Hukuk Fakültesi Hakkında Merak Edilen Her Şey
Neredeyse tüm eşit ağırlık öğrencilerinin ve birçok sayısal öğrencisinin aklından en az bir kere de olsa hukuk fakültesi okumak fikri geçmiştir. Alternatif olabilecek bölümlerde farklı biçimde son derece soyut ve tarifi zor bir kavram olan adaleti dağıtma fikri her adaya cazip gelmektedir. İyi bir hukukçu olabilmek için öncelikle hukuka ve hukukun neden üstün olması gerektiğine inanmanız yani yaptığınız işin felsefesini anlamanız gerekmektedir. Yazımızda hukuk fakültesi hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız ve sağlık bir üniversite tercihi yapmanızı kolaylaştırmaya çalışacağız.
Hukuk Fakültesi Dersleri Nelerdir?
Lise eğitiminden hiçbir biçimde temeliniz olmayan bir alana girmeye başlıyorsunuz. Dolayısıyla ilk yıllarda size hukuk dünyası hakkında belirli kavramlar öğretilmeye çalışıyor. Ardından ise teknik ve meslek hayatınızda kullanacağınız kavramlar aktarılmaya başlanıyor. Üniversiteden üniversiteye ders isimleri farklılaşabilmekle birlikte genel olarak ülkemizde okutulan bölüm derslerini aşağıda sıraladık.
Hukuk Fakültesi Birinci Sınıf Dersleri
- Anaysa Hukuku
- Hukuk Başlangıcı
- İktisat
- Medeni Hukuk
- Seçmeli Dersler
Hukuk Fakültesi İkinci Sınıf Dersleri
- Borçlar Hukuku
- İdare Hukuku
- Ceza Hukuku (Genel)
- Kamu Maliyesi
- Türk Hukuk Tarihi
- Uluslararası Kamu Hukuku
Hukuk Fakültesi Üçüncü Sınıf Dersleri
- Medeni Usul Hukuku
- Eşya Hukuku
- İdari Yargılama Hukuku
- Hukuk Felsefesi
- Ticaret Hukuku
- Hukuk Sosyolojisi
- Ceza Hukuk (Özel Hükümler)
- Borçlar Hukuku (Özel Hükümler)
Hukuk Fakültesi Dördüncü Sınıf Dersleri
- Ceza Usul Hukuku
- Kıymetli Evrak Hukuku
- Adli Tıp
- Deniz Ticaret Hukuku
- İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku
- Milletlerarası Özel Hukuk
- Miras Hukuku
- İcra İflas Hukuku
- Sigorta Hukuku
Birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar tüm hukuk fakültesi dersleri yıl sırasına göre yukarıda sıralanmıştır. Bu listeye yalnızca tüm bölümlerde gösterilen Türk Dili, Atatürk İlke ve İnkılapları, yabancı dil gibi rektörlük dersleri eklenecektir. Ayrıca fakülte yönetimi, seçmeli ders olarak her fakülte farklı sayıda seçmeli ders alınmasını zorunlu tutabilir.
Hukuk Fakültesi Dersleri Zor mu?
Her bölümde olduğu gibi hukuk fakültesinde de zor ve kolay dersler mevcut. Yine diğer bölümlerdeki gibi birinci sınıftan kolay dersler ağırlıkta ancak diğer bölümlerden farkı son sınıfta ortaya çıkıyor. Genellikle arkadaşlarınızdan son sene 3 dersim ve staj kaldı rahatım gibi cümleler duyarsınız ancak hukuk okuyanlar son sınıfta en spesifik ve zor dersleri almaktadır. Dolayısıyla Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), hakimlik sınavı gibi sınavlara hazırlanmak isteyen adaylar mezuniyete kadar bu fikirlerinden vazgeçmek zorunda kalır.
Hukuk okurken zorluğu belirleyen diğer bir etken ise özel üniversite ve devlet üniversitesi farkıdır. Net biçimde belirtmek gerekir ki en basit devlet üniversitesi en iyi özel üniversiteden ders geçme açısından kolaydır. Ancak özel üniversite hukuk fakültesi yıllık ücretleri 35 ile 70 bin TL arasında değişmektedir. Bu açıdan hangi üniversite hukuk okuduğunuz mezun olana kadar yaşayacağınız zorluk açısından belirleyici bir kriterdir.
Hukuk Fakültesi Bölümleri Nelerdir?
Ülkemizde akademik yapı üniversitelerin altında fakülteler ve fakültelerin altında bölümler şeklindedir. Ancak bunun istisnası olarak hukuk fakültesi bölümleri mevcut değildir. Yani hukuk fakültesi altında tek bölüm hukuk bölümüdür. Bu durumun temel nedeni ise lisans düzeyinde hukuk eğitiminin temel seviyede ve detaylı olarak verilip bir fazla hukuk alanına giren uyuşmazlıklar hakkında bilgi sahibi olunabilmesini sağlamaktır.
Hukuk Fakültesi Nerede Okunmalı?
Akademisyen kadrosu ve eğitim kalitesi açısından baktığınızda Tükiye’nin en iyi hukuk fakültesi Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’dir. Yurtdışında biliniyor olması, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi hocalarının ders veriyor oluşu, kontenjan sayısının azlığı ve avukatlık yapmak isteyenlere sunduğu olanaklar daha iyidir. İkinci sırada Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi üçüncü sırada Galatasaray Hukuk Fakültesi, dördüncü sırada Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve beşinci sırada ise Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi bulunmaktadır.
Kimler Hukuk Okumalıdır?
Diğer bir deyişler hukuk okumak isteyen kişide hangi özellikler bulunmalıdır. Hedeflerinize göre değişmekle birlikte okumak isteyen herkeste bulunması gereken ilk özellik sabırlı olmaktır. Gerek iş bulma noktasında gereke kariyer basamaklarını tırmanma konusunda aceleci davranan biriyseniz kesinlikle okumanızı önermeyiz. İkici bir özellik ise araştırmayı, okumayı ve yazmayı sevmek hemen her bölüm için bunlar söylenir ama hukuk fakültesi için olmazsa olmazdır. Yüzlerce sayfalık metinleri bir günde okuyup özümsemeyi başarmak için okumakla aranız iyi olmalıdır.
Diğer bir husus ise derslerinizi aksatmadan insani ilişkilerinizi iyi seviyede tutmanız sizin için faydalı olacaktır. Bölüm arkadaşlarınızla tanışmak, olabildiğince fazla insanla diyalog kurmak kariyerinizin ilerleyen bölümlerinde sizin tanınmanızı ve bilinirliğiniz olumlu yönde etkileyecektir.
Hukuk Fakültesi Mezunları Ne İş Yapabilir?
Hemen her alanda hukuk fakültesi mezunu istihdam edilmektedir. Kamu veya özel sektörde birçok farklı kadro ve pozisyon hukuk mezunu almaktadır. Başlıca hukuk meslekleri avukatlık, adli hakimlik, idari hakimlik, savcılık, noterlik, müfettişlik, uzman/uzman yardımcılığı, denetçilik, kontrolörlük, arabuluculuk ve akademisyenlik olarak sıralanmaktadır.
Meslek seçimi konusunda üniversite 3. Sınıfta kafanızda birçok hususu netleştirmeniz ve hangi yola gideceğinizi belirlemeniz sizin faydanıza olacaktır. Önünüzde uzun bir hazırlık gerektiren oldukça zor sınavlar, stajlar ve eğitimler mevcut olup erken başlamak sizin için büyük bir avantajdır.
Türkiye’de Kaç Hukuk Fakültesi Var?
Ülkemizde 45 vakıf üniversitesi 87 devlet üniversitesi olmak üzere toplam 132 hukuk fakültesi öğrenci kabul etmektedir. Toplam hukuk fakültesi kontenjanları 2020 itibariyle 16 bin 99 kişi seviyesine ulaşmıştır. İhtiyaç seviyesi ve her yıl mezun hukukçular hesaba katıldığında bu kadar yüksek kontenjanı olan bir bölümü tercih etme fikrini bir kere daha gözden geçirmenizi öneririz. Okuması oldukça meşakkatli, icra etmesi bu kadar zor meslekleri yapıp oldukça düşük ücretlere çalışmaya mecbur kalabilirsiniz. Bu nedenle hukuk okumak isteyip istemediğinizi iyi düşünüp hukuk mezunu ve tecrübeli bir veya birkaç kişiyle konuşmadan karar vermeyin.
Üniversite ve bölüm tercihlerinizle ilgili olarak merak ettiklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 03 Mayıs 2020, 12:32