Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği bölüm tanıtımı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği nedir? Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği hakkında merak edilenler... Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmeni çalışma alanları?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Öğretmenliği bölüm tanıtımı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği nedir?

PDR yani Rehberlik ve psikolojik danışmanlık; bireyin kişisel, sosyal, duygusal, mesleki gelişimlerini destekleyen bir hizmettir. PDR mezunları hangi kurumda olurlarsa olsunlar bireyle ve gruplarla psikolojik danışmanlık yaparlar. PDR nedir, Psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmenliği nedir en kısa tanımı bu şekildedir.

Lise son sınıf öğrencileri ve lise mezunları TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavlarına girip Türkçe Matematik puan türünden yeterli puan alıp bu bölüme yerleşebilirler. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü kazanabilmeniz için en az 324 taban puan alıp Bayburt üniversitesi 2.öğretime yerleşebilirsiniz. Bu bölümde en yüksek puanla alan üniversite ise 423 taban puanla Boğaziçi üniversitesidir. Sıralama olarak ise 10.462 – 154.209 arası bir sıralamaya sahip olmanız gerekmektedir. Özel üniversitelerde ise puanlar daha düşüktür ve puanınız yetmiyorsa özel üniversiteleri de düşünebilirsiniz.

Pdr bölümü Eğitim fakülteleri içerisinde 4 yıllık bir lisans bölümüdür. İlk olarak ülkedeki rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmeni ihtiyacını karşılamak için kurulmuştur ancak farklı alanlarda çalışma imkanı da olan bir bölümdür. Rehberlik ve psikolojik danışman öğretmenleri, insanların kişisel, akademik, sosyal ihtiyaçlarına dair problemleri ile başa çıkma durumlarını geliştirmelerine, kuvvetli veya zayıf yönlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Bölümde 1. Sınıfta genel kültür dersleri ( Türk dili, İngilizce vb. ) ağırlıklı olmakta ve diğer sınıflarda ise PDR alan dersler ve eğitim bilimleri dersleri yer almaktadır. Son sınıfta ise okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması adı altında iki dönemi de kapsayan staj eğitimi bulunmaktadır.

Rehberlik öğretmenleri okullarda ayrı bir odası vardır ve derse girmezler. Ara sıra öğrencilere seminer verirler. Sorunu olan öğrenciler ile ilgilenip sorunlarına çözüm bulmaya çalışırlar. Öğrencileri sınavlarla ilgili gidecekleri üniversite ve yapmak istedikleri mesleklerle alakalı yönlendirme yaparlar. Öğrencilerin psikolojik, rehberlik ve bütün sorunları ile ilgili kişidir.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği bölümü hakkında merak edilenler

Pdr bölümünü tercih edecek kişilerde olması gereken özellikler neler: Empati yeteneğine sahip olmalı, İfade gücü yüksek olmalı, Sağlıklı bir iletişim ortamı sağlayabilmeli, İnsanları sevmeli ve sosyal bir insan olmanız gerekmektedir. Öğretmenlik hayatınızda konuşmaktan daha çok karşınızdakini dinlediğiniz için dinlemeyi sevmeniz gerekir, kendi yaşantınıza dikkat etmeli söylediklerinizle yaptıklarınız tutarsız olmamalıdır, eleştiriye açık olmalıdır.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği bölümü dersleri nelerdir?

1.Sınıf dersleri: Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi, Yabancı dil, Türk dili, Bilişim teknolojileri, Eğitime giriş, Eğitim sosyolojisi, Bilgisayar, Eğitim psikolojisi, Eğitim felsefesi, Fizyolojik psikoloji, Felsefeye giriş, Kültürel antropoloji, Kaynak tarama ve rapor yazma, Fizyolojik psikoloji, Okullarda rehberlik ve psikolojik danışma.

2.Sınıf dersleri: Öğretim ilke ve yöntemleri, Öğretim teknolojileri, Bilimsel araştırma yöntemleri, Türk eğitim tarihi, Rehberlik ve psikolojik danışmaya giriş, Gelişim psikolojisi, Okullarda gözlem, Öğrenme psikolojisi, Sosyal psikoloji, Temel istatistik, İnsan ilişkileri ve iletişim, Sosyal psikoloji, Kişilik kuramları, Yaşam dönemleri ve uyum sorunları, Karakter ve değer eğitimi, Test dışı teknikler ve bir takım seçmeli dersler.

3.Sınıf dersleri: Topluma hizmet uygulamaları, Ölçme ve değerlendirme, Psikolojik danışma ilke ve teknikleri, Yaşam dönemleri ve uyum problemleri, Kişilik kuramları, Mesleki rehberlik ve danışma, Grup dinamiği, Mesleki rehberlik ve danışma uygulaması, Davranış bozuklukları, Psikolojik danışma kuramları, Grupla psikolojik danışma ve seçmeli dersler.

4.Sınıf dersleri: Psikolojik testler, Bireyle psikolojik danışma uygulaması, Öğrenme güçlükleri, Rehberlik ve psikolojik danışma semineri, Rehberlik ve psikolojik danışmada alan çalışması, Meslek etiği ve yasal konular, Kurum deneyimi ve birtakım seçmeli dersler.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği atama sayıları

2016 Şubat 30.000 atamada Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliğine 1.606 atama yapıldı.

2016 Ekim 15.000 atamasında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliğine 503 adet sözleşmeli öğretmen ataması yapılmıştı.

2017 Temmuz 20.127 atamasında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliğine 707 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.

2018 Temmuz 20.000 atamasında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliğine 922 sözleşmeli  kadro ayrılmıştı.

2019 Şubat 20.000 atamasında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliğine 1.056 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.

2019 Ağustos 19.873 atamasında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliğine 1.120 sözleşmeli kadro ayrılmıştı.

2020 Mart 20.000 atamasında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliğine 1.257 sözleşmeli kadro ayrıldı.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği atama puanları

Atama puanları artık yükseldi. Bunun sebebi ise çok fazla mezun vermesi ve önceden sosyoloji gibi formasyon alan bölümlerin olmasıdır.

2016 Şubat taban puan :     69,28

2016 Ekim taban puan :       78,99

2017 Temmuz taban puan:  77,38

2018 Temmuz taban puan :  79,77

2019 Şubat taban puan : 81,45

2019 Ağustos taban puan : 79,42

2020 Mart taban puan :        79

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği mezunlarının çalışma alanları 2020

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık ( PDR ) bölümünden mezun olan adaylar Kamu Personeli Seçme Sınavına ( KPSS ) girip yeterli puan aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bütün Anaokulu, İlkokul, Ortaokul, Lise düzeyindeki kurumlarda öğretmen olarak çalışabilirler. MEB e bağlı bütün özel okullarda çalışabilirler. Dershanelerde çalışabilirler. Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde ( RAM ) çalışabilirler. Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler. Ayrıca Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi açabilirler. Üniversitelerin Psikolojik danışma birimlerinde çalışabilirler. Adalet Bakanlığına bağlı çocuk ve aile mahkemelerinde pedagog bilirkişi olarak çalışabilirler, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğünde ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin tüm psikolojik danışmanlık birimlerinde çalışabilirler. Gerekli yüksek lisansları yaparak Aile Danışmanlık Merkezi kurabilirler. Özel şirketlerin insan kaynakları departmanında eğitim danışmanı olarak çalışabilirler. Yüksek lisans ve doktora yaparak akademik alanda ilerleyebilirsiniz.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık öğretmenliği maaşları 2020

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okuluna atanan yeni ve bekar bir öğretmen maaşı yaklaşık 4.200 tl dir. Özelde okullarda, rehabilitasyon merkezlerinde ve diğer resmi ve özel kurumlarda çalışan Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları 3.000 – 7.000 tl arası maaşlar almaktadır. Kurumdan kuruma bölgeden bölgeye bu ücretlerde değişiklik yaşanabilmektedir.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2020, 18:51

Mehmet

Ekonomi hukuk, 34 yaşında, araştırmacı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER