Perfüzyon Teknikleri Bölümü Nedir?
Üniversite önlisans bölümlerinden biri olan perfüzyonist teknikleri yeni yeni tanınmaktadır. Tıp geliştikçe yeni meslek, uzmanlık ve iş alanları ortaya çıkmıştır. Tıp alanında kullanılan cihazların giderek daha karmaşık hale gelmesi ameliyathanede kullanılan cihazları da etkilemiştir. Kullanması uzmanlık isteyen cihazlar için perfüzyon teknikleri gibi bölümler açılmaya başlanmıştır. Perfüzyonist, kalp damar cerrahisi başta olmak üzere bir çok operasyonda ameliyat cihazlarını kullanan, bunları ameliyat öncesi hazırlayan ve operasyon esnasında gerekli müdahaleleri yapan kişidir. Kalp, akciğer ve diyaliz makinelerinin kurulumu perfüzyonist sorumluluğundadır.
Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile girilen bölümlerden biri olup eğitim süresi açısından 2 yıllık olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde bir çok öğrencinin ve rehber öğretmenlerin dahi bilmediği bir bölüm konumundadır. Devlet üniversitesi perfüzyon teknileri kontenjan sayısı 82 , özel üniversite konten sayısı 200 toplamı ise 282 adettir. Giresun Üniversitesi, Van Yüzüncüyıl Üniversitesi ve Harran Üniversitesi haricinden devlet üniversitelerinde perfüzyon teknikleri bölümü bulunmamaktadır. Dolayısıyla kontenjanın çoğunluğu özel üniversitelerede açılmıştır.
Perfüzyon Teknikleri Ataması Nasıl?
Mevcut hastanelerin tamamına yakınında ameliyat yapılmakta olup perfüzyonist ataması yapılmış hastane sayısı son derece sınırlıdır. Ameliyatların sağlıklı bir biçimde yapılması ve hastaların doğru ve kolay biçimde tedavisi için perfüzyonist ataması kaçınılmazdır. Yapılan atamalarda en kolay atanan bölüm olup perfüzyon teknikleri KPSS atama puanlarına buradan erişebilirsiniz. KPSS p93 puanı yani önlisans KPSS puanı ile bu kadar kolay atanan veya atama garantili başka bir bölüm mevcut değildir.
Yalnızca devlet hastanelerinde değil özel hastanelerde de perfüzyonist istihdamı mevcuttur. Son dönemde özel hastaneler de kamu hastaneleri kadar ameliyat yapmakta olup özel hastane sayısı her geçen gün artmaktadır. Şu an bir çok hastanede perfüzyonist mevcut olmayıp hastanelere başvurduğunuz takdirde kabul edilme ihtimalinizi yüksektir. Bu açıdan iş olanakları oldukça iyi bir bölüm olduğu söylenebilir.
Perfüzyonist Maaşları Ne Kadar?
Güncel perfüzyonist maaşları ne kadar 2020 için hesaplayacağız. Zaman geçtikçe enflasyon ve zam oranına göre güncelleyebilirsiniz. Kamuda tekniker maaşları daha önce yazmıştık. Yeni başlayan perfüzyonist, sağlık teknikeri olarak çalışmaya başlayacak olup 4.500 TL maaş almaktadır.
Özel sektörde ise yeni başlayan peryonist yine tekniker olarak maaş ödenecek olup 3.500 TL ile başlayacak olup tecrübe ve kıdeme göre bu maaş 5.000 TL seviyesine kadar çıkacaktır.
Kimler Perfüzyonist Teknikleri Bölümünü Okumalıdır?
Sağlık bölümü okumayı düşünen kişilere hepsinibilio.com ekibinin klasik tavsiyesi bellidir. Kan tutup tutmadığını, hastahane ortamının sizi rahatsız edip etmeyeceğini ve benzeri sorunlar yaşayıp yaşamayacağınızı üniversite tercihi yaparken değerlendirin. Eğer bu tür sorunlar yaşayan biriyseniz bu sorunları aşmak sizin için zorlayıcı olabilir.
Hastahane ortamının gergin bir ortam olduğu gerçek ancak sizin çalışacağınız yer ameliyathane olup daha da stresli bir ortamdır. Ameliyathanelerde doktor ve hemşirelerin zamanla yarıştığını, ciddi bir iş yapıldığını, en ufak hatanın ağır sonuçları olacağını biliyor olmalısınız. Bunlar bölümün kötü yanları olup kendinizi hazırlamalısınız.
Olumlu yanlarına gelince ülkemizde hemen her bölümün iş bulma sorunu mevcuttur. İşsizlik sorunu üniversite mezunları arasında %20 seviyesinde olup giderek tırmanmaktadır. Bu açıdan perfüzyon teknikleri uzun yıllar daha açık olan bir bölüm olup mevcut üniversite kontenjanı son derece az sayıdadır. Dolayısıyla kısa yoldan iş sahibi olmak ve hayatını kurmak isteyen biri için 2 yıllık olması ve iş bulma açısından oldukça avantajlı bir bölümdür.
Merak ettiğiniz tüm bölümler için hepsinibilio.com üniversite bölüm rehberini incelemenizi öneririz.
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2020, 17:12