Harita Mühendisliği Nedir? Harita Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Harita mühendisliği nedir? Harita mühendisliği mezunu ne iş yapar? Harita mühendisliği dersleri neler? Harita mühendisliği taban puanları kaç? Harita Mühendisliği maaşı ne kadar 2020?

Harita Mühendisliği Nedir? Harita Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Harita Mühendisliği Nedir?

Harita mühendisliği nedir?Meslek tanıtımlarımıza bu yazımızda Harita Mühendisliği Nedir? Harita Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar? konusu ile devam ediyoruz. Daha önce bir çok meslek grubu hakkında tanıtıcı bilgiler verdik. Meslek gruplarından bazıları hakkında aşağıdaki linke tıklayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Maden Mühendisliği Nedir? Maden mühendisi ne iş yapar?

Cevher Hazırlama Mühendisliği Nedir? Ne iş yapar?

Harita mühendisi olmak isteyenlerin en fazla merak ettiği konular harita mühendisliği maaşı ne kadar? Harita mühendisliği taban puanları kaç? Harita mühendisliği dersleri neler? gibi konulardır.

Harita Mühendisliği Mezunu Ne İş Yapar?

Harita mühendisliğinin şehirlerin oluşmasında ve gelişmesinde çok mühim bir yeri vardır. Harita mühendisliği bölümünün 4 adet adı vardır. Bunlar harita kadastro mühendisliği- Harita mühendisliği- Geometri mühendisliği- Jeoloji ve fotogrametri mühendisliği olarak geçer. Her üniversitede adı farklı olabilmektedir. Tercih zamanı adayların bu konuya dikkat etmelerini önermekteyiz. 4 farklı ismi olsa da hepsi aynı işi yapmaktadır.

Mühendisliği ilgilendiren çoğu işte mutlaka bir harita mühendisinin olmasına gerek vardır. Örneğin bir yeraltı madeni çıkarma, şehirlerin altyapı tesislerinin yapımında ölçüme yani kodlara ihtiyaç vardır. Bu kodları ve koordinasyonları da harita mühendisleri yapar.

Harita mühendisleri farklı iklim koşullarında ve de genellikle sahada yani açık havada ölçüm yaptıkları için beden sağlıklarına dikkat etmeleri büyük önem arz etmektedir. Ayrıca harita mühendisi olmak isteyen kişilerin açık havada çalışmaktan hoşlanmaları gerekmektedir.

Ölçüm alet ve malzemelerini hatasız eksik ve iyi bir şekilde kullanabilmeleri bakımında el göz koordinasyonlarının iyi olması gerekir. Harita mühendisliği mesleği ekip çalışması gerektiren bir meslek olduğu için bu bölümü düşünen kişilerin ekip çalışmasına yatkın ve sabırlı olmaları gerekir.

Harita mühendisliği mezunu ne iş yapar?

Harita mühendislerinin yaptıkları birinci görevi harita ölçme ekibini yönetmektir.

Harita ölçme ekibi bir inşaattaki herhangi bir şeyin kodunu ve konumunu belirler. Harita ölçme ekibini genelde harita teknikerleri oluşturur. Ayrıca yardımcı çalışanları da bulunur.

Harita mühendisleri şantiyelerdeki altyapı, yollar, bina aplikasyonları, çevre düzenlemeleri gibi işlerin başlaması için harita ekibinin kendisine kod ve konum vermesini bekler. Harita ekibinin çalışma alanındaki yaptığı işler harita mühendisinin sorumluluğundadır.

Harita mühendisi harita ekibine teknik anlamda destek verir. Lazım olan doneleri hazırlar ve paylaşır. Ayrıca harita ekibi ile idare arasındaki koordineyi sağlayan kişidir.

Harita mühendislerinin önemli bir görevi de ülkemizin topografik kadastral haritasına bağlı şekilde taşınmayan malların yani tarla, ev gibi taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üstünde belirterek tapu sicilinin temelini oluşturur.

Harita Mühendisliği maaşı ne kadar 2020

Yaklaşan YKS ile birlikte adaylar gitmek istediği bölümleri düşünmeye başladılar. İnsanlar genelde yapmak istedikleri mesleğin en çok merak ettiği kısmı maaş konusudur. Harita mühendisliği bölümü okuyup harita mühendisi olmak isteyenler de doğal olarak 2020 harita mühendisliği maaşının ne kadar olduğunu merak ediyorlar. Her meslekte olduğu gibi harita mühendisliği bölümünde de devlet kurumlarında harita mühendisi olmak için açılımı Kamu Personeli Seçme Sınavı olan KPSS sınavına girip atanacak puan alınması gerekmektedir. Mühendis olarak atanabildikleri gibi isterlerse her lisans mezununun atanabileceği bazı memurluklara atanabilme hakları vardır.

