İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölüm tanıtımı

İlköğretim Matematik Öğretmenliği nedir? İlköğretim Matematik Öğretmenliği hakkında merak edilenler... İlköğretim Matematik Öğretmenliği dersleri nelerdir? İlköğretim Matematik Öğretmenliği atama sayıları ne kadar? İlköğretim Matematik Öğretmenliği atama puanları kaç? İlköğretim Matematik Öğretmeni iş bulabilir mi 2020? İlköğretim Matematik Öğretmeni maaşı ne kadar 2020?

İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölüm tanıtımı

Üniversite bölüm tanıtımlarımız devam ediyor. 4 yıllık lisans programı olan İlköğretim Matematik Öğretmenliği hakkında bilgiler vereceğiz. Üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlı olan İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü hakkında merak ettiğiniz soruları cevaplandırıyoruz. İlköğretim Matematik Öğretmenliği hakkında merak edilen her şey yazımızda…

İlköğretim matematik öğretmenliği nedir?

Hala ismi ilköğretim matematik öğretmenliği olarak geçmekle birlikte aslında ilköğretim diye bir kurum kalmadı. 1. 2. 3. 4. Sınıflar ilkokul olarak, 5. 6. 7. 8. Sınıflar ise ortaokul olarak birbirinden ayrılmış oldu. İlköğretim matematik öğretmenleri ortaokul dediğimiz 5, 6, 7, ve 8. Sınıf öğrencilerinin eğitim gördüğü kurumlarda öğretmenlik yapmaktadırlar. İlköğretim matematik öğretmenleri ortaokul ( 5. 6. 7. 8. Sınıf ) öğrencilerine matematik bilgisi öğretmek üzere çalışan alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Aynı zamanda bir eğitimci olduğu için bütün görevi sadece matematik öğretmek değildir. İlköğretim matematik öğretmenleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan resmi program çerçevesinde kendi planını hazırlar ve bu plan doğrultusunda öğrencilere matematik ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmaya çalışır. Yıl içerisinde öğrencilerin bu becerileri ne kadar kazandıklarını anlamak için ölçme ve değerlendirme yapar. Ayrıca ders öğretimi dışında da her öğretmen gibi ilköğretim matematik öğretmenlerinin de bazı görevleri vardır. Teneffüslerde nöbet tutma görevi vardır. Sınavlarda gözetmenlik yapma görevi vardır. Okuldaki sosyal kulüplerde ve rehberlik çalışmalarında yer alma görevi vardır.

İlköğretim matematik öğretmenliği bölümü hakkında merak edilenler…

İlköğretim matematik öğretmenliği Eğitim Fakültesinin lisans programı olan 4 yıllık bir bölümüdür ve MF1 puan türüyle bu bölüm kazanılmaktadır. Bu bölüm ortaokul 5. 6. 7. 8. Sınıf öğrencilerine matematik ile ilgili bilgi ve becerileri aktaracak öğretmenler yetiştirmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere eğitimleri boyunca matematik ve alt dalları ( cebir, analiz gibi ) ile haşır neşir olmaktadırlar. Ama edindikleri bilgileri öğrencilerine aktarmaları için gerekli yöntem ve teknikleri de öğrenecekleri öğretim öğrenme ilke ve teknikleri, eğitim psikolojisi, iletişim becerisi gibi pedagoji derslerini de almaktadırlar. İletişim her meslekte önemlidir ama bazı mesleklerde biraz daha fazla önemlidir. Öğretmenlik te böyle bir meslektir. Çünkü bütün çalışma hayatı öğrencilerle, velilerle, okul idaresi ile, okuldaki öğretmenlerle vs. sürekli bir iletişim halinde olması gerektiği için iletişim becerisi öğretmenler için çok önemlidir. İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünde 3. Sınıfın 2. Dönemi Halk eğitim merkezlerinde hafta sonları 2 saat boyunca ders verilmektedir. Son sınıfta ise ilk dönem ve ikinci dönem ortaokullarda staj yapmaya gidilmektedir. İlk dönem öğrenci ve öğretmeni gözlem yapılmakta ve bu sayede öğretmenlik becerisi kazanılmaya çalışılmaktadır. İkinci dönem gidilen okuldaki stajda ise 4 saat ders olmaktadır. Bu 4 saatin 2 saatinde ilk dönem gözlemlediğiniz sınıfın öğretmeni yerine siz derse giriyorsunuz. Geri kalan 2 saatte de idarede okulun işleyişi, nöbetçilik gibi konular üzerine durulmaktadır.

İdeal bir ilköğretim matematik öğretmeni nasıl olmalıdır? Öncelikle akademik olarak sayı ve sembollerle düşünebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Bu bölümü kazanmak isteyenler çocukları sevmelidir. İnsanlara bir şeyler aktarabilme becerisine sahip olmalıdır. Çünkü bir şeyi bilmek ile o şeyi aktarabilmek çok farklı becerilerdir. Bunun yanında anlatılanı dinleme sabrına sahip olmak için iyi de bir dinleyici olmalıdır. Öğrencisinin psikolojisini anlayabilmek için empati kurabilmelidir. Yenilikçi olmalı, mesleği ile ilgili gelişmelerin gerisinde kalmaması açısından yenilikleri takip etmelidir.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?

İlköğretim Matematik öğretmenliği bölümünde dersler matematiğin alt dalları ve eğitim bilimleri dersleri ağırlıklıdır. İlk sene ortak dersler olan türk dili, İngilizce gibi dersler de bulunmaktadır. 1. Sınıftan 4. Sınıfa kadar hangi derslerin olduğun sizler için hazırladık.

1.Sınıf dersleri: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Yabancı dil, Türk dili, Bilişim teknolojileri, Eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, Bilgisayar, Matematiğin temelleri, Analiz, Matematik tarihi, Eğitim psikolojisi, Eğitim felsefesi, Geometri, Türkçe sözlü anlatım, soyut matematik.

2.Sınıf dersleri: Öğretim ilke ve yöntemleri, Öğretim teknolojileri, Analiz, Fizik, Bilimsel araştırma yöntemleri, Matematik öğrenme ve öğretme yaklaşımları, Lineer cebir, Analitik geometri, Topluma hizmet uygulamaları, Türk eğitim tarihi, Eğitimde araştırma yöntemleri, Ortaokul matematik öğretim programları, Algoritma ve programlama, Olasılık ve bir takım seçmeli dersler.

3.Sınıf dersleri: Analiz, Analitik geometri, İstatistik ve olasılık, Cebire giriş, Bilim tarihi, Özel öğretim yöntemleri, Diferansiyel denklemler, Topluma hizmet uygulamaları, Ölçme ve değerlendirme, Türk Eğitim tarihi ve seçmeli dersler.

4.Sınıf dersleri: Elemanter sayı kuramı, Matematik tarihi, Rehberlik, Okul deneyimi, Sınıf yönetimi, Özel eğitim, Matematik felsefesi, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi, Öğretmenlik uygulaması ve birtakım seçmeli dersler.

İlköğretim Matematik Öğretmenliği atama sayıları

Milli Eğitim Bakanlığı her yıl onlarca öğretmenlik branşlarından binlerce sayıda kamu kurum okullarına atama yapmaktadır. Bu branşlar içerisinde İlköğretim Matematik öğretmenliği de yerini almıştır. Şimdi bakalım son 5 yılda İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden kaç atama yapılmış.

2016 Şubat 30.000 atamasında İlköğretim Matematik Öğretmenliğine 2014 tane kadro ayrıldı.

2016 Ekim 15.000 atamasında İlköğretim Matematik Öğretmenliğine 984 tane ilk kez sözleşmeli öğretmen kadrosu ayrıldı. Ayrıyeten 5.000 tane dershane öğretmeni ataması da bu dönemde yapıldı. Bundan sonraki atamalarda öğretmenler sözleşmeli olarak atanacaktır.

2017 Mart 1.367 ek öğretmen atamasında İlk. Mat. Öğretmenliğine 91 kadro ayrıldı.

2017 Temmuz 20.000 atamasında 1835 kadro ayrıldı.

2018 Temmuz 20.000 atamasında 1453 kadro ayrıldı.

2019 Şubat atamasında 1401 kadro ayrıldı.

2019 Ağustos atamasında 1448 kadro ayrıldı.

2020 ocak ayında ise 1699 kişilik kadro ayrıldı ve sözlü mülakata çağrıldı.

İlköğretim matematik öğretmenliği atama puanları

İlköğretim matematik öğretmenliği bölümünden mezun olan öğretmen adayları fen bilgisi öğretmenliği gibi diğer bölümlere göre daha düşük puanla atanmaktadır.

2016 Şubat taban puan :     72,62

2016 Ekim taban puan :       65,02

2017 Temmuz taban puan:  65,78

2018 Temmuz taban puan :  71,80

2019 Şubat taban puan : 75,13

2019 Ağustos taban puan : 70,77

2020 Mart taban puan: 74,02

İlköğretim matematik öğretmenliği mezunlarının çalışma alanları 2020

İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden mezun olan kişiler; resmi ve özel tüm okullarda ortaokul düzeyindeki öğrencilere matematik dersleri verirler. Dershaneler ve özel etüt merkezleri açabilir veya oralarda çalışabilirler. Özel ders verebilirler. Ayrıca eğitimlerine devam ederler ise akademik kariyer de yapabilirler. Ülkemizde Matematik en çok özel ders alınan derstir. İlköğretim Matematik Öğretmenliğinden mezun olan kişiler sadece özel ders vererek bile oldukça yüksek kazançlar sağlamaktadırlar.

İlköğretim matematik öğretmenliği maaşları 2020

Devlet okulunda çalışan yeni atanmış bekar bir ilköğretim matematik öğretmeni haftalık 15 saat çalışma karşılığı 4270 tl maaş almaktadır. Bu durum evli, çocuklu, eşinin çalışıp çalışmaması, sendika aidatı kesintisi, bireysel emeklilik sistemi kesintisi gibi küçük değişikliklere uğrayabilir.  Ayda haftalık 15 saatten fazla girdiği ders başı 17 tl den ek ders ücreti kazanır. Hafta sonu kursu açarsa ek ders ücreti aylık 1.500 tl civarı artacaktır. Dershane veya etüt merkezinde çalışan deneyimsiz öğretmenler ise 2.000-4.000 tl arası kazanmaktadır. Tecrübeli ve kendini kanıtlamış bir öğretmen ise 8.000- 15.000 civarı kazanmaktadır. Özel dersin saati ise 70-250 tl arası değişmektedir.

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2020, 22:17

Mehmet

Ekonomi hukuk, 34 yaşında, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER