Din Kültürü Öğretmenliği nedir?Din Kültürü Öğretmenliği bölüm tanıtımı

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği dersleri nelerdir? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği atama sayıları Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği atama puanları Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni maaşı 2020

Din Kültürü Öğretmenliği nedir?Din Kültürü Öğretmenliği bölüm tanıtımı

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği nedir? Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümü hakkında merak edilenler…

2013 yılına kadar Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği bölümü üniversitelerin eğitim fakültelerine bağlı 4 yıllık eğitim veren bir öğretmenlik branşı bölümüydü. 2013 yılında bu bölüm eğitim fakültelerinden kaldırıldı. Günümüzde ilahiyat fakültesi ilahiyat bölümünü bitirenler formasyon alarak öğretmen olarak atanmaktadır. Peki Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni nedir? İlkokullarda, ortaokullarda din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine ve liselerde Arapça, fıkıh gibi meslek derslerine giren, bu dersin konularını ve üniversite eğitimleri boyunca aldıkları bilgi ve becerilere öğrencilerine aktaran kişilere Din kültürü öğretmeni denir. Bu bölümün amacı gerçek dini kaynaklardan yola çıkarak din olgusunu bilimsel araştırmalara dayanarak yorumlayan, açıklayan ve bilimsel araştırmalarla bunları öğrencilere aktarmaya çalışarak erdemli bireyler yetiştirmektir.

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olmak isteyenlerde olması gereken özellikler: Din açısından öğrencilerine faydalı olabileceğini düşünmeli, sosyal bilimlere ilgisi olmalı, sözel zekası güçlü olmalı, literatüre hakim olmak için ezber yeteneği iyi olmalı, Eleştirilere açık olmalıdır, sabırlı olmalı, Toplumda çok sık spontone sorulara maruz kalındığı için analitik düşünme becerisi güçlü olmalı öğretmenliği sevmelidir.

Din kültürü ve ahlak bilgisi Öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?

1.Sınıf dersleri: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Yabancı dil, Türk dili, Bilişim teknolojileri, Eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, Bilgisayar, Eğitim psikolojisi, Eğitim felsefesi, Temel dini bilgiler, Arapça, sosyoloji, psikoloji.

2.Sınıf dersleri: Öğretim ilke ve yöntemleri, Bilimsel araştırma yöntemleri, Türk eğitim tarihi, Din psikolojisi, Kuran okuma bilgi ve becerisi, İslam tarihi, Antropoloji, Müzik, Din sosyolojisi, Din ve kültür, Dinler tarihi, Etkili iletişim ve bir takım seçmeli dersler.

3.Sınıf dersleri: Özel öğretim yöntemleri, Sınıf yönetimi, Topluma hizmet uygulamaları, Ölçme ve değerlendirme, Ahlak felsefesi, Türk Din müziği, Türk İslam edebiyatı, Dinlerde ahlak, Sanat tarihi, Din felsefesi, Dini akımlar, Kuran yorum bilimi ve seçmeli dersler.

4.Sınıf dersleri: Rehberlik, Bilimsel araştırma yöntemleri, Okul deneyimi, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi, Öğretmenlik uygulaması, Özel eğitim, İslam inanç öğretisi ve birtakım seçmeli dersler.

Din kültürü ve ahlak bilgisi Öğretmenliği atama sayıları

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği atama sayısı bakımından öğretmenlik bölümleri arasında en çok alım yapılan bölümlerden biridir. Son 5 yılın atama sayılarını aşağıda sıraladık.

2016 Şubat 30.000 atamasında 2.794 kişilik atama yapıldı.

2016 Ekim 15.000 atamasında 1.479 kişilik atama yapıldı.

2017 Temmuz 20.000 atamasında 2.148 kişilik atama yapıldı.

2018 Temmuz 20.000 atamasında 1.907 kişilik atama yapıldı.

2019 Şubat atamasında 1.910 kişilik atama yapıldı.

2019 Ağustos atamasında 1.922 kişilik atama yapıldı.

2020 Mart atamasında 1.836 kişilik atama yapıldı.

Din kültürü öğretmenliği atama puanları

Atama sayılarının son 5 yılda iyi olduğu bir öğretmenlik branşı olan Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği atama puanları da diğer branşlara göre daha düşüktü fakat son 2 yıldır biraz yükselmiş durumda. Bunun sebebi ise mezun sayısının fazla olması ve birikme olmasıdır. Son 5 yılda yapılan atamalardaki taban puanlar aşağıdaki gibidir.

2016 Şubat taban puan :     64,26

2016 Ekim taban puan :       73,89

2017 Temmuz taban puan:  69,83

2018 Temmuz taban puan :  75,45

2019 Şubat taban puan :       77,56

2019 Ağustos taban puan :    74,73

2020 Mart taban puan:       76,14

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği mezunlarının çalışma alanları 2020

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri mezun olduklarında Kamu Personeli Seçme Sınavına ( KPSS ) girip yeterli puan alıp Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul, ortaokul veya liselerde görev yapabilirler. Yine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okullarda çalışabilmektedirler. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden özel ders alan öğrenci sayısı çok azdır. Bu yüzden öğretmenlerin özel ders vererek kazanç sağlama imkanları hemen hemen yoktur.

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği maaşları 2020

Milli Eğitim Bakanlığı na bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde çalışan din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri 15 saat haftalık derse girme karşılığı yaklaşık maaşı 4.200 tl dir. 15 saatten fazla girdiği ders başına 17 tl den ek ders ücreti kazanmaktadır. Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel okullarda ise yaklaşık 2.500 – 4.000 tl maaş almaktadırlar.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:33

Mehmet

Ekonomi hukuk, 34 yaşında, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER