İngilizce Öğretmenliği nedir? İngilizce Öğretmenliği bölüm tanıtımı

İngilizce Öğretmenliği nedir? İngilizce Öğretmenliği hakkında merak edilenler... İngilizce Öğretmenliği dersleri nelerdir? İngilizce Öğretmenliği atama sayıları ne kadar? İngilizce Öğretmenliği atama puanları kaç? İngilizce Öğretmeni çalışma alanları? İngilizce Öğretmeni maaşı ne kadar 2020?

İngilizce Öğretmenliği nedir? İngilizce Öğretmenliği bölüm tanıtımı

Bölüm tanıtımlarımıza İngilizce öğretmenliği bölümü ile devam ediyoruz. İngilizce öğretmenliği bölümü nedir? Bu bölümde hangi dersler işlenmektedir, bölümü bitirince çalışma alanları nelerdir? Atama sayıları ve puanları nelerdir? Maaşları ne kadar? Çalışma şartları nasıldır? Gibi sorulara cevap vereceğiz.

İngilizce öğretmenliği nedir? İngilizce öğretmenliği bölümü hakkında merak edilenler…

Eğitim fakültesinin 4 yıl süreyle eğitim verdiği öğretmenlik bölümlerinden biridir. Bölümün amacı, çağdaş eğitimin yöntem ve teknikleri ile donatılmış, ülkemize faydalı olacak alanında uzmanlaşmış İngilizce öğretmeni yetiştirmektir. Normalde 4 yıldır ama hazırlık okursanız 1 yıl da hazırlık sınıfı ile birlikte 5 yıl eğitim görmüş olursunuz. Hazırlık sınıfını İngilizcesi yeterli olanlar üniversiteye başladıklarında İngilizce yeterlilik sınavına ( muafiyet sınavı ) girip direk lisans eğitimine başlarlar. 1. Sınıfta Yök ortak dersleri olan Türk dili, bilgisayar gibi dersler bulunmaktadır. Diğer sınıflarda ise bütün dünyada kabul edilmiş evrensel dersler olan İngilizce alan dersleri ve eğitim bilimlerine giriş, ölçme ve değerlendirme gibi eğitim bilimleri dersleri yer almaktadır. Bu bölümde öğretmenlik mesleği daha çok pratiğe dayalı olduğu için final sınavları genellikle sunum, ders planı yazma gibi ödevlere verilen notlardan oluşmaktadır. İngilizce öğretmenliği bölümünde okuyan öğrencilerin çoğunluğu 1 dönem yabancı ülke üniversitelerinde okuma şansı elde edebilmek için ERASMUS projesi yapmaktadır. Bu projede yabancı ülkelere ücretsiz gidilmektedir ve yabancı dil öğretmenlerine mesleki gelişimleri bakımından çok faydası olmaktadır. Üniversite son sınıfa gelindiğinde ise ilk dönem haftada 1 gün 4 saat okullarda gözlem stajı ve ikinci dönem ise yine haftada 1 gün fakat 6 saat olacak şekilde uygulamalı staj yapılmaktadır. Mezun olduktan sonra devlet ve özel kurumlarda öğretmenliğin dışında turizm, ticaret gibi alanlarda çalışılabilmektedir, gerekli sertifikalar alınarak çevirmen olunabilir ve ayrıca tercümanlık yapma şansları da vardır. Akademik kariyer yapmak isteyenler ise Ales ve yds sınavlarına girip üniversitelerde eğitimlerine devam edebilirler.

Kimler bu bölümü tercih etmeli? Hırslı olmalı, amaçlı olmalı, disiplinli olmalı, sabırlı olmalı, İngilizceyi sevmeli, diğer dilleri ve diğer kültürleri sevenler tercih edebilirler.

İngilizce öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?

1.Sınıf dersleri: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Yabancı dil, Türk dili, Bilişim teknolojileri, Eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, Bilgisayar, Eğitim psikolojisi, Eğitim felsefesi, Okuma becerileri, Dinleme becerileri, Dinleme ve sesletim, Sözlü iletişim becerileri, Fransızca, Almanca, İngilizcenin yapısı.

2.Sınıf dersleri: Öğretim ilke ve yöntemleri, Öğretim teknolojileri, Bilimsel araştırma yöntemleri, Türk eğitim tarihi, İngilizce öğrenme ve öğretim yaklaşımları, İngiliz edebiyatı, Dilbilim, Eleştirel okuma ve yazma, İngilizce öğretim programları, Dil edinimi ve bir takım seçmeli dersler.

3.Sınıf dersleri: Topluma hizmet uygulamaları, Ölçme ve değerlendirme, Çocuklarda yabancı dil öğretimi, Dil ve edebiyat öğretimi  ve seçmeli dersler.

