Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Kamu Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?

Kamu yönetimi bölümü nedir? Kamu yönetimi mezunları ne iş yapar? Kamu yönetimi iş imkanları? Kamu yönetimi kısaca bölüm tanıtımı. Kamu yönetimi bölümü okumak zor mu?

Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Kamu Yönetimi Mezunları Ne İş Yapar?

Kamu Yönetimi Bölümü Nedir?

Kamu yönetimi bölümü nedir? Kamu yönetimi bölümünün yapmış olduğu çalışmalar arasında, Hükümetlere ait karar mekanizmalarının çalışma şekli ve nasıl çalıştığının halka açıklanması, Hükümet tarafından alınan kararların yerine getirilmesi süreçlerinde gerekli olan projelerin yönetilmesi ile ilgili çalışmalar yer almaktadır. Kamu yönetiminden mezun olanlar belediye, bütçe müdürü, şehir müdürleri, kamu yöneticileri ve hükümetin her kamu dairesinde çalışabilmektedir. Müfettişlik, danışmanlık, bankalarda uzmanlık, bölge idare mahkemelerinde idari hakimlik, kaymakamlık, mülki idare amirlikleri, komiser yardımcısı, emniyet teşkilatında uzmanlık, polislik, üst kademe yöneticilik yapabilirler. Bu alanların dışında Kamu Yönetimi bölümünden mezun olanların İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden mezun oldukları için Mali Müşavirlik sınavlarına girme hakları da bulunmaktadır.

Kamu yönetimi bölümünün amacı nedir? Kamu yönetimi bölümü, devletin ya da kamunun yönetimine ilişkin olan yapılarda ve kurumlarda görev alacak nitelikteki bireyleri yetiştirmektir. Ayrıca, Kamu Yönetimi bölümü, sosyoloji ve siyaset bilim dalları içerisinde araştırmalar yapılmasını sağlayan lisans programlarından birisidir.

Kamu Yönetimi bölümünü okuyacak olan bireyin genel niteliklerinin neler olması gerekmektedir? Kamu yönetimi bölüm dersleri incelendiği zaman kamu yönetimi okuyan kişilerin;

  • Sosyal olayları incelemeye yeteneğinin ve ilgisinin olması gerekir.
  • Kamu Yönetimi bölümünde okuyan kişilerin maliye ve iktisat gibi sayısal yeteneklerinin de iyi olması gerekmektedir. Çünkü kamu Yönetimi bölümü içerisinde maliye ve iktisat gibi sayısal yetenek gerektiren dersler bulunmaktadır.
  • Kamu Yönetimi bölümünde okumak isteyen ve okuyan kişilerin iş yaşamlarında başarılı olabilmek için okuma alışkanlıklarının, araştırma, inceleme ve analiz yapma, sonuç odaklı olma yeteneklerinin olması önemlidir.
  • Aynı zamanda olaylar arası bağlantı kurma yeteneğine sahip olmalıdır.

Kamu Yönetimi Ne İş Yapar?

Kamu yönetiminden mezun olanlar idari amirliklerin çeşitli departmanlarında çalışma fırsatı bulabilirler. Bununla birlikte devlete bağlı kurumlarda, kamu kuruluşlarında idari memurluk, yöneticilik ve müfettişlik yapabilirler. Bu bölümden mezun olanların çalışabileceği kademeler arasında en yüksekte, komiserlik ve kaymakamlık meslekleri yer almaktadır. Kamu yönetimi bölümü kaç yıllık eğitim verir? Kamu yönetimi bölümü 4 yıllık bir lisans programı olmaktadır. Bazı üniversitelerde kamu yönetimi bölümü hazırlık bölümünden oluşur. Hazırlık bölümünde de İngilizce olarak dil eğitimi verilir. Kamu Yönetimi bölümü, iktisadi ve idari bilimler fakültesi içerisinde yer alan bir bölümdür. Bu yüzden kamu yönetimi bölümünü okumak için üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakültesinden kamu yönetimi bölümünü kazanmak gerekmektedir. Bununla birlikte kamu yönetimi bölümü açık öğretimden de okunabilir.