Son harita mühendisliği atama puanlarına baktığımızda en düşük 86,945 puan ile atama yapıldığını görmekteyiz. Devlette ve özelde alınan maaşlara baktığımızda ise devlette çalışmanın hem maaş hem de çalışma şartları bakımından daha iyi olduğu aşikar.

Özelde çalışan bir harita mühendisi ortalama yaklaşık 3.200 tl maaş alır.

Devlette ise yaklaşık ortalama 6.200 tl civarı bir maaş almaktadırlar.

Harita mühendisliği bölümü puanları

Harita mühendisliği bölümünü kazanabilmek için TYT ve AYT sınavlarına girip SAYISAL puan türünüzün hesaplanması gerekir. Oluşacak SAYISAL puan türü ile adaylar üniversitelerin harita mühendisliği bölümlerine tercihlerini yapabilirler. Harita mühendisliği bölümünün öğrenim süresi ise 4 yıldır.

2019 verilerine göre Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümü 331,623 taban puan ile en yüksek taban puanla alan üniversitedir. En düşük taban puan yerleşimi ise 266,031 puan ile Mersin üniversitesidir. Bu üniversitelerin dışında 17 üniversitede ise açık kalmış yani dolmamış. Bu demek oluyor ki barajı geçen herhangi biri tercih etseydi yerleşecekti.

Harita Mühendisliği Bölümü Dersleri

Harita mühendisliği üniversitelerin mühendislik fakülteleri bünyesindeki bölümlerden bir tanesidir. 4 yıl boyunca eğitim görülen harita mühendisliği bölümünde bulunan dersler şunlardır;

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Fizik

Bilgisayar Programlama

Temel Bilgi Teknolojileri

Yabancı Dil

Harita Mühendisliği Temelleri

Matematik

Lineer cebir

Türk Dili

Bilgi Sistemleri ve Veri Yapıları

Ölçme Bilgisi

Nümerik Analiz

Mesleki Trigonometri

Coğrafi Bilgi Sistemleri

Bilgi Sistemlerinde Yazılım Uygulamaları

Taşınmaz Hukuku

Konum Ölçmeleri

Bilgisayar Destekli Tasarım

İş Sağlığı ve Güvenliği

Mühendislik Matematiği

Analitik Geometri

Görüntü İşleme

Yükseklik Ölçmeleri

Optimizasyon Teknikleri

Mesleki Yabancı Dil

Kadastro Tekniği

İstatistik

Jeodezi

Fotogrametri

Dengeleme hesabı

Kartografya

Uzaktan Algılama

Mühendislik Ölçmeleri

İş Hayatı İçin Yabancı Dil

Tematik Harita Üretimi

Bilgi Sistemlerinde Sayısal Yöntemler

Gayrimenkul Değerleme

Bitirme Projesi

Mühendislik Uygulamaları

İmar Bilgisi

Tasarım ve Uygulama

Veri Tabanı Yönetimi

Mühendislik Uygulamaları

Mühendislik Ekonomisi

GPS Teknolojisi

Staj ve bazı seçmeli dersler.

Harita mühendisliği bölümü okumak isteyen adaylar için onların faydalanacağı Harita mühendisliği nedir? Harita mühendisliği mezun olunca ne iş yapar? Harita mühendisliği puanları, Harita mühendisliği dersleri, 2020 harita mühendisliği maaşı ne kadar? gibi bazı bilgileri içeren yazımızın bu bölümü düşünen kişilere faydalı olacağını umuyoruz. Bu tip meslek ve üniversite bölüm tanıtımları ile ilgili bilgilere ulaşmak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Lojistik bölümü nedir? Lojistik bölümü mezunları ne iş yapar?

Matematik bölümü nedir? Matematik bölümü mezunları ne iş yapar?

Gelir Uzman Yardımcılığı Nedir? GUY ne iş yapar?

Hemşire Yardımcılığı Nedir?

Kabin Memuru Nedir? Nasıl Olunur?

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2021, 02:22

Mehmet

Ekonomi hukuk, 34 yaşında, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER