Lojistik Bölüm Tanıtımı
Üniversite bölümleri hakkında yazılarımıza bir yenisini daha ekliyoruz. Bu yazımız Lojistik bölümü nedir? Lojistik bölümü mezunları ne iş yapar? Hakkında tanıtıcı bilgiler içermektedir. Daha önce bazı üniversite bölümleri hakkında tanıtıcı bilgiler yazmıştık. Bu yazılardan bir kaçı şunlardır?
Adalet bölümü nedir? Adalet bölümü mezunu ne iş yapar?
Web Tasarımı ve Kodlama Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?
Arkeoloji Bölümü Nedir? Arkeoloji Mezunları Ne İş Yapar?
Grafik Tasarımı Bölümü Nedir? Ne İş Yapar?
Anestezi Bölümü Nedir? Anestezi Teknikeri Ne İş Yapar?
Lojistik nedir? Lojistik, tüketici ya da müşterilerin gereksinimlerini karşılamak için her çeşit servis, ürün, hizmet ve bilgi akışının başladığı noktadan tüketilen son noktaya kadar tedarik ağında hareketin verimli bir şekilde planlanıp uygulamaya konulması, taşımanın yapılması, barkodlanmasının yapılmasını, dağıtımının yapılmasını, paketlenmesinin yapılmasını, depoya konulmasının kontrol altında tutulması hizmetidir.
Bu alanda uzman kişiler lojistiğin tanımının sadece bir noktadan diğer noktaya bir ürün taşımak değil başlangıç noktasından öncesi ve bitiş noktasından sonrası da olduğunu söylemekteler.
Lojistik Bölümü Nedir? Lojistik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
27-28 Haziran 2020 tarihinde yapılacak olan YKS sınavına sayılı günler kaldı. Adaylar yaklaşan sınav dolayısı ile artık kafalarında tercih yapacakları ve kazanmak istedikleri bölümleri düşünmeye başladılar. Bu bölümlerden bir tanesi de lojistik bölümüdür. Lojistik bölümü kazanmayı isteyen okumayı düşünen adaylar Lojistik bölümü nedir? Ne demek? Lojistik bölümü mezunları ne iş yapar? gibi soruları merak etmektedirler.
Lojistik bölümü nedir? Lojistik bölümü 2 yıllık bir ön lisans bölümüdür. Lojistik bölümü okumayı düşünen adayların 27 Haziran 2020 tarihinde yapılacak olan YKS sınavı 1. Oturumu olan TYT ye girmeleri yeterlidir. 2 yıllık bütün bölümlere TYT puan türü ile gidilmektedir. Bu yüzden lojistik bölümünü tercih etmek isteyenler YKS 1. Oturum sınavı olan TYT ye girmeleri yeterlidir.
Lojistik bölümü Türkiye’de onlarca devlet üniversitesi ve vakıf ve özel üniversitelerde bulunmaktadır. Lojistik bölümü olan üniversitelere bakarak geçtiğimiz yıl yani 2019 yılında lojistik bölümünde en yüksek taban puan ile yerleşen kişinin puanı 302,089 dur. Bu en yüksek taban puan ile alan üniversite ise İstanbul Aydın Üniversitesidir. İstanbul Aydın Üniversitesi özel bir üniversitedir ve bu taban puan ile yerleşen kişiler bu üniversitede burslu olarak okumaktadırlar.
En düşük taban puan ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi lojistik bölümü ikinci öğretime yerleşilmiştir. Puan ise 162,926 dır. Bu puanlardan da anlaşılacağı üzere lojistik bölümünü kazanmak zor değildir.
Lojistik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? Lojistik bölümü mezunu iş imkanları nelerdir? Lojistik bölümü mezunlarının çalışma alanları nelerdir? Lojistik bölümünden mezun olduktan sonra nerelerde çalışabilirim diye merak edenler için lojistik mezunlarının iş imkanlarını araştırdık.
İşte lojistik mezunları ne iş yapar sorusunun cevabı;
Pazar araştırması yapar.
Piyasa araştırması yapar.
Şirket ve firmaların malzeme gereksinimlerini planlar.
Dağıtım işlemleri çerçevesinde dağıtım sözleşmesi yapar ve sevk etme talimatı hazırlar.
Ürünlerin teslim alınması ve stoklanmasını yapar.
Nakliyat planlaması yapar.
Teslimatın geri bildirimini ve raporlama işlemlerini yapar.
İade edilen ürün varsa iade ürünlerinin işlemlerini yapar.
Dağıtımdaki oluşacak maliyetlerin tespitini yapar.
Ürünlerin fiyatlandırma işlemlerini yapar.
Promosyon kararlarını almada görev yapar.
Depodaki lazım olan donanımı tespit eder.
Depoların tasarımlarını yapar.
Ürünlerin barkodlanması işlerini yapar.
Teslim işlerinin yapar.
Ambalaj ürünlerini kullanıma hazır hale getirir.
Palet, konteynır, transpalet, vinç gibi araçların kullanımı ve taşınması işlemlerini yapar.
Stok takibini ve üretim işlemlerini yapar.
Ürünlerin giriş çıkış işlemlerini kontrol eder.
Envanter listesi hazırlar.
Risk yönetimi ve sigorta sözleşmelerini yapar.
Lojistik bölümü mezunları çoğunlukla uluslararası iş yapan şirket veya firmalarda enerji, üretim, hizmet gibi sektörlerinde vardiyalı şekilde çalışırlar. Bürolarda çalışma ortamı olmasının yanında depolarda da çalışma ortamları bulunur. Çoğu zaman şehirler arası ya da uluslararası seyahatlere gitme durumları vardır. Çalışma saatleri sabit değildir. Gerektiğinde hafta sonları bile çalışmak durumunda kalırlar.
Lojistik bölümü mezunlarının çalışma alanları nelerdir?
Lojistik bölümü mezunu olan bir lojistik meslek elemanı yurtiçi ve yurt dışı piyasasında faaliyeti olan bütün kuruluşlarda çalışabilirler.
Üretim şirketi ve firmalarında çalışabilirler.
Pazarlama şirketi ve firmalarında çalışabilirler.
Nakliye şirketi ve firmalarında çalışabilirler.
Para birikimi yaptıklarında bir sermaye oluştururlarsa kendi işlerini de kurma şansları bulunmaktadır.
Kargo firmalarında görev yapabilirler.
Gümrük noktalarında görev yapabilirler.
Demir yolu firmalarında görev yapabilirler.
Lojistik Bölümü Dersleri Nelerdir?
2 yıllık bir ön lisans bölümü olan lojistik bölümünde çeşitli dersler bardır. Lojistik bölümünü okumak isteyenlerin merak ettiği konulardan biri de bölümü kazandıktan sonra hangi dersleri görecekleridir. 2 yıl boyunca alınan lojistik bölümü dersleri şunlardır;
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
Genel Hukuk
Bilgi Teknolojileri
Gümrük Yönetimi
İletişime Giriş
Lojistiğe Giriş
Türk Dili
Yabancı Dil
Ticaret Hukuku
Genel Ekonomi
Genel İşletme
Taşımacılık
Müşteri İlişkisi Yönetimi
Küresel Lojistik
Ulaştırma Mevzuatı ve Sigorta
Mesleki İngilizce
Depo ve Dağıtım yönetimi
Staj ve çeşitli bir takım seçmeli dersler.
YKS sınavının yaklaştığı bu günlerde 2 yıllık bölümlerden olan lojistik bölümü ile ilgili adayların merak ettiği bazı sorulara cevap verdik. Lojistik bölümü nedir? Lojistik bölümü ne demek? Lojistik bölümü mezunları ne iş yapar? Lojistik bölümü dersleri neler? Lojistik bölümü puanı ve lojistik bölümü mezunlarının çalışma alanları gibi en çok merak edilen konular hakkında tanıtıcı bilgiler verdik. YKS adaylarına şimdiden başarılar diler ve gönüllerindeki bölümlere yerleşmelerini temenni ederiz. Diğer üniversite bölümleri yazılarımıza ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.
Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2021, 02:20