Kamu Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra başarılı olmak için okurken birçok şey yapılabilir. Kamu yönetimi bölümünde okurken yapılması gereken en önemli şeylerden birisi de araştırma yapmaktır. Çeşitli kaynaklardan araştırma yapmak, kitap okumak, incelemek, siyaset tarihini ve siyaseti incelemek gerekir. Bununla birlikte hukuk, iktisat, maliye, sosyoloji alanlarında da en üst seviyede kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir. Bunun için oldukça fazla kitap okumalı, sosyal ve güncel olayları takip etmeli, sanat etkinlikleri faaliyetlerinde aktif olmanız gerekmektedir. Özellikle mezun olduktan sonra özel sektörde iş aradığınız zaman mutlaka donanımlı olmanız önemlidir. Ayrıca, sosyal çevre edinmeli ve insan ilişkilerinin iyi olması gerekmektedir. Eğer kamu kurumlarında çalışmak istiyorsunuz kamu kurumlarının açmış olduğu KPSS sınavlarında iyi bir derece yapmanız gerekmektedir. Bunun için de önceden planlayarak hangi bölüme girmek istiyorsanız o bölümün derslerine çalışmalısınız.

Kamu Yönetimi Mezunu Özel Sektörde Ne İş Yapar?

Kamu yönetimi bölümü verilen dersler itibariyle özel sektörde doğrudan iş bulmanızı ve çalışmanızı sağlayacak bir bölüm değildir. Ancak elbette özel sektörde çalışan kamu yönetimi mezunları mevcuttur. Genellikle bir şirkette stajyer olarak başlayan kamu yönetimi mezunları orada kazandığı yeni yeteneklerle ve yapılan işin nasıl yapıldığını öğrenerek yönetici pozisyonlarında çalışmaktadır.

Kamu yönetimi mezunları, özel sektörde en fazla banka müfettişliği, insan kaynakları uzmanı, istatistik ve analiz, ekonomist, planlama uzmanı, gişe görevlisi, pazarlama uzmanı gibi pozisyonlarda çalışmaktadır.

Kamu Yönetimi İş İmkanları Nelerdir?

Kamu Yönetimi mezunlarının iş imkanları nelerdir? Kamu yönetiminden mezun olan kişiler, Maliye Bakanlığı'nda, Dışişleri Bakanlığı'nda memur, uzman ya da müfettiş olarak çalışabilirler. Aynı zamanda idari hakimlik sınavına hazırlanmak ve kazanmak şartıyla idare mahkemelerinde idari hakimlik yapabilirler. Kamu yönetimi bölümü mezunları avukat olamazlar. Milli Eğitim Bakanlığı’a öğretmen olarak atanmaları da mümkün değildir ancak özel okullarda öğretmen olarak çalışan kamu yönetimi mezunları mevcuttur.

Bununla birlikte, özel sektörde özel bankalarda üst düzey yöneticilik de yapabilecekleri meslekler içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca kamuda banka alanında da çalışabilirler. Bunun için banka sınavlarında başarılı olmaları gerekmektedir. Akademisyen olmak da kamu yönetimi okuduktan sonra tercih edilebilecek bir diğer yoldur.

Bankalarda girmiş oldukları sınavlara göre gişe görevlisi, müfettiş veya uzman olabilirler. Kamu yönetimi bölümünden mezun olanların aynı zamanda kamuda çalışmak için KPSS sınavlarına girme hakları bulunmaktadır. KPSS kapsamında açılan hem A grubu hem de B grubu sınavlarına girme hakları vardır. Yani KPSS sınavlarında alan sınavlarına girerek uzman, müfettiş olabilirler ya da normal memur sınavlarına da girebilirler. Kamu yönetimi mezunlarının aynı zamanda bankaların açmış olduğu müfettişlik sınavlarına, memur sınavlarına ya da uzmanlık sınavlarına da katılma hakları bulunmaktadır.

Kamu Yönetimi Bölümünde Eğitimi Verilen Dersler Nelerdir?

  • İktisat
  • Uluslararası ilişkiler
  • Sosyoloji
  • Hukuk
  • Avrupa'da çok kültürlülük
  • Felsefe
  • Siyaset psikolojisi
  • Avrupa birliği ülkelerinde devlet ve toplum ilişkileri
  • Sivil toplum medya demokraside siyasal partiler ve oy verme sistemleri
  • Siyaset Bilimi
  • Siyasi Düşünceler Tarihi
  • Muhasebe
  • İktisat
  • Yönetim Bilimi
  • Kamu Maliyesi
  • İdare Hukuku, Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku, Yerel Yönetimler

 Bu derslerin haricinde kendi alan derslerinden de sorumlu olmaktadırlar.