4.Sınıf dersleri: Okul deneyimi, Rehberlik, Sınıf yönetimi, Türk eğitim sistemi ve okul yönetimi, Öğretmenlik uygulaması, İngilizce öğretiminde ders içeriği geliştirme, çeviri, İngilizce öğretiminde sınav hazırlama ve değerlendirme ve birtakım seçmeli dersler.

İngilizce öğretmenliği atama sayıları

İngilizce öğretmenliği bölümü diğer öğretmenlik branşları arasında atama sayısı en iyi olan bölümlerden biridir. Aşağıda son 5 yılın atama sayılarını görebilirsiniz.

2016 Şubat 30.000 atamada İngilizce öğretmenliğine 3098 atama yapıldı.

2016 Ekim 15.000 atamasında İngilizce öğretmenliğine 1555 adet sözleşmeli öğretmen ataması yapılmıştı.

2017 Temmuz 20.127 atamasında İngilizce öğretmenliğine 2193 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.

2018 Temmuz 20.000 atamasında İngilizce öğretmenliğine  2002 sözleşmeli  kadro ayrılmıştı.

2019 Şubat 20.000 atamasında İngilizce öğretmenliğine 2038 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.

2019 Ağustos 19.873 atamasında İngilizce öğretmenliğine 1960 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.

2020 Mart 20.000 atamasında İngilizce öğretmenliğine 1731 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.

İngilizce öğretmenliği atama puanları

İngilizce öğretmenliği atama sayılarının iyi olması atama puanlarına da olumlu yansımıştır. Diğer öğretmenlik branşlarına göre atama taban puanları en iyi olan bölümlerden biridir. Aşağıda son 5 yılın atamalarının taban puanlarını görebilirsiniz.

2016 Şubat taban puan :     64,42

2016 Ekim taban puan :       69,82

2017 Temmuz taban puan:  67,23

2018 Temmuz taban puan :  67,81

2019 Şubat taban puan : 70,63

2019 Ağustos taban puan : 66,27

2020 Mart taban puan : 70,82

İngilizce öğretmenliği mezunlarının çalışma alanları 2020

İngilizce öğretmenliğinden mezun olunca ne yapabilirsiniz?

  1. Çoğu İngilizce öğretmenliği mezununun yaptığı gibi Kamu Personeli Seçme Sınavı ( KPSS ) na girmek ve yeterli puan alıp devlet okullarına öğretmen olarak atanmak.

  2. Diğer bir seçenek olarak kolejlerde çalışabilirsiniz. Kolejlerde çalışan öğretmenlerin çalışma şartları genelde iyi değildir. İyi şartlarda çalıştıran kolejlerin oranı azdır ve öncelikleri deneyimli öğretmenlerdir. Yeni mezun öğretmenler kolejlerde deyim yerindeyse sömürülüyorlar. Sürekli etüt koyma, günlük ders saatlerinin fazla olması, cumartesi günlerine ders koyma gibi uygulamalarla çalışma saatleri çok fazla oluyor.
  3. Mezun olduktan sonra çalışabileceğiniz bir diğer kurum da Dil Okullarıdır. Kolejler gibi çok iyi şartlarda çalıştıran dil okulları da vardır çok kötü şartlarda çalıştıran dil okulları da mevcuttur.
  4. Bir seçenek de akademisyen olarak devam etmektir. Akademisyen olmak için ne yapmak gerekir? İsterseniz öğretim görevlisi olursunuz isterseniz de araştırma görevlisi olarak yükselme şansınız bulunmaktadır. Öğretim görevlisi olmak için Yüksek Lisans yapma şartı yoktu önceden ama artık son durumda Yüksek Lisans şartı aranmaktadır. Yüksek Lisans yapmadan kadrolu biçimde hiçbir üniversitede öğretim görevlisi olamazsınız.

İngilizce öğretmenliği maaşları 2020

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı lise, ortaokul ve ilkokullarda çalışan ingilizce öğretmenlerinin  haftalık 15 saat çalışma karşılığında aldıkları maaş 4240 tl dir. Her ay haftada 15 saatten fazla girdiği ders başına 17 tl ek ders alır. Özel okul veya kolejlerde çalışan İngilizce öğretmenleri 2.500-5.000 tl arasında bir ücret almaktadır. İngilizce dersinden özel ders almak isteyen öğrenciler saat başı 30-100 tl arası ücret ödemektedirler. İngilizce dersi özel ders fiyatları yerine ve öğretmene göre değişim göstermektedir.

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2021, 00:24

Mehmet

Ekonomi hukuk, 34 yaşında, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER