf dersleri: Öğretim ilke ve yöntemleri, Bilimsel araştırma yöntemleri, Türk eğitim tarihi, Jeomorfoloji, Toprak coğrafyası, Bitki coğrafyası, Genel ekonomik coğrafya, Yerleşim coğrafyası, Coğrafi bilgi sistemleri, Hidrografya, Öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları, Peleocoğrafya ve bir takım seçmeli dersler.
3.Sınıf dersleri: Özel öğretim yöntemleri, Sınıf yönetimi, Topluma hizmet uygulamaları, Ölçme ve değerlendirme, Türkiye fiziki coğrafyası, Türkiye beşeri coğrafyası, Bölgesel Türkiye coğrafyası, Klimatoloji metotları, Enerji ve yer altı kaynakları, Ülkeler coğrafyası, Uzaktan algılama, Türkiye ekonomik coğrafyası, Ekosistem ekolojisi ve coğrafyası ve seçmeli dersler.
4.Sınıf dersleri: Rehberlik, Bilimsel araştırma yöntemleri, Okul deneyimi, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi, Öğretmenlik uygulaması, Özel eğitim, Türkiye ekosistemleri, Coğrafyada alan araştırmaları, Turizm coğrafyası, Alan eğitiminde araştırma projesi ve birtakım seçmeli dersler.
Coğrafya öğretmenliği atama sayıları
Coğrafya öğretmenliğinde son 5 yılda yapılan atamalarda ayrılan sayılar oldukça düşüktür. Son 5 yılın atama sayılarını aşağıda sıraladık.
2016 Şubat 30.000 atamasında 347kişilik atama yapıldı.
2016 Ekim 15.000 atamasında 83 kişilik atama yapıldı.
2017 Temmuz 20.000 atamasında 143 kişilik atama yapıldı.
2018 Temmuz 20.000 atamasında 116 kişilik atama yapıldı.
2019 Şubat atamasında 146 kişilik atama yapıldı.
2019 Ağustos atamasında 140 kişilik atama yapıldı.
2020 Mart atamasında 147 kişilik atama yapıldı.
Coğrafya öğretmenliği atama puanları
Yıllardır yapılan atamalarda coğrafya öğretmenliği bölümüne az sayıda yer verildiğinden dolayı atama puanları da yüksek olmaktadır. Son 5 yılda coğrafya öğretmenliği bölümünün atama taban puanları aşağıdaki gibi olmuştur.
2016 Şubat taban puan : 79
2016 Ekim taban puan : 83,86
2017 Temmuz taban puan: 79,81
2018 Temmuz taban puan : 83,35
2019 Şubat taban puan : 82,66
2019 Ağustos taban puan : 81,62
2020 Mart taban puan: 81
Coğrafya öğretmenliği mezunlarının çalışma alanları 2020
Coğrafya öğretmenliği bölümünden mezun olduktan sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı ( KPSS ) na girip yukarda da görüldüğü gibi 80 üzeri puan alıp Milli Eğitim Bakanlığına bağlı liselerde çalışabilirsiniz. Yine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okullarda da çalışma imkanınız vardır. Bunun dışında ALES ve yabancı dil sınavlarına girip üniversitelerde Yüksek lisans ve doktora yapıp öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi olarak akademik kariyerinize devam edebilirsiniz.
Coğrafya öğretmenliği maaşları 2020
Bekar ve yeni atanmış bir coğrafya öğretmenleri devlet okullarında haftalık 15 saat çalışma karşılığı 4.200 tl yaklaşık maaş almaktadır. Bunun dışında her branş öğretmeni gibi maaş karşılığından fazla girdiği ders başına 17 tl ek ders ücreti kazanmaktadır. Coğrafya öğretmeni okullarda öğrencilere hafta sonu kursları vererek de ekstra bir kazanca sahip olabilir. Özel okullarda 2.300 – 4.000 tl arası bir maaş almaktalar. Dershane ve etüt merkezlerinde ise eğer yeni ve tecrübesiz bir öğretmenseniz 2.000 – 3.000 civarı, birkaç yıl geçmiş ve ya daha tecrübeli ve kendini kanıtlamış bir dershane öğretmeni iseniz 5.000 – 8.000 arası bir ücret alabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:07