Kamu Yönetimi Bölümü Mezunu Maaşları?

Kamu Yönetimi bölümünü okumak isteyen ve bu bölümden mezun olan bireyler kazanacakları ücretleri merak etmektedirler. Kamu yönetimi bölümünden mezun olanların maaşları ne kadar olur? Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan kişilerin çalışacakları sektör ve pozisyona göre alacakları maaş değişiklik gösterecektir. Kamuda uzman, müfettiş pozisyonunda çalışacak olan kişilerin maaşları ile özel sektörde çalışacak kişilerin maaşları farklılık göstermektedir.

Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan kişiler kamuda çalışmak istiyorlarsa KPSS A sınavına girebilirler. A grubu bölümünde uzman yardımcısı, uzman ya da müfettiş gibi üst kadrolar yer almaktadır. Hangi pozisyonda kamuda çalışılırsa maaşta ona göre değişmektedir.  Kamu sektöründe uzman yardımcısı olarak atanan kişi daha sonra yükselebilir ve böylece maaşı da artar. Bununla birlikte, müfettiş yardımcısı olarak atanan kişi, 3 yıl sonra müfettiş olabilir.

Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan kişi eğer özel sektörde çalışmak istiyorsa maaşlar daha farklı olmaktadır. Öncelikle özel sektörde hangi pozisyonda çalışıldığı önemlidir. Kamu Yönetimi bölümünden mezun olur olmaz hemen yönetici olmak zordur. Bu yüzden mezun olduktan sonra iyi bir işte iyi bir başlangıç yapabilmek için mutlaka kişinin kendisini geliştirmesi önemlidir. Özel sektörde özellikle dil bilgisi önemli olmaktadır.

Kamu Yönetimi Zor Mu?

Kamu Yönetimi bölümünü, bu bölüme ilgi duyan kişiler için zor değildir. Kamu Yönetimi bölümünde okumak sadece birçok alanda kendini yetiştirmeyi ve geliştirmeyi gerektiği için zaman zaman yorucu olabilir. Çünkü Kamu yönetimi bölümünden mezun olanların iş yaşamında diğer rakiplerinden üst sıralara çıkabilmeleri için sürekli kendilerini geliştirmeleri ve her konuda bilgi sahibi olmaları gerekir. Güncel mevzuatı, yasaları, ekonomiyi yakından takip etmek önemlidir. Kamu Yönetimi Bölümünün Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? Kamu yönetimi bölümü iş olanakları açısından geniş olması sebebiyle oldukça avantajlı bir bölümdür. Sosyal bilimlerin önemli bölümlerinden birisidir. Bu bölümün dezavantajı ise iktisadi ve idari bilimler fakültesi içerisinde yer aldığından dolayı diğer bölümlerle birlikte bu bölümden mezun olan üniversite mezunu sayısının fazla olması ve rekabet edilecek kişilerin fazla olmasıdır. İş alanı ne kadar çok genişse bir o kadar da dardır. Bu bir dezavantaj yaratmaktadır.

Ekonomi, hukuk tarihi, siyaset, genel kültür, sosyoloji gibi oldukça geniş bir yelpaze sunan kamu yönetimi bölümü, kendinizi geliştirmeniz açısından biraz yorucu olabilir. Fakat iş alanlarının genişliği ile diğer rekabet edeceğiniz kişilerden ayrılmak için kendinizi her zaman için geliştirmeniz gerekmektedir. Kamu yönetimi bölümünde okuyorsanız ve mezun olduktan sonra rakiplerinizin önüne geçerek iyi bir iş hayatına atılmak istiyorsanız mutlaka araştırma yapmak, siyaset tarihini yakından detaylı bir şekilde incelemek ve her alanda kendinizi geliştirmek önemli olacaktır. Sadece kamu yönetimi ya da siyaset biliminde değil iktisat, hukuk ve sosyoloji alanlarında da kendinize en üst seviyeye doğru geliştirmek için çaba göstermelisiniz. Güncel olayları yakından takip etmek, sanat ve kültür etkinliklerinde aktif olmak, bu sektörde başarılı olmak için oldukça önemlidir. Eğer özel sektörde bir çalışma alanı kendinize yaratacaksınız gerekli donanıma sahip olmanız önemlidir. Devlet kurumunda çalışacaksınız da devlet kurumunun açmış olduğu KPSS sınavlarından iyi bir derece elde etmek için çok çalışmanız gerekmektedir.

Bununla birlikte, Kamu yönetimi bölümü kaç yıl okunmaktadır? Kamu yönetimi bölümü hangi puandan tercih edilmektedir? Kamu yönetimi bölümüne girecek olan adayların puan türleri eşit ağırlıklıdır. Kamu Yönetimi bölümü, 4 yıllık lisans programıdır. Hazırlık okunduğu zaman öğrenim süresi beş yıl olmaktadır.

Kamu Yönetimi Bölümünün Önemi

Kamu yönetiminin yaptığı çalışmalar içinde, devlet otoritelerinin karar mekanizmalarının çalışma şeklinin ve düzeninin halka açıklanması, alınan karaların yerine getirilmesi için gerekli olan projelerin yönetilmesi gibi faaliyetler yer almaktadır. Kamu yönetimi bölümü mezunu olan kişiler, kamu yönetimini incelemek ve var olan sosyal ve toplumsal sorunlara çözüm yolu bularak halka yararlı çalışmalar yapmak üzerine eğitim görürler.

İktisadi ve idari bilimler fakültesi içerisinde yer alan bir Kamu yönetimi bölümünün kendi alanında hem yönetici yetiştirmek hem de kamu personeli yetiştirmek temel amaçlarından olmaktadır. Kamu yönetimi bölümünden mezun olan herkes hemen yönetici olacak ve liderlik pozisyonu köşe caddede bir durum yoktur. Kamu yönetimi bölümünden mezun olan kişilerin diğer kişilerin arasından dikkat çekmesi ve liderlik özelliklerine sahip olabilmesi için, gerekli bilgi birikimini sağlaması, bütün donanımlara sahip olacak şekilde kendisini yetiştirmesi ve geliştirmesi önemlidir.

Kamu yönetimi, bürokrasinin ve devletin halkın yönetimi olarak anlaşılmaktadır. Dolayısıyla bu düzenin nasıl yapılacağı, nasıl oluşturulacağı tartışma yaratan konulardan birisidir. Bu tartışmaların asıl kaynağı kamu yararının ve kamunun ne olduğu ve bunlara nasıl şekil verilmesi gerektiği yönündedir. Kamu yönetimi üzerine uzmanlaşmış olan kişiler kendilerini eğer çok iyi düzeyde yetiştirilirlerse ülkelerin yönetiminde söz sahibi olabilme fırsatını yakalayabilirler. Bu da ülkenin daha huzurlu daha vefa dolu idarecilerle yönetilmesini sağlayacaktır. Bununla birlikte, Kamu yönetimi bölümü sadece kaymakamlıkla değil devletin her türlü idari işi ile ilgili olabilmektedir. Hatta devletin alt kademe kadrolarında bile çalışma durumu olabilir. Kamu yönetimi, halkın faydası kamu yararı için yapılmalıdır.

Kamu Yönetimi bölümünü tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Kamu yönetimi bölümü tercih etmeden önce siyaset ve idare biliminde uzman olan hocaların bulunduğu okulları araştırmak ve bu hocaların bulunduğu yerleri tercih etmek tavsiye edilebilir. Bununla birlikte, kamu yönetimi bölümü genel kültür birikimini de gerektirmektedir. Kamu yönetimi bölümünde okuyan ya da mezun olan bireylerin mutlaka kendilerini genel kültür açısından ve sosyal etkinlikler açısından geliştirmeleri gerekmektedir. Özellikle kamu yönetimini büyükşehirlerde bulunan üniversitelerde okuyup bitirmek avantaj yaratacaktır. Kulüpler, topluluklar, kütüphane gibi imkanların bulunduğu üniversiteleri tercih etmek oldukça avantajlı olmaktadır. Kamu yönetimi bölüm dersleri önceden incelenerek bunlarla ilgili detaylı araştırmalar yapılabilir. Platon, Aristo, Fransız ihtilali düşünürleri gibi pek çok pek çok filozof düşünürlerin eserlerini okuyarak bu bölümü gerçekten isteyip istemediğinize de karar verebilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2021, 01:30

Ahmet

33 yaşında eğitmen, öğrenci, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER