Havacılık yönetimi bölümü nedir? Havacılık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar? Üniversite bölümleri hakkında bilgi almak isteyenlerin merak ettiği bölümler genellkle son dönemde ihtiyaca göre açılan ve mezunları açısından klasik meslek tanımları haricinde imkan sunan bölümlerdir.
Havacılık yönetimi 4 yıllık eğitim süresi olan bir bölümdür yani lisans bölümü olarak sınıflandırmaktadır. Sıklıkla 2 yıllık olduğu zannedilen bölümü seçmeden önce dikkatli olmanızda fayda var.
Havacılık Yönetimi Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?
Havacılık yönetimi bölümü olan devlet üniversiteleri Muğla Sıtkı Koçman, Erciyes Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, Binali Yıldırım Üniversitesi, İskendurun Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesidir. Ayırca özel üniversitelerin çoğunluğunda da havacılık yönetimi bölümü açılmış olup ücretli, %25 burslu, yarı burslu ve tam burslu olmak üzere her seviyede burs sahibi olabileceğiniz vakıf üniversiteleri mevcuttur.
Havacılık Yönetimi Dersleri Nelerdir?
Havacılık yönetimi bölümü dersleri kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan birincisi hemen her bölümde okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi gibi dersler rektörlük dersleri olup ikinci grup ise bölüm dersleridir. Bölüm dersleri aşağıdaki gibidir.
- Havacılığa giriş
- İşletme yönetimi
- İşletme fonksiyonları
- Genel muhasebe
- Yabancı dil
- İktisat
- İstatistik
- Yer hizmetleri yönetimi
- Hava kargo ve tehlikeli maddeler
- Havaalanı sistemi
- Havacılık güvenliği
- Hava trafik kontrolü hizmetleri
- Hava hukuku
- Ulaştırma sistemleri
- Havacilik işletmelerinde muhasebe uygulamaları
- Örgütsel davranış
- Havayolu işletmelerinde operasyonel planlama
- İşletmelerde karar verme teknikleri
- Genel havacılık
- İnsan kaynakları yönetimi
Toplamda her üniversitede aynı isimlerle verilmese dahi zorunlu bölüm desleri bu şekildedir. Ayrıca seçmeli dersler de mevcut olup bölümle ilgili tamamlayıcı niteliğe sahip derslerin seçilmesi kariyer gelişiminiz açısından daha faydalı olacaktır.
Havacılık yönetimi bölümü hem havacılık ile ilgili teknik bilgileri ve hava hukukunu anlatırken hem de havacılık işletmelerinin yapısı hakkında bilgi vererek sizi ileride yapacağınız işiniz ile ilgili temel seviyede donatmaktadır.
Havacılık Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?
Havacılık yönetimi bölümü iş olanakları olan bir bölümdür ancak iş olanakları açısından değerlendirme yaparken özel sektör iş imkanları ve devlette iş imkanları şeklinde iki parça değerlendirmek daha uygun olacaktır.
Havacılık yönetimi mezunları özel sektörde hava kargo şirketleri, hava yolu yolcu taşıma şirketleri, havaalanı işletmeleri, yer hizmeti veren şirketler ve benzeri havacılık ile uğraşan kuruluşlarda çalışmaktadır. Özel sektörde iş imkanları açısından değerlendirildiğinden havacılık yönetimi mezunları büyük oranda alanlarında iş bulabilmektedir. THY, TAV, HAVAŞ, BELKO, MNG gibi kuruluşlar en fazla havacılık yönetimi mezunu çalıştıran şirketlerdir.
Devlette havacılık yönetimi bölümü mezunu alımı oldukça istisnadır. Yani kamunun herhangi bir havayolu işletmesi veya havalimanı işletmesi olmadığı için havacılık yönetimi mezunu istihdamı da mevcut değildir. Dolayısıyla memur olmak isteyen ve hedefi KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile kamuya girmek olan biri için havacılık yönetimi iyi bir tercih olmayacaktır.
Havacılık Yönetimi Atama Puanları
Havacılık yönetimi KPSS atama puanları tablosu veya listesi gibi bir liste mevcut değildir. Çünkü KPSS merkezi atama tercih kılavuzu veya benzeri personel alım ilanları incelendiğinde görüleceği üzere açılan kontenjan mevcut değildir. Yani havacılık yönetimi KPSS ataması olmayan bir bölümdür.
Yalnızca sivil havacılık öğretmenliği adı altında yılda 10 kişinin dahi altında alım yapılmakta olup bunun içinde öğretmenlik formasyonu alınması gerekmektedir. Dolayısıyla havacılık yönetimi atama puanları mevcut değildir.
Havacılık Yönetimi Mezunu Maaşları Ne Kadar?
Üniversiteden yeni mezun ve yabancı dil bilen havacılık yönetimi bölümü mezunu asgari ücret ile 3.000 TL arasında maaş ile işe başlamaktadır. Alanında 2 yıl ve üstü havacılık tecrübesi olan personel maaşları 2020 için 4.000 TL seviyesine çıkmaktadır. 5 yıl ve üstü tecrübeli bir havacılık yönetimi mezunu bulunduğu şirketteki pozisyonuna göre 5 bin ile 7 bin TL arasında maaş almaktadır. Havacılık yönetimi mezunu maaşları 2020 yılı için bu seviyelerdedir. Enflasyon farkını ekleyerek maaşları bulunduğunuz yıl için güncelleyebilirsiniz.
Okuduğunuz okula, iş çevrenize, yabancı dil seviyenize göre kariyeriniz ve alacağınız maaş seviyesi değişecektir. Bununla birlikte alacağınız maaşı belirleyen diğer unsurlar da mevcuttur. Örneğin alandışı istihdam yapılan bir bölüm olduğu için hosteslik veya hostluk gibi bir mesleğe girip daha yüksek maaş da alabilirsiniz.
Havacılık Yönetimi Hakkında Değerlendirmemiz
Bizim hepsinibilio.com editörleri olarak bölüm hakkında değerledirmemiz şu şekildedir: Havacılık yönetimi okunabilecek ve mezun olunduğunda iş bulunabilecek bir bölümdür. Havacılık yönetimi okumak için sahip olmak gerekn özel bir yetenek veya koşul mevcut değildir. Bölüm hiç bir öğrencinin hayallerini süsleyecek kadar parlak bir gelecek sunmamakla birlikte mezunlarını memnun edebilecek olanaklara sahiptir. Devlet üniversitesinde okumak mantıklı olmakla birlikte görüşümüz özel üniversitede paralı okumaya değecek kadar parlak bir bölüm değildir.
Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2020, 23:29
havacılık yönetimi yazmayı düşünüyorum ama mezun olunca ne iş yaparım hiç bir fikrim yok. Bir de bölüm zor mu? Ne bileyim uçak fobisi olması filan engel mi?