Meslekler hakkında bilgiler vermeye, üniversite bölüm tanıtımları yapmaya devam etmekteyiz. Bu yazımızda Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünü ele aldık. Üniversite tercihlerinin yaklaşması ile üniversite adayları bölümleri araştırmaktadırlar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü maaşları 2020 ne kadar? Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü dersleri neler? Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünün taban puanları 2020 kaç? soruları bu bölüm hakkında en çok merak edilen sorular olarak karşımıza çıkmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon Bölümü Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon ( FTR ) bölümü nedir? Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü insanların kas ve iskelet sistemi üzerinde şekillenmiş hastalıklarını pediatrik, nörolojik, ortopedik ve başka alt dallarla birlikte genel anlamda ölçme ve değerlendirmesini yapmak ve bunlara uygun şekilde bazı terapiler yapan bir sağlık sektörü çalışanı yetiştiren bir bölümdür. Bu bölüm 4 yıllık lisans bölümüdür. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne SAYISAL puan türü ile girilmektedir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünden mezun olan kişiler Fizyoterapist unvanını alırlar.
Fizyoterapist kimdir? Fizyoterapist sağlıklı kişiler için sağlığın korunması ve iyi duruma getirilmesini sağlayan, hasta olan kişiler için teşhisin konulmasından sonra egzersiz ve tedavi programlarını ayarlayan, uygulayan, sağlığının tekrar kazandırılmasını sağlayan kişidir.
Fizik tedavi rehabilitasyon bölümü mezunları ne iş yapar? 27916 sayılı resmi gazetede belirtildiği üzere fizyoterapist, fizyoterapi alanında lisans eğitimi veren fakültelerden mezun olan sağlık alanı meslek mensuplarından biridir. Fizyoterapistler hastalık haricinde bireylerin fiziksel fonksiyonlarını düzenlemek ve hareket yeteneğini artırmak için mesleği ile alakalı ölçüm ve testleri yapar ve kanıta dayalı koruyucu ve geliştirici yöntemleri planlar ve uygular.
Hastalık durumlarında ise ilgili doktorların teşhisini ve tedavi için yönlendirmelerini de göz önünde bulundurarak hastaların hareket ve fiziksel fonksiyon bozukluklarını yok etmesi ya da iyileştirilmesi amacı ile gereken uygulamaları yapar.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hangi hastalıklara bakar? Fizyoterapistler hangi hastalıklara bakar? Fizyoterapistler bel, boyun, kalça, sırt, omuz, diz gibi vücudun çeşitli bölümlerini ilgilendiren ağrılı problemler serebral palsi, spor sakatlıklarının tedavi ve önlenmesi, kas hastalıkları gibi çoğunlukla çocukluk çağında teşhis edilen hastalıklar, romatizma hastalıklarında yaşam kalitesinin artırılması, eklem ve omurga cerrahileri ile yaralanma sonrası oluşan hareket engelleri ve ağrılı durumlar, trafik kazaları ya da inme, Parkinson sonrası görülen felç durumları ile hareket bozuklukları gibi buna benzer bir çok konuda fizyoterapistler hizmet verir.
Fizyoterapistlerde bulunması gereken özellikler neler?
Tıbbın bir çok alanı ile çalıştığı için işbirlikçi ve takım çalışmasına yatkın olmalı.
El becerisi iyi olmalı.
İnsanlara yardım etmeyi seven bir yapısı olmalı.
Sabırlı ve disiplinli olmalı.
Çoğunlukla ayakta çalıştığı için fizik kondisyonu iyi olmalı.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü mezunlarının çalışma alanları ve koşulları nelerdir?
Çeşitli kamu ve özel sektör sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapabilirler.
Spor kulüplerinde görev yapabilirler.
Huzurevlerinde görev yapabilirler.
Kaplıca ve termal tesislerde görev yapabilirler.
Felçli hastalar için evlerde tedavi yapabilirler.
Askeriyelerde görev yapabilirler.
Protez- Ortez rehabilitasyon merkezlerinde görev yapabilirler.
Yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapabilirler.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü dersleri neler? Taban puanları kaç 2020?
Ülkemizde çok fazla üniversitede bulunan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü 2019 2020 en yüksek taban puan ile ( 442,63 ) alan burslu Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesidir. En düşük taban puan ile ( 268,87 ) alan üniversite ise Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi olmuştur. Barajı geçmeniz halinde girebileceğiniz bir çok özel üniversite de bulunmaktadır.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü dersleri şunlardır;
1.sınıf: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Klinik farmakoloji, Psikososyal rehabilitasyon, Klinik mikrobiyoloji, Fizik, Nöromuskuloskeletal anatomi, Fizyolojiye giriş, Türk dili, İngilizce, Dahili anatomi, Fizyoloji, Klinik biyokimya, Patoloji ve seçmeli dersler.
2.sınıf: Elektroterapi, Fizyoterapide temel ölçme ve değerlendirme, Manuplatif yaklaşımlar, Egzersiz fizyolojisi, Fonksiyonel Nöroanatomi- Nörofizyoloji, Klinik bilimler, Topluma hizmet uygulamaları, Klinik elektroterapi, Tedavi hareketleri, Mobilizasyon yaklaşımları, Kinezyoloji, Sağlık hukuku- Mevzuat, Cerrahi bilimler ve seçmeli dersler.
3.sınıf: Yaz stajı, Nörofizyolojik yöntemler, Pediatrik Fizyoterapi rehabilitasyon, Sporda fizyoterapi ve rehabilitasyon, Protez- Ortez tasarımı ve rehabilitasyonu, Pulmoner Fizyoterapi rehabilitasyon, Romatolojide Fizyoterapi, Nörofizyolojik yaklaşımlar, Nörolojik Fizyoterapi rehabilitasyon, Kardiak Fizyoterapi rehabilitasyon, Geriatrik Fizyoterapi ve rehabilitasyon, Ortopedik Fizyoterapi rehabilitasyon, Sağlık Bilimlerinde araştırma yöntemleri ve biyoistatistik ve seçmeli dersler.
4.sınıf: Bitirme projesi, Nöromuskuloskeletal klinik uygulama, Kardiyopulmoner klinik uygulama ve bir takım seçmeli dersler.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon Bölümü 2020 Maaşları Ne Kadar?
Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünü tercih etmek isteyen adayların en merak ettiği konulardan birisi de Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümü 2020 maaşları ne kadar? sorusudur.
Göreve yeni başlayan Fizyoterapist maaşları 2020 yılı devlet kurumlarında yaklaşık 4.300 tl civarıdır.
Göreve yeni başlayan Fizyoterapist maaşları 2020 yılı özel sektörde yaklaşık 3.000 tl civarıdır. Bu maaşlarda çalışılan il, çalışılan kuruma göre bazı değişiklikler gösterebilir.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